Του Γιάννη Ζαμπετάκη*
Με την ερευνητική μας ομάδα, έχουμε μελετήσει μια σειρά από ροφήματα και ποτά ως προς την καρδιοπροστατευτική τους δράση. Ένα από αυτά είναι το τσάι.
Κατά την διαδικασία παραγωγής του τσαγιού, έχουμε μερική οξείδωση των συστατικών του. Διαχωρίσαμε τα πολικά λιποειδή του τσαγιού και τα μελετήσαμε ως προς την ικανότητά τους να αναστέλλουν την συσσώρευση των αιμοπεταλίων. Επίσης, προσδιορίσαμε με GC-MS τις δομές αυτών των δραστικών πολικών λιποειδών. Βρήκαμε ότι υπάρχει συνεργιστική δράση μεταξύ των φαινολικών ενώσεων στο τσάι και των πολικών λιποειδών ως προς την αναστολή της συσσώρευσης των αιμοπεταλίων. Τα πολικά λιποειδή επίσης δρουν ως αντι-οξειδωτικά των φαινολικών ενώσεων. Συνεπώς, η κατανάλωση τσαγιού έχει διακριτές καρδιοπροστατευτικές δράσεις.
Η μελέτη μας είναι η εξής: