Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
24.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Bombella apis: Το μικρόβιο που προστατεύει τις μέλισσες από την φτωχή διατροφή

ΑρχικήΝέαΑγρότεςBombella apis: Το μικρόβιο που προστατεύει τις μέλισσες από την φτωχή διατροφή
spot_img

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα στις ΗΠΑ, έχουν εντοπίσει ένα συγκεκριμένο βακτήριο που, όταν τροφοδοτείται σε προνύμφες μελισσών, μπορεί να μειώσει τις επιπτώσεις του θρεπτικού στρες στις αναπτυσσόμενες μέλισσες, μία από τις κύριες αιτίες της μείωσης των μελισσών.

Οι άνθρωποι βασίζονται στις μέλισσες για την επισιτιστική ασφάλεια. Αποτελούν βασικούς επικονιαστές και είναι εξαιρετικά χρήσιμες για τη γεωργία. Αλλά τις τελευταίες δεκαετίες, ο πληθυσμός των μελισσών έχει βιώσει δραματικές μειώσεις που προκαλούνται από τις επιπτώσεις πολλαπλών στρεσογόνων παραγόντων, η πιο διαδεδομένη από τις οποίες είναι η περιορισμένη διατροφή. Οι μελισσοκόμοι στις Ηνωμένες Πολιτείες ανέφεραν ότι έχασαν το 40,5% των διαχειριζόμενων αποικιών τους μόνο μεταξύ 2015 και 2016, σύμφωνα με μια εθνική έρευνα.

«Οι επιπτώσεις της κακής διατροφής είναι πιο επιβλαβείς στις αναπτυσσόμενες προνύμφες των μελισσών, οι οποίες ωριμάζουν σε εργάτες ανίκανους να καλύψουν τις ανάγκες της αποικίας τους», δήλωσε στο phys.org η Irene Newton, καθηγήτρια στο Τμήμα Βιολογίας του IU Bloomington College of Arts and Sciences, η οποία ηγήθηκε της μελέτης.

Είπε επίσης ότι οι μέλισσες πρέπει να συλλέγουν γύρη και νέκταρ από μια ποικιλία φυτών και λουλουδιών για να βοηθήσουν τις αποικίες τους να παραμείνουν υγιείς όλο το χρόνο. Όμως πολλές μέλισσες στις ΗΠΑ στερούνται αυτής της φυτικής ποικιλομορφίας, διότι πλέον είναι διαθέσιμες πλείστες μονοκαλλιέργειες όπως το καλαμπόκι, οι οποίες επικονιάζονται από τον άνεμο και επομένως δεν χρησιμοποιούνται για τις μέλισσες, καλύπτοντας πολλά στρέμματα γης.

Οι προνύμφες των μελισσών τροφοδοτούνται από τις αδελφές τους μέλισσες. Η διατροφή τους αποτελείται από συστατικά όπως το νέκταρ και η γύρη, καθώς και βασιλικό πολτό, μια αδενική έκκριση μελισσών που είναι πολύπλοκη και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Εάν οι προνύμφες προορίζονται να είναι βασίλισσες, θα τρώνε βασιλικό πολτό όλη τους τη ζωή. Εάν είναι εργάτριες, η διατροφή τους θα μετατοπιστεί σε νέκταρ και γύρη μετά από λίγες μέρες.

Εκτός από το ότι είναι πιο θρεπτικός από το νέκταρ και τη γύρη, ο βασιλικός πολτός είναι από καιρό γνωστό ότι διαθέτει ισχυρές αντιμικροβιακές ιδιότητες λόγω της οξύτητάς του, του ιξώδους και της παρουσίας αντιμικροβιακών πεπτιδίων. Αυτό σημαίνει ότι τα περισσότερα μικρόβια που εκτίθενται σε βασιλικό πολτό πεθαίνουν, σύμφωνα με την Newton.

H Newton και η ερευνητική της ομάδα σε νέα μελέτη, διαπίστωσαν ότι ένα συγκεκριμένο μικρόβιο η Bombella apis, είναι το μόνο βακτήριο που σχετίζεται με τις προνύμφες που είναι πραγματικά σε θέση να ευδοκιμήσει στον βασιλικό πολτό. Διαπίστωσαν επίσης ότι το B. apis κάνει τον βασιλικό πολτό πιο θρεπτικό αυξάνοντας σημαντικά την περιεκτικότητά του σε αμινοξέα, γεγονός που βοηθά στην ανάπτυξη ανθεκτικότητας των μελισσών ενάντια στο θρεπτικό στρες.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η B. apis μπορεί να έχει δυνατότητες ως βασικό συμπλήρωμα στις προσπάθειες των μελλοντικών μελισσοκόμων να εξουδετερώσουν την αρνητική επίδραση της κακής διατροφής στην υγεία των μελισσών. Η B. apis μπορεί να επιβιώσει για πάνω από 24 ώρες σε ζαχαρόνερο, οπότε οι μελισσοκόμοι που συμπληρώνουν τη διατροφή των μελισσών τους, θα μπορούσαν ενδεχομένως να ενσωματώσουν ένα προβιοτικό B. apis στη διατροφή των μελισσών τους.

Αυτή η έρευνα επεκτείνεται σε πάνω από έξι χρόνια προηγούμενων μελετών από τον Νεύτωνα και τους συναδέλφους της, συμπεριλαμβανομένων των ευρημάτων ότι η B. apis προστατεύει τις μέλισσες από μυκητιασικές λοιμώξεις και αποτελεί σημαντικό μέρος του μικροβιώματος του εντέρου της βασίλισσας.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καρκινογόνες ουσίες σε λαδόκολλα ψησίματος – Ευρήματα νέας μελέτης

Επιβραδυντικά φλόγας και καρκινογόνες ουσίες πάνω από τα ρυθμιστικά όρια σε ορισμένα «οικολογικά» χαρτιά ψησίματος.

Φυτοφάρμακα σε τρόφιμα: Δημοσιεύτηκε η έκθεση της EFSA για το 2022

Συστάσεις στους διαχειριστές κινδύνου για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των ευρωπαϊκών συστημάτων ελέγχου.

ΠΡΟΣΟΧΗ στο ραβέντι σε συνταγές – Σοβαρός κίνδυνος

Το υπουργείο τροφίμων, γεωργίας και αλιείας της Δανίας προειδοποιεί: Μη τρώτε τα φύλλα από ραβέντι.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα