Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
15.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Συσκευασία τροφίμων: Η Μελέτη Ελληνικών Πανεπιστημίων για την ενίσχυση των επιδόσεων φιλμ στις “έξυπνες” συσκευασίες

ΑρχικήΝέαΣυσκευασία τροφίμων: Η Μελέτη Ελληνικών Πανεπιστημίων για την ενίσχυση των επιδόσεων φιλμ στις "έξυπνες" συσκευασίες
spot_img

Επί του παρόντος, ακολουθώντας το πνεύμα της κυκλικής οικονομίας και της βιωσιμότητας, η συσκευασία τροφίμων αλλάζει από παθητική συσκευασία που λειτουργεί ως απλό δοχείο ή/και μονωτικό φράγμα από το εξωτερικό περιβάλλον σε ενεργή συσκευασία, η οποία απορροφά ουσίες που αλληλεπιδρούν με τα τρόφιμα. Τα ενεργά συστήματα συσκευασίας χρησιμοποιούνται με τρόφιμα, φαρμακευτικά προϊόντα και άλλα προϊόντα για να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής τους, να παρακολουθούν τη φρεσκάδα και την ποιότητά τους και να αυξάνουν την ασφάλεια και την προσβασιμότητά τους από τους καταναλωτές. Τέτοια συστήματα διαθέτουν ενεργητικές λειτουργίες πέρα ​​από την συνήθως χρησιμοποιούμενη αδρανή, παθητική ατμόσφαιρα προστασίας. Τα ενεργά ή έξυπνα συστήματα συσκευασίας μετρούν συγκεκριμένες ιδιότητες ενός προϊόντος για να ανιχνεύσουν παραμέτρους κρίσιμες για την κατάστασή του. Αυτές οι πληροφορίες μπορούν να προωθηθούν στον καταναλωτή και/ή να ενεργοποιήσουν συγκεκριμένες λειτουργίες ασφάλειας συσκευασίας. Αυτό οδηγεί σε αύξηση της διάρκειας ζωής και σε επιπλέον προστασία της ποιότητας των προϊόντων. 

Πρόσφατη εφαρμογή από ερευνητές τεχνικών νανοτεχνολογίας για την ανάπτυξη ενεργών υλικών συσκευασίας έχει δείξει μεγάλες δυνατότητες βελτίωσης των ιδιοτήτων της συσκευασίας και προσθήκης νέων λειτουργιών, όπως ενεργών χαρακτηριστικών. Επιπλέον, τα περιβαλλοντικά ζητήματα που προκύπτουν από τη χρήση πλαστικών υλικών συσκευασίας αυξάνουν την προσπάθεια εφαρμογής τεχνικών νανοτεχνολογίας για την ανάπτυξη εναλλακτικών βιώσιμων, βιολογικών υλικών συσκευασίας. Ένα από τα πιο πολλά υποσχόμενα βιολογικά υλικά για εφαρμογές ενεργής συσκευασίας είναι η χιτοζάνη (CS). Το CS είναι ένα παράγωγο της χιτίνης που μπορεί να παραχθεί μέσω μιας διαδικασίας αποακετυλίωσης της χιτίνης. Η χιτίνη είναι το δεύτερο πιο άφθονο βιοπολυμερές.

Πρόσφατα δημοσιεύτηκε μια πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη σχετικά με την επίδραση των νανοδομών χαλκού και τιτανίου στις επιδόσεις των νανοσυνθετικών ταινιών συσκευασίας Chitosan/Poly-Vinyl-Alcohol. Η μελέτη αυτή πραγματοποιήθηκε με τη σύμπραξη και τη συνεργασία επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων, το Πανεπιστήμιο της Πάτρας καθώς και το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών από τους Κωνσταντίνο Ε. Σαλμά , Άρη Ε. Γιαννακά, Μαρία Μπαϊκούση ,Ελένη Κόλλια, Βασιλική Τσίγκου και Χαράλαμπο Προεστό.

Στη συγκεκριμένη μελέτη, παρήχθησαν μοντμοριλλονίτες CuMt και TiMt μέσω μιας διαδικασίας ανταλλαγής ιόντων με το Cu και τα Ti+4+ Ιόντα. Αυτά τα νανοκατασκευαζόμενα υλικά χαρακτηρίστηκαν με μετρήσεις περίθλασης ακτινών Χ (XRD) και μετασχηματισμού Fourier υπέρυθρου φασματοσκοπίας (FTIR). Προστέθηκαν ως νανοενισχύσεις και ενεργοί παράγοντες σε φιλμ συσκευασίας με βάση τη δομή Chitosan(CS)/πολυ-βινυλο-αλκοόλη (PVOH).

Τα φιλμ που προέκυψαν χαρακτηρίστηκαν από μετρήσεις XRD και FTIR. Πραγματοποιήθηκαν στις ληφθείσες μεμβράνες CS/PVOH/CuMt και CS/PVOH/TiMt  μετρήσεις αντιμικροβιακών ουσιών, εφελκυσμού και οξυγόνου/νερού για την αξιολόγηση των επιδόσεων της συσκευασίας.

Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης έδειξαν ότι η μεμβράνη CS/PVOH/CuMt είναι μια ισχυρότερη εισαχθείσα νανοσυνθετημένη δομή σε σύγκριση με την μεμβράνη CS/PVOH/TiMt. Το γεγονός αυτό αντικατόπτριζε την υψηλότερη αντοχή σε εφελκυσμό και τις ιδιότητες φραγμού υγρασίας/οξυγόνου.

Η αντιβακτηριακή δράση αυτών των μεμβρανών δοκιμάστηκε έναντι τεσσάρων παθογόνων βακτηρίων τροφίμων: Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Salmonella enterica και Listeria monocytogenes. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι στις περισσότερες περιπτώσεις, η αντιβακτηριακή δράση δημιουργήθηκε από τις νανοδομές CuMt και TiMt.

Έτσι, τόσο οι μεμβράνες CS/PVOH/CuMt όσο και οι ταινίες CS/PVOH/TiMt είναι υποψήφιες νανοσυνθέσεις με πολύ καλές προοπτικές για μελλοντικές εφαρμογές σε ενεργές συσκευασίες βρώσιμων τροφίμων.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την μελέτη αυτή, μπορείτε να επισκεφθείτε τον παρακάτω σύνδεσμο:

https://www.mdpi.com/2304-8158/10/12/3038/htm

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο