Σάββατο, 2 Νοεμβρίου, 2024
20 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Υπάρχουν και καλά νέα!

ΑρχικήΑριστερό ΕξτρέμΥπάρχουν και καλά νέα!
spot_img

Εξαγωγές ελληνικών τροφίμων

Ένα από αυτά είναι σχετικά με τα Ελληνικά είδη αρτοποιίας και τις εξαγωγές τους στις ΗΠΑ.

Στην 22η θέση των προμηθευτών αρτοπαρασκευασμάτων στις ΗΠΑ βρίσκεται η Ελλάδα με ποσοστό 0,3%. Ωστόσο, όπως υπογραμμίζεται σε «έρευνα αγοράς για τον κλάδο των παρασκευασμάτων αρτοποίίας στις ΗΠΑ» του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος στη Νέα Υόρκη «οι ελληνικές εξαγωγές έχουν σταθερή αύξηση τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα η αξία του το 2021 να έχει υπερτριπλασιαστεί σε σχέση με το 2017 (από 7,8 εκατ. δολάρια το 2017, σε 24,6 εκατ. δολάρια το 2021).

Το μεγαλύτερο μερίδιο των εισαγωγών αρτοπαρασκευασμάτων στις ΗΠΑ προέρχεται από τις όμορες χώρες του Καναδά και του Μεξικό. Αθροιστικά, από τις δύο χώρες προέρχεται, σχεδόν, το 70% του συνόλου των εισαγωγών της κατηγορίας στις ΗΠΑ ενώ η χώρα μας κατατάσσεται στην 22η θέση.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όπως σημειώνεται, παρουσιάζει «η εξέλιξη των ελληνικών εξαγωγών μειγμάτων και ζυμαριών που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή προϊόντων αρτοποιίας, ζαχαροπλαστικής και μπισκοτοποιίας (Κλάση HS 190120).

Σε ό,τι αφορά στις ελληνικές εξαγωγές των πρώτων υλών για την παραγωγή αρτοπαρασκευασμάτων (ζυμάρια και άλλα μείγματα) αυτές ανήλθαν από 40 χιλ. δολάρια το 2017, σε 529 χιλ. δολάρια το 2021. Παρά το γεγονός ότι συνεχίζουν να αντιπροσωπεύουν ένα πολύ μικρό ποσοστό του συνόλου των εισαγωγών της κλάσης HS 190120 (0,14%), οι ελληνικές εξαγωγές στην εν λόγω κατηγορία εμφανίζουν καλές προοπτικές ανάπτυξης» όπως υπογραμμίζεται.

Γενικότερα, όπως αναφέρεται στην έρευνα, οι εισαγωγές προϊόντων αρτοπαρασκευασμάτων στις ΗΠΑ κινούνται σταθερά ανοδικά την τελευταία πενταετία. Πιο συγκεκριμένα, από 4,9 δις δολάρια το 2017, ανήλθαν σε 7,5 δις δολάρια το 2021.

Είναι φανερό ότι τα Ελληνικά τρόφιμα έχουν την δυναμική να ενταχθούν σε ξένες αγορές! Και αυτό γίνεται με σχεδόν μηδενική κρατική υποστήριξη!

Φανταστείτε να είχαμε και κρατική στήριξη και διαφήμιση. Την επόμενη φορά που ο άριστος Πρωθυπουργός βρεθεί στις ΗΠΑ, ας πάει σε ένα φούρνο που χρησιμοποιεί Ελληνικές πρώτες ύλες αντί να συναντήσει «τυχαία» τον Έλληνα ταξιτζή.

ioannis zabetakis
*O Γιάννης Ζαμπετάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Χημείας Τροφίμων, Πρόεδρος του τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λίμερικ στην Ιρλανδία και “παίζει” πάντα Αριστερό Εξτρέμ.

Email: ioannis.zabetakis@ul.ie

Twitter: @yanzabet

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Οι πρώτες εικόνες από την τελετή απονομής των βραβείων FEA – Φωτο

Πλήθος κόσμου αυτή την ώρα στην τελετή απονομής των βραβείων FoodExperts’ Awards του Cibum.

Αντίστροφη μέτρηση για τα FEA 2024, τον θεσμό επιβράβευσης της αριστείας στον κλάδο των τροφίμων

Όλα είναι έτοιμα για την τελετή απονομής που θα γίνει το Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2024 στo πλαίσιο της Food & Drinks by Detrop της HELEXPO στη Θεσσαλονίκη
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο