Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
14 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Διαβήτης: Επιστήμονες ανακάλυψαν το «κρυφό» μονοπάτι προς την κατάθλιψη

ΑρχικήΕπιστήμηΔιαβήτης: Επιστήμονες ανακάλυψαν το «κρυφό» μονοπάτι προς την κατάθλιψη
spot_img

Οι συσχετίσεις της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης με τον όγκο της φαιάς ουσίας και την κατάθλιψη.

Η κατάθλιψη παραμένει μια σημαντική ανησυχία για τη δημόσια υγεία, σε όλο τον κόσμο. Ενώ η έρευνα έχει εντοπίσει τα ποσοστά γλυκαιμίας ως πιθανό παράγοντα κινδύνου για την κατάθλιψη, οι συγκεκριμένοι βιολογικοί μηχανισμοί που διέπουν αυτή τη σχέση δεν είναι ακόμη καλά κατανοητοί.

Σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό KeAi Global Transitions, μια ομάδα Κινέζων ερευνητών διατύπωσε μια νέα υπόθεση που υποδηλώνει ότι η μειωμένη φαιά ουσία (GMV) μπορεί να μεσολαβεί στη συσχέτιση μεταξύ διαβήτη και κατάθλιψης.

«Η κατάθλιψη εμφανίζεται συχνά ως επιπλοκή του διαβήτη και προηγούμενη έρευνα έχει αποκαλύψει μια συσχέτιση μεταξύ των διακυμάνσεων των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και της εμφάνισης της κατάθλιψης», εξηγεί ο επικεφαλής συγγραφέας Dashan Zheng από το Πανεπιστήμιο Sun Yat-sen. “Επιπλέον, πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι οι αλλαγές στη δομή και τη λειτουργία του εγκεφάλου συμβάλλουν στην ανάπτυξη της κατάθλιψης. Επομένως, υποθέτουμε ότι ένας πιθανός μηχανισμός που βρίσκεται πίσω από τη συννοσηρότητα του διαβήτη και της κατάθλιψης είναι η επίδραση του σακχάρου στο αίμα, στη δομή και τη λειτουργία του εγκεφάλου».

Για να ελέγξει αυτή την υπόθεση, η ομάδα εξέτασε τη μεσολαβητική επίδραση της φαιάς ουσίας GMV στη συσχέτιση μεταξύ γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c) και κατάθλιψης. Η μελέτη βασίστηκε στην UK Biobank, με περισσότερους από 500.000 συμμετέχοντες ηλικίας 40-69 ετών που στρατολογήθηκαν από 22 κέντρα αξιολόγησης σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, μεταξύ 2006 και 2010.

Η ομάδα παρατήρησε μια σημαντική συσχέτιση μεταξύ των αυξημένων επιπέδων γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης, HbA1c, μειωμένου όγκου φαιάς ουσίας (GMV) και κατάθλιψης. Βρήκαν ότι το χαμηλότερο GMV συσχετίστηκε με την κατάθλιψη. Είναι ενδιαφέρον ότι αυτές οι συσχετίσεις ήταν ισχυρότερες σε άτομα με προδιαβήτη σε σύγκριση με άτομα με διαβήτη ή χωρίς διαβήτη, καθώς και σε συμμετέχοντες ηλικίας 60 ετών και άνω σε σύγκριση με άτομα κάτω των 60 ετών. Επιπλέον, παρατήρησαν ότι η σχέση μεταξύ HbA1c και κατάθλιψης διαμεσολαβήθηκε εν μέρει από τη μείωση του GMV με ποσοστό 6,82%.

Ο Hualiang Lin, στο ίδιο πανεπιστήμιο και ο αντίστοιχος συγγραφέας της μελέτης, τόνισε ότι αυτή η έρευνα σηματοδοτεί μια σημαντική ανακάλυψη στην κατανόηση της σχέσης μεταξύ των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και της κατάθλιψης.

«Δεδομένου του παγκόσμιου φαινομένου της γήρανσης, τα αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορούν να συμβάλουν σε αυξημένη εγκεφαλική βλάβη στον πληθυσμό. Η διατήρηση αποτελεσματικού ελέγχου των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, ιδιαίτερα μεταξύ των ηλικιωμένων ατόμων, μπορεί να ασκήσει θετική επίδραση στην υγεία του εγκεφάλου και ενδεχομένως να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης», λέει ο Lin.

Για να διαβάσετε τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Πηγή: eurekalert

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια και τα σνακ καλαμποκιού – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.

Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο