Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
20.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μελέτη: Μικροπλαστικά στο κρέας, το γάλα και το αίμα εκτρεφόμενων ζώων

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΜελέτη: Μικροπλαστικά στο κρέας, το γάλα και το αίμα εκτρεφόμενων ζώων
spot_img

Για πρώτη φορά διαπιστώθηκε μικροπλαστική μόλυνση στο βόειο κρέας και το χοιρινό κρέας, καθώς και στο αίμα αγελάδων και χοίρων στις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.

Οι επιστήμονες στο Vrije Universiteit Amsterdam (VUA) στην Ολλανδία, βρήκαν τα σωματίδια στα τρία τέταρτα του κρέατος και των γαλακτοκομικών προϊόντων που ελέγχθηκαν και σε κάθε δείγμα αίματος στην πιλοτική τους μελέτη. Τα μικροπλαστικά εντοπίστηκαν επίσης στο σύνολο των δειγμάτων ζωοτροφών σε μορφή pellet που ελέγχθηκαν, υποδεικνύοντας μια δυνητικά σημαντική οδό μόλυνσης. Να σημειωθεί επίσης ότι τα υπό έλεγχο προϊόντα διατροφής συσκευάστηκαν σε πλαστικό, κάτι που είναι μια άλλη πιθανή οδός.

Οι ερευνητές του VUA ανέφεραν μικροπλαστικά στο ανθρώπινο αίμα για πρώτη φορά τον Μάρτιο και χρησιμοποίησαν τις ίδιες μεθόδους για να διεξάγουν αναλύσεις και στα ζωικά προϊόντα. Η ανακάλυψη των σωματιδίων στο αίμα, δείχνει ότι αυτά μπορούν να ταξιδέψουν μέσα στον οργανισμό και μπορεί να εγκατασταθούν σε όργανα.

Ο αντίκτυπος στην υγεία των ανθρώπων ή των ζώων είναι ακόμη άγνωστος, αλλά οι ερευνητές ανησυχούν επειδή τα μικροπλαστικά προκαλούν βλάβη στα ανθρώπινα κύτταρα σε δοκιμές εργαστηρίου και τα σωματίδια ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι ήδη γνωστό ότι εισέρχονται στο σώμα και προκαλούν εκατομμύρια πρόωρους θανάτους ετησίως. Επίσης, είναι γνωστό πως και ορισμένα άγρια ζώα βλάπτονται από μικροπλαστικά.

Τεράστιες ποσότητες πλαστικών αποβλήτων απορρίπτονται στο περιβάλλον και τα μικροπλαστικά έχουν μολύνει κάθε γωνιά του πλανήτη, ενώ είναι ήδη γνωστό ότι οι άνθρωποι καταναλώνουν τα μικροσκοπικά αυτά σωματίδια μέσω τροφής και νερού, καθώς επίσης τα εισπνέουν.

«Όταν πραγματοποιείτε μετρήσεις στο αίμα, ανακαλύπτετε την απορροφημένη δόση από όλες τις διαφορετικές οδούς έκθεσης: αέρα, νερό, τρόφιμα κ.λπ. Οπότε είναι πολύ ενδιαφέρον γιατί σου λέει αμέσως τι διεισδύει στο ποτάμι της ζωής» δήλωσε στον Guardian η Δρ Heather Leslie στο VUA.

Οι επιστήμονες εξέτασαν 12 δείγματα αίματος αγελάδων και 12 αίματος χοίρων και βρήκαν μικροπλαστικά σε όλα, όπως πολυαιθυλένιο και του πολυστυρολίο.

Τα 25 δείγματα γάλακτος περιελάμβαναν γάλα από συσκευασίες σούπερ μάρκετ, δεξαμενές γάλακτος σε αγροκτήματα και από άρμεγμα στο χέρι. 18 από τα δείγματα, συμπεριλαμβανομένου τουλάχιστον ενός από κάθε τύπο, περιείχαν μικροπλαστικά.

Επτά από τα οκτώ δείγματα βοείου κρέατος και πέντε από τα οκτώ δείγματα χοιρινού κρέατος βρέθηκαν επιμολυσμένα.

Η έκθεση πάντως αναφέρει πως παραμένει άγνωστο εάν υπάρχουν πιθανοί τοξικολογικοί κίνδυνοι από αυτά τα ευρήματα. Τα εκτρεφόμενα ζώα και το κρέας δεν έχουν ακόμη δοκιμαστεί σε άλλες χώρες, αλλά τα μικροπλαστικά αναφέρθηκαν σε γάλα εμπορίου στην Ελβετία το 2021 και γάλα εκτροφής στη Γαλλία.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καρκινογόνες ουσίες σε λαδόκολλα ψησίματος – Ευρήματα νέας μελέτης

Επιβραδυντικά φλόγας και καρκινογόνες ουσίες πάνω από τα ρυθμιστικά όρια σε ορισμένα «οικολογικά» χαρτιά ψησίματος.

Φυτοφάρμακα σε τρόφιμα: Δημοσιεύτηκε η έκθεση της EFSA για το 2022

Συστάσεις στους διαχειριστές κινδύνου για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των ευρωπαϊκών συστημάτων ελέγχου.

ΠΡΟΣΟΧΗ στο ραβέντι σε συνταγές – Σοβαρός κίνδυνος

Το υπουργείο τροφίμων, γεωργίας και αλιείας της Δανίας προειδοποιεί: Μη τρώτε τα φύλλα από ραβέντι.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα