Πανεπιστημιακός ερευνητής κατοχύρωσε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας αυτοκόλλητο, για την παρακολούθηση φρεσκάδας κρέατος σε πραγματικό χρόνο για προϊόντα κρέατος.
Το Πανεπιστήμιο Auburn ανακοίνωσε ότι σε έναν από τους αναπληρωτές ερευνητές καθηγητές του απονεμήθηκαν δύο διπλώματα ευρεσιτεχνίας για καινοτομίες που έχουν σχεδιαστεί για τη μείωση των απορριμμάτων, συμπεριλαμβανομένης μιας που αναπτύχθηκε για προϊόντα κρέατος.
Ο Burak Aksoy, αναπληρωτής καθηγητής έρευνας στο College of Forestry, Wildlife and Environment (CFWE) στο Πανεπιστήμιο Auburn, ανέπτυξε μια λύση συσκευασίας που στοχεύει στη μείωση των απορριμμάτων στην ανθρώπινη παροχή τροφίμων παρακολουθώντας “στενά” τη φρεσκάδα του κρέατος.
Ο Aksoy ισχυρίζεται ότι η κύρια αιτία της αλλοίωσης των τροφίμων είναι η ανάπτυξη βακτηρίων. Σήμερα, η ετήσια οικονομική ζημία λόγω αλλοίωσης τροφίμων είναι 161 δισεκατομμύρια δολάρια από 40 εκατομμύρια τόνους απορριπτόμενων τροφίμων στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με το δελτίο τύπου του Πανεπιστημίου Auburn.
Η έρευνα του Aksoy προσπαθεί να μειώσει τη σπατάλη τροφίμων βελτιώνοντας το τρέχον σύστημα εντοπισμού της αλλοίωσής τους. Σημείωσε ότι το τρέχον πρότυπο χρήσης ημερομηνίας «Ανάλωση έως» μπορεί να είναι ανακριβές με δύο τρόπους: Ένας καταναλωτής θα μπορούσε να αγοράσει ένα ήδη χαλασμένο προϊόν ή ένα κατάστημα θα μπορούσε να απορρίψει ένα προϊόν που εξακολουθεί να είναι ασφαλές για κατανάλωση.
Όλα τα είδη κρέατος εκπέμπουν ορισμένες βασικές πτητικές ενώσεις καθώς διασπώνται και η λύση του Aksoy για παρακολούθηση φρεσκάδας σε πραγματικό χρόνο βασίζεται σε μια επίστρωση με αέριο που ανιχνεύει αυτές τις πτητικές ενώσεις.
Η επίστρωση με αέριο εφαρμόζεται σε αυτοκόλλητο που προσκολλάται απευθείας στη συσκευασία των προϊόντων κρέατος. Το αυτοκόλλητο παρακολουθεί την παρουσία ενώσεων που υποδηλώνουν αλλοίωση και σταδιακά αλλάζει χρώμα για να υποδείξει το επίπεδο φρεσκάδας του προϊόντος.
«Όλοι οι καταναλωτές και έμποροι λιανικής θα γνωρίζουν το επίπεδο φρεσκάδας ή αλλοίωσης με μια ματιά και θα μπορούν να ενεργούν ανάλογα», ανέφερε ο Aksoy.
Το άλλο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας είναι για ένα συνδετικό υλικό aquafeed με βάση το φλοιό σόγιας για να βοηθήσει τα σφαιρίδια να παραμείνουν ανέπαφα στο νερό έως ότου τα ψάρια ή/και οι γαρίδες μπορούν να τα καταναλώσουν.
Ο Aksoy είπε ότι η βιομηχανία τροφίμων έχει ήδη δείξει μεγάλο ενδιαφέρον για τις καινοτομίες του και αναμένει μια παγκόσμια απήχηση.
«Αυτές οι δύο καινοτομίες έχουν μεγάλες οικονομικές δυνατότητες παράλληλα με την υπόσχεσή τους για την προώθηση της βιωσιμότητας και τη μείωση των απορριμμάτων», δήλωσε ο Janaki Alavalapati, πρύτανης του τμήματος που εργάζεται ο Aksoy. «Και οι δύο λύσεις του είναι επεκτάσιμες, προσιτές και μπορούν εύκολα να κατασκευαστούν με την προσαρμογή των υπαρχόντων μηχανημάτων, έτσι ώστε να υπάρχει μικρότερο κόστος υποδομής στην αρχή».
Τα προϊόντα αναπτύχθηκαν σε συνεργασία με εκπροσώπους της Υπηρεσίας Γεωργικής Έρευνας του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ και του Κέντρου Αλαμπάμα για τη Μηχανική Χαρτιού και Βιοπόρων.