Σάββατο, 16 Νοεμβρίου, 2024
14.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Βιομηχανία τροφίμων: Το πρώτο βήμα για τον σχεδιασμό λειτουργικών τροφίμων

ΑρχικήΑριστερό ΕξτρέμΒιομηχανία τροφίμων: Το πρώτο βήμα για τον σχεδιασμό λειτουργικών τροφίμων
spot_img

Του Γιάννη Ζαμπετάκη*

Την περασμένη εβδομάδα, διαβάσαμε στο cibum ένα εξαιρετικό άρθρο για τα λειτουργικά τρόφιμα.

Το σημείο που θα ήθελα να εστιάσω είναι το πρώτο βήμα για τον σχεδιασμό λειτουργικών τροφίμων: τη σχέση μεταξύ του συστατικού της τροφής και του οφέλους για την υγεία.

Για να επιτευχθεί αυτό το βήμα, χρειάζεται καλή μελέτη της βιβλιογραφίας, όπως οι βάσεις δεδομένων scopus.com και google scholar.

Εκεί μπορούμε να βρούμε επιστημονικά άρθρα για το συγεκριμένο συστατικό της τροφής και τις βιοδραστικότητές του σε σχέση με τον ισχυρισμό υγείας που θέλουμε να δημιουργήσουμε.

Συνεπώς, θα πρέπει να συνδυάσουμε την χημική σύσταση του νέου τροφίμου και τις αξιώσεις υγείας (heath claims) που μπορούμε να δημιουργήσουμε.

Π.χ. τα συστατικά του EVOO (extra virgin olive oil) και πώς δρουν κατά της φλεγμονής.

Κάνοντας αναζήτηση στη βιβλιογραφία χρησιμοποιώντας τις λέξεις evoo και inflammation, το scopus βρίσκει 118 άρθρα. Το επόμενο βήμα είναι να δούμε ποια από αυτά τα 118 άρθρα σχετίζονται με τον ισχυρισμό υγείας που θέλουμε να δημιουργήσουμε.

Συμπέρασμα: καλό ψάξιμο της βιβλιογραφίας είναι το πρώτο βήμα στον σχεδιασμό νέων λειτουργικών τροφίμων.

ioannis zabetakis
*O Γιάννης Ζαμπετάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Χημείας Τροφίμων, Πρόεδρος του τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λίμερικ στην Ιρλανδία και “παίζει” πάντα Αριστερό Εξτρέμ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η νέα αξιολόγηση της EFSA για την ασφάλεια της ζαχαρίνης

Πολλές μελέτες απαντούν αν η σακχαρίνη είναι ασφαλής για ανθρώπινη κατανάλωση.

«Βράσε το, για 5 λεπτά» – Οι νέες οδηγίες των αρχών για τις έτοιμες σούπες, μετά τον θάνατο γυναίκας από αλλαντίαση

Νέα αξιολόγηση και σύσταση του Υπουργείου Υγείας της Ιταλίας μετά τον θάνατο γυναίκας που έφαγε RTE σούπα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο