Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
12.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Το τσάι κάνει καλό στην καρδιά!

ΑρχικήΑριστερό ΕξτρέμΤο τσάι κάνει καλό στην καρδιά!
spot_img

Του Γιάννη Ζαμπετάκη*

Με την ερευνητική μας ομάδα, έχουμε μελετήσει μια σειρά από ροφήματα και ποτά ως προς την καρδιοπροστατευτική τους δράση. Ένα από αυτά είναι το τσάι.

Κατά την διαδικασία παραγωγής του τσαγιού, έχουμε μερική οξείδωση των συστατικών του. Διαχωρίσαμε τα πολικά λιποειδή του τσαγιού και τα μελετήσαμε ως προς την ικανότητά τους να αναστέλλουν την συσσώρευση των αιμοπεταλίων. Επίσης, προσδιορίσαμε με GC-MS τις δομές αυτών των δραστικών πολικών λιποειδών. Βρήκαμε ότι υπάρχει συνεργιστική δράση μεταξύ των φαινολικών ενώσεων στο τσάι και των πολικών λιποειδών ως προς την αναστολή της συσσώρευσης των αιμοπεταλίων. Τα πολικά λιποειδή επίσης δρουν ως αντι-οξειδωτικά των φαινολικών ενώσεων. Συνεπώς, η κατανάλωση τσαγιού έχει διακριτές καρδιοπροστατευτικές δράσεις.

Η μελέτη μας είναι η εξής:

The Effects of Oxidation on the Antithrombotic Properties of Tea Lipids against PAF, Thrombin, Collagen, and ADP

ioannis zabetakis
*O Γιάννης Ζαμπετάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Χημείας Τροφίμων, Πρόεδρος του τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λίμερικ στην Ιρλανδία και “παίζει” πάντα Αριστερό Εξτρέμ.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Νέος κανονισμός για τις ειδικές απαιτήσεις υγιεινής για ορισμένα κρέατα, ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά

Ο νέος Καν. (ΕΕ) 2024/1141 που τροποποιεί τα παραρτήματα II και III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004.

ΕΕ: Μελέτη για το παρόν και το μέλλον των εναλλακτικών πρωτεϊνών στην Ευρώπη

Οι αυξημένες ανάγκες επισιτισμού στο μέλλον μπορεί να φέρουν νέα προϊόντα από φύκια, έντομα και κρέας εργαστηρίου στη διατροφή μας.

Ασφαλή από παθογόνα τα ψάρια υδατοκαλλιέργειας σύμφωνα με την EFSA

Η Ελλάδα στην πρώτη πεντάδα των χωρών που κοινοποίησαν στο RASFF μολυσμένα εισαγόμενα ψάρια.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα