Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
15.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Προβιοτικά: Αξιολόγηση ασφάλειας – Πότε απαιτείται πρόσθετος έλεγχος

ΑρχικήΕπιστήμηΠροβιοτικά: Αξιολόγηση ασφάλειας - Πότε απαιτείται πρόσθετος έλεγχος
spot_img

Νέα έκθεση υπογραμμίζει πώς οι ρυθμιστικές προσεγγίσεις και οι απαιτήσεις προβιοτικών ποικίλλουν παγκοσμίως και προτείνει εναρμονισμένες και πιο σύγχρονες πρακτικές ασφάλειας.

Τις προηγούμενες δεκαετίες, η ασφάλεια πολλών ευρέως καταναλωτικά διαθέσιμων προβιοτικών βασιζόταν στο ότι εδώ και εκατοντάδες χρόνια ήταν γνωστά για τα οφέλη τους. Ωστόσο, το φάσμα των προβιοτικών επεκτείνεται και σε καινούρια προβιοτικά στελέχη, τα οποία μπορεί να αποφέρουν οφέλη για την υγεία, αλλά δεν υπάρχουν συνήθως σε πηγές τροφίμων και δεν έχουν ιστορικό ασφαλούς χρήσης.

Αυτό προσπαθεί να αλλάξει μια ομάδα επιστημόνων της βιομηχανίας και της κυβέρνησης, υπό την αιγίδα της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων για τα Προβιοτικά της Φαρμακοποιίας των Ηνωμένων Πολιτειών. Η ομάδα ξεκίνησε πρόσφατα την αναθεώρηση των υφιστάμενων προσεγγίσεων για την αξιολόγηση της ασφάλειας των προβιοτικών από επιστημονική άποψη, σε συμμόρφωση με τη βιομηχανία και τους κανονισμούς.  

Η εργασία τους, η οποία δημοσιεύτηκε πρόσφατα από την ομάδα, συνοψίζει επιστημονικά πλαίσια για την αξιολόγηση της ασφάλειας των προβιοτικών που χρησιμοποιούνται σε τρόφιμα και συμπληρώματα διατροφής, συμπεριλαμβανομένης της σημασίας του ολοκληρωμένου γονιδιωματικού χαρακτηρισμού.

Κατά τους ειδικούς, η αξία των δοκιμών σε ζώα για προβιοτικά που προορίζονται για ανθρώπινη χρήση είναι αμφισβητήσιμη. Παράλληλα, όμως, εξετάζονται νέες τεχνολογίες για δοκιμές ασφάλειας καθώς και ο ρόλος των πρακτικών που χρησιμοποιούνται κατά την παραγωγή στην ασφάλεια του τελικού προϊόντος, τα οποία αμφότερα ποικίλλουν σε διαφορετικές χώρες του κόσμου.

 Τα επίπεδα κινδύνου για τα προβιοτικά προσδιορίζονται, με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με το ιστορικό ασφαλούς χρήσης. Για στελέχη ειδών που αναγνωρίζονται από έγκυρους φορείς ότι έχουν επαρκές ιστορικό ασφαλούς χρήσης και για τα οποία το γονιδίωμά τους δεν παρουσιάζει γονίδια που εγείρουν ανησυχίες, δεν προτείνεται πρόσθετη δοκιμή. Αλλά εάν υπάρχουν γονίδια που προκαλούν ανησυχία ή λείπει ιστορικό ασφαλούς χρήσης, απαιτείται πρόσθετος έλεγχος

Η Δρ. Mary Ellen Sanders, Εκτελεστική Επιστημονική Υπεύθυνη για τη Διεθνή Επιστημονική Εταιρεία για Προβιοτικά (ISAPP), και συν-συγγραφέας της εργασίας, σχολίασε ότι δεν είναι ιδανικό το ότι υπάρχουν διαφορετικά κριτήρια για την επικύρωση της ασφάλειας των ίδιων προβιοτικών στελεχών. Επομένως, η παρούσα έκθεση αποτελεί μια αφορμή για την υιοθέτηση πιο εκσυγχρονισμένων και κοινών προσεγγίσεων.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ποια τρόφιμα έχουν τα περισσότερα βαρέα μέταλλα και ποια χώρα μας “στέλνει” τα πιο πολλά

Συγκριτική μελέτη μεταξύ των έξι κορυφαίων βαρέων μετάλλων που εμπλέκονται στις κοινοποιήσεις RASFF της ΕΕ από το 2000 έως τος 2022.

Κατάσχεση “μαμούθ” γαλακτοκομικών στην Ιταλία – Νοθεία με καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου

Κατασχέθηκαν 200 τόνοι γάλακτος και γαλακτοκομικών - Χρησιμοποιούσαν καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου για τη διόρθωση της οξύτητας του χαλασμένου γάλακτος.

Τα «φάουλ» της Ελληνικής βιομηχανίας Τροφίμων το 2023 – Κατασχέθηκαν 128,8 τόνοι μη ασφαλών τροφίμων

Απολογισμός ελέγχων του ΕΦΕΤ για το 2023 - Οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών είχαν το υψηλότερο ποσοστό μη συμμορφούμενων εγκαταστάσεων.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα