Μεγαλύτερη πιθανότητα αγγειακών λοιμώξεων διατρέχουν ασθενείς με σαλμονέλωση οι οποίοι παρουσιάζουν και αθηροσκλήρωση
Η σαλμονέλα μπορεί να προκαλέσει αγγειακές λοιμώξεις με θανατηφόρες συνέπειες στον οργανισμό. Σύμφωνα με μελέτες, τέτοιες αγγειακές λοιμώξεις αναπτύσσονται σε περίπου 9%-40% των ασθενών ηλικίας μεγαλύτερης των 50 ετών οι οποίοι έχουν διαγνωστεί με βακτηριαιμία από σαλμονέλα. Τη συσχέτιση των αγγειακών λοιμώξεων με τη σαλμονέλωση αλλά και το ρόλο της αθηροσκλήρωσης στην εκδήλωση των λοιμώξεων μελέτησαν ερευνητές από την Ταϊβάν με επικεφαλής τους Δρ. Po-Lin Chen και Wen-Chien Ko.
Στη νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Microbiology, Immunology and Infection, η ερευνητική ομάδα προσπάθησε να αξιολογήσει τον κίνδυνο αγγειακής λοίμωξης εξετάζοντας την ασβεστοποίηση της αορτής και τα επίπεδα αγγειακής φλεγμονής σε ασθενείς με βακτηριαιμία από σαλμονέλα. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει πως τα βακτήρια διασπείρονται στην κατεστραμμένη αθηρωματική αορτή (πλάκα λίπους και ασβεστίου που έχει συσσωρευτεί σε μεγάλα αιμοφόρα αγγεία) των ασθενών, επομένως θα πρέπει να υπάρχει μια συσχέτιση των εναποθέσεων ασβεστίου και της βακτηριακής λοίμωξης.
Σε αυτή τη μελέτη, 69 ασθενείς με βακτηριαιμία από σαλμονέλα (κυρίως άνδρες ηλικίας ≥50 ετών) υποβλήθηκαν σε αξονική τομογραφία κοιλίας ή/και θώρακα για την ανίχνευση αγγειακής λοίμωξης. Επίσης ελέγχθηκαν και για τα ποσοστά αθηροσκλήρωσης των αρτηριών τους. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως οι εναποθέσεις ασβεστίου ήταν υψηλότερες σε ασθενείς με αγγειακή λοίμωξη από βακτηριαιμία σε σύγκριση με εκείνους χωρίς τη μόλυνση.
Ο καθηγητής Chen από το Εθνικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Cheng Kung (NCKU) εξηγεί: «Υψηλότερα ποσοστά ασβεστίου σε ασθενείς με αγγειακή λοίμωξη από σαλμονέλα υποδηλώνουν ότι ο κίνδυνος ανάπτυξης αγγειακών λοιμώξεων είναι υψηλός όσο αυξάνεται η αθηροσκλήρωση. Αυτό σημαίνει πως εάν ένας ασθενής με βακτηριαιμία διαπιστωθεί ότι διατρέχει κίνδυνο αθηροσκλήρωσης, συνιστάται εξέταση με χρήση ολοκληρωμένης αξονικής τομογραφίας για τη διάγνωση συνυπάρχουσας αγγειακής λοίμωξης».
Διαβάστε όλη την έρευνα εδώ.