Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου, 2022
18.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Αποκτήστε καλύτερη υγεία με μια κούπα τσάι την ημέρα

ΑρχικήΕπιστήμηΑποκτήστε καλύτερη υγεία με μια κούπα τσάι την ημέρα
spot_img

 Πώς το μαύρο τσάι και άλλες τροφές μπορούν να βελτιώσουν την υγεία σας, χάρη στα φλαβονοειδή.

Για τις κρύες, χειμωνιάτικες μέρες που έρχονται ένα φλιτζάνι τσάι είναι ό τι πρέπει για να σας δημιουργήσει ενα συναίσθημα ζεστασιάς και θαλπωρής. Ωστόσο γνωρίζατε πως ακόμα και ένα μόνο φλιτζάνι τσάι καθημερινά θα μπορούσε να προσθέσει πολλά οφέλη στην υγεία σας;

Το κλειδί για τις ευεργετικές ιδιότητες του τσαγιού κρύβεται στα φλαβονοειδή, φυσικές ουσίες που βρίσκονται σε πολλά κοινά τρόφιμα και ποτά όπως το μαύρο και το πράσινο τσάι, τα μήλα, οι ξηροί καρποί, τα εσπεριδοειδή, τα μούρα και άλλα.

Αλλά μια νέα έρευνα του Edith Cowan University (ECU) δείχνει ότι τα φλαβαονοειδή είναι ακόμα καλύτερα για την υγεία μας. Η μελέτη είχε 881 ηλικιωμένες γυναίκες συμμετέχουσες (μέση ηλικία 80 ετών) και διαπιστώθηκε ότι ήταν πολύ λιγότερο πιθανό να έχουν εκτεταμένη συσσώρευση ασβεστοποίησης κοιλιακής αορτής (AAC) εάν κατανάλωναν υψηλό επίπεδο φλαβονοειδών στη διατροφή τους.

Η AAC είναι η ασβεστοποίηση της κοιλιακής αορτής, της μεγαλύτερης αρτηρίας του σώματος που παρέχει οξυγονωμένο αίμα από την καρδιά στα κοιλιακά όργανα και τα κάτω άκρα , και αποτελεί προγνωστικό παράγοντα καρδιαγγειακού κινδύνου, όπως καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό.

Σχετικά με τα φλαβονοειδή και τα οφέλη τους

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι φλαβονοειδών, όπως οι φλαβαν-3-όλες και οι φλαβονόλες, που η μελέτη έδειξε ότι φαίνεται να έχουν επίσης σχέση με το AAC. Οι συμμετέχοντες που είχαν υψηλότερη πρόσληψη ολικών φλαβονοειδών, φλαβανολών και φλαβονολών είχαν 36-39% λιγότερες πιθανότητες να αποκτήσουν εκτεταμένη AAC.

Το μαύρο τσάι ήταν η κύρια πηγή ολικών φλαβονοειδών της κοόρτης της μελέτης και συσχετίστηκε επίσης με σημαντικά χαμηλότερες πιθανότητες εκτεταμένης AAC. Σε σύγκριση με τους ερωτηθέντες που δεν έπιναν τσάι, οι συμμετέχοντες που έπιναν δύο έως έξι φλιτζάνια την ημέρα είχαν 16-42% λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης εκτεταμένου AAC.

Αν και το μαύρο τσάι ήταν η κύρια πηγή φλαβονοειδών στη μελέτη, δεν χρειάζεται να απογοητεύεστε αν δεν σας αρέσει, καθότι μπορείτε να αντλήσετε φλαβονοειδή και από άλλες τροφές, όπως προαναφέρθηκε. Ωστόσο, να θυμάστε πως όσο περισσότερα καταναλώνετε, τόσο μεγαλύτερα τα οφέλη.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology.

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

GFSI: τρίμηνη αποβολή του IFS. Ποιες οι συνέπειες σε επιχειρήσεις και αγορά

Η ανακοίνωση της διοικούσας επιτροπής του GFSI μιλά για θέματα ακεραιότητας, εμπιστοσύνης και εμπιστευτικότητας.

Η EE θέτει ανώτατα όρια για τις χημικές ουσίες PFAS στα τρόφιμα: Ο Κανονισμός 2022/2388

Ανώτατα όρια για την παρουσία PFOS, PFOA, PFNA και PFHxS  στα τρόφιμα καθόρισε η ΕΕ με τον κανονισμό 2022/2388 της 7ης Δεκεμβρίου προκειμένου να εξασφαλιστεί υψηλό επίπεδο προστασίας της ανθρώπινης υγείας.

Γεωπονικό Αθήνας: Τροποποίηση στις συνθήκες παραγωγής στραγγιστού γιαουρτιού για να μειωθεί το υποπροϊόν ορού γάλακτος

Πρωτοποριακή μελέτη του γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών για την μείωση του υποπροϊόντος όξινου ορού γάλακτος και την αύξηση της απόδοσης του στραγγιστού γιαουρτιού.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα