Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
20.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μελέτη: H Επίδραση της κατανάλωσης τυριών στην καρδιά

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΜελέτη: H Επίδραση της κατανάλωσης τυριών στην καρδιά
spot_img

Στόχος μιας νέας μελέτης ήταν η αξιολόγηση της αιτιώδους σχέσης μεταξύ της πρόσληψης τυριού και των καρδιαγγειακών παθήσεων και των καρδιαγγειακών βιοδεικτών. 

Το γαλακτοκομικό λίπος χαρακτηρίζεται από πλούσια περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά οξέα, τα οποία είναι γνωστό ότι αυξάνουν το επίπεδο χοληστερόλης λιποπρωτεϊνών χαμηλής πυκνότητας (LDL), με αποτέλεσμα τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Αντίστοιχα, οι διατροφικές οδηγίες τόσο από την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία όσο και από την Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία συνιστούν τη μείωση της πρόσληψης κορεσμένων λιπαρών και προτείνονται μόνο γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.

Παραδόξως, μια μετα-ανάλυση δεν έδειξε σημαντικές αυξήσεις στις καρδιαγγειακές παθήσεις για υψηλή πρόσληψη κορεσμένου λίπους σε σύγκριση με χαμηλή πρόσληψή του. Μια άλλη μετα-ανάλυση, συμπεριλαμβανομένων 21 προοπτικών μελετών, δεν βρήκε επίσης σημαντικές συσχετίσεις μεταξύ της διατροφικής πρόσληψης κορεσμένων λιπαρών και των κινδύνων στεφανιαίας νόσου, εγκεφαλικού επεισοδίου ή καρδιαγγειακών παθήσεων. Επιπλέον, συγκεκριμένα γαλακτοκομικά τρόφιμα μπορεί να διαδραματίσουν διαφορετικούς ρόλους στην ανάπτυξη καρδιαγγειακών παθήσεων.

Ομοίως, άλλες μελέτες παρατήρησης δεν βρήκαν επίσης καμία ή ακόμη και αντίστροφη συσχέτιση μεταξύ της πρόσληψης τυριού και των καρδιαγγειακών παθήσεων, αν και το τυρί θεωρείται συνήθως ως γαλακτοκομικό προϊόν πλήρους λίπους. Ωστόσο, καθώς πρόκειται για μελέτες παρατήρησης στη φύση, μπορεί να υπάρχει μια προκατάληψη επιλογής, η οποία απαιτεί από του επιστήμονες να ερμηνεύουν τα αποτελέσματα με προσοχή. Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα αντιπροσωπεύουν το 10% των ημερήσιων θερμίδων στις ΗΠΑ και το τυρί καταλαμβάνει το 45% των γαλακτοκομικών προϊόντων, αξίζει να διερευνηθεί η αιτιώδης σχέση μεταξύ της πρόσληψης τυριού και των καρδιαγγειακών αποτελεσμάτων.

Εφαρμόζοντας μια ανάλυση MR, η συγκεκριμένη μελέτη κλήθηκε να απαντήσει στα ακόλουθα δύο βασικά ερωτήματα:

  1. η πρόσληψη τυριού συνδέεται αρνητικά, ουδέτερα ή θετικά με καρδιαγγειακές παθήσεις;
  2. ποια είναι η επίδραση της πρόσληψης τυριού στους καρδιαγγειακούς βιοδείκτες;

Η ανάλυση MR δύο δειγμάτων βρήκε μια αιτιωδώς αντίστροφη συσχέτιση μεταξύ της πρόσληψης τυριού και των καρδιαγγειακών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη τύπου 2, της καρδιακής ανεπάρκειας, της στεφανιαίας νόσου, της υπέρτασης και του ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου, καθώς και μια αιτιωδώς αντίστροφη συσχέτιση μεταξύ καρδιαγγειακών βιοδεικτών, συμπεριλαμβανομένου του ΔΜΣ, της περιφέρειας της μέσης, των τριγλυκεριδίων και της γλυκόζης νηστείας.

Δεν παρατηρήθηκαν επιδράσεις για την αρτηριακή πίεση ή τους βιοδείκτες φλεγμονής. Η μελέτη αναφέρει πως η πρόσληψη τυριού μπορεί να δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για τη διαχείριση καρδιαγγειακών παθήσεων στο μέλλον.

Για να διαβάσετε ολόκληρη την μελέτη, πατήστε εδώ

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Νέος κανονισμός για τις ειδικές απαιτήσεις υγιεινής για ορισμένα κρέατα, ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά

Ο νέος Καν. (ΕΕ) 2024/1141 που τροποποιεί τα παραρτήματα II και III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004.

ΕΕ: Μελέτη για το παρόν και το μέλλον των εναλλακτικών πρωτεϊνών στην Ευρώπη

Οι αυξημένες ανάγκες επισιτισμού στο μέλλον μπορεί να φέρουν νέα προϊόντα από φύκια, έντομα και κρέας εργαστηρίου στη διατροφή μας.

Ασφαλή από παθογόνα τα ψάρια υδατοκαλλιέργειας σύμφωνα με την EFSA

Η Ελλάδα στην πρώτη πεντάδα των χωρών που κοινοποίησαν στο RASFF μολυσμένα εισαγόμενα ψάρια.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα