Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024
10 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Οι βιταμίνες δεν βοηθούν πάντα κατά του καρκίνου

ΑρχικήΕπιστήμηΟι βιταμίνες δεν βοηθούν πάντα κατά του καρκίνου
spot_img

Μελέτη παρατήρησης υποστηρίζει απροσδόκητα πως ορισμένες βιταμίνες και μικροθρεπτικά δεν συσχετίστηκαν με θετικές επιδράσεις σε διάφορους τύπους καρκίνου.

Απρόσμενους δεσμούς ανάμεσα στα μικροθρεπτικά συστατικά, δηλαδή μέταλλα, ιχνοστοιχεία και βιταμίνες και στον κίνδυνο καρκίνου αποκαλύπτει νέα μελέτη (δημοσιεύτηκε στο περιοδικό BMC Medicine) που ήταν αποτέλεσμα εκτεταμένων συγκρίσεων σε μαγνητικές τομογραφίες διαφόρων τύπων καρκίνου.

Μέχρι σήμερα, οι μελέτες παρατήρησης υποστηρίζουν το όφελος των συμπληρωμάτων διατροφής με μικροθρεπτικά συστατικά στη μείωση των κινδύνων καρκίνου, αλλά η αξιοπιστία τους ήταν περιορισμένη, καθώς οι μελέτες υπόκεινται σε διάφορους περιορισμούς, μεταξύ άλλων και λόγω υψηλού κόστους. Αυτό το έλλειμμα αξιοπιστίας θα μπορούσε να καλυφθεί με αναλύσεις της λεγόμενης Μεντελικής Τυχαιοποίησης (MR), που ενσωματώνουν γενετικές μεταβλητές για να εντοπίσουν την αιτιολογική συσχέτιση μεταξύ της νόσησης από καρκίνο, των παραγόντων καρκινικού κινδύνου και των μικροθρεπτικών συστατικών.

Στην νέα μελέτη, οι ερευνητές πραγματοποίησαν μαγνητικές τομογραφίες δειγμάτων (χρησιμοποιώντας πολυμορφισμούς μονονουκλεοτιδίου, SNPs) για να ελέγξουν την αιτιώδη σχέση μεταξύ των μικροθρεπτικών συστατικών και των αποτελεσμάτων του καρκίνου.

Στο επίκεντρο βρέθηκαν επτά μέταλλα, συμπεριλαμβανομένων του ψευδάργυρου, του σεληνίου, του φωσφόρου, του μαγνησίου, του σιδήρου, του χαλκού και του ασβεστίου, καθώς και των βιταμινών Α1, Β6, Β9, Β12, C , Δ και Ε. Μελετήθηκαν ευρήματα από 20 υποομάδες καρκίνου, μεταξύ των οποίων των ωοθηκών, του πνεύμονα και του μαστού και του παχέος εντέρου. από τις κοινοπραξίες.

Από τα ευρήματα της μελέτης δυο ήταν τα πιο ενδιαφέροντα είναι:

  • Αυξημένος κίνδυνος καρκίνου του μαστού και του παχέος εντέρου παρατηρήθηκε μαζί με υψηλότερα επίπεδα μαγνησίου και βιταμίνης Β12, αντίστοιχα, σε ένα στατιστικά επαρκές μέρος των εκατοντάδων δειγμάτων που εξετάστηκαν. Τα επίπεδα μικροθρεπτικών συστατικών δεν συσχετίστηκαν όταν ελήφθη υπόψη ο συνολικός κίνδυνος καρκίνου.
  • Στις αναλύσεις μαγνητικής τομογραφίας 20 υποομάδων καρκίνου, το μαγνήσιο συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού τύπου Α.  

Αυτά τα δεδομένα προφανώς πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη στις συνιστώμενες από τους γιατρούς ποσότητες συμπληρωμάτων με τα επίμαχα μικροθρεπτικά συστατικά.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Εμπειρίες επιθεωρητών ασφάλειας τροφίμων: Η πιο συχνή και κοινή παράβαση

Ποιες είναι οι προτάσεις των ερευνητών για την συμμόρφωση των επιχειρήσεων στον τομέα της ασφάλειας τροφίμων.

Αξίζει να ακολουθήσει κάποιος το επάγγελμα του διαιτολόγου; Του Νίκου Ζορζοβίλη*

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του να είσαι διαιτολόγος.

“ΟΧΙ” της EFSA σε ισχυρισμό υγείας για το συμπλήρωμα κρεατίνης

Απορρίφθηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ο ισχυρισμός υγείας «Η καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων κρεατίνης μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας».
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο