Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
14.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Επιστήμη: ΓΤΟ ρύζι με λιγότερο κάδμιο

ΑρχικήΕπιστήμηΕπιστήμη: ΓΤΟ ρύζι με λιγότερο κάδμιο
spot_img

Το ρύζι συντελεί στην πρόσληψη του 40-65% του συνόλου του καδμίου που απορροφά ο οργανισμός μας.

Με στόχο τη μειωμένη παρουσία του τοξικού καδμίου στο ρύζι, επιστήμονες χρησιμοποίησαν καινοτόμες γενετικές τεχνικές για την παραγωγή ποικιλιών ρυζιού που αποθηκεύουν λιγότερη ποσότητα του μετάλλου. Το κάδμιο είναι ένα βαρύ μέταλλο που σε υψηλές συγκεντρώσεις μπορεί να προκαλέσει νεφρική ανεπάρκεια και το βρίσκουμε σε δημητριακά, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, ρύζι, όσπρια, πατάτες και προϊόντα κρέατος. Ήδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθόρισε νέα ανώτατα επίπεδα για το κάδμιο σε μια σειρά προϊόντων διατροφής για την προστασία της δημόσιας υγείας. Το ρύζι αποτελεί ένα βασικό αγαθό για εκατομμύρια ανθρώπους, αλλά συντελεί και στην πρόσληψη του 40-65% του συνόλου του καδμίου που απορροφά ο οργανισμός μας.

Για την αντιμετώπιση της αυξημένης πρόσληψης καδμίου από το ρύζι έχουν δοκιμαστεί στο παρελθόν πολλές τεχνικές, όπως η μεταφορά καθαρού χώματος στις καλλιέργειες ρυζιού, αλλαγές στη διαχείριση του νερού και η ανάμειξη μολυσμένου χώματος με βιοάνθρακες και ασβέστη. Ο καθηγητής Jiang Feng Ma από το Ινστιτούτο Φυτικών Επιστημών και Πόρων του Πανεπιστημίου της Okayama βρήκε λύση στο πρόβλημα της αποθήκευσης του καδμίου εκμεταλλευόμενος τη γενετική της ινδικής ποικιλίας ρυζιού Pokkali.

Μελετώντας 132 δείγματα ρυζιού της συγκεκριμένης ποικιλίας, ο καθηγητής και η ομάδα του παρατήρησαν πως το γονίδιο OsNramp5, που κωδικοποιεί την έκφραση πρωτεΐνης-μεταφορέα καδμίου και μαγγανίου, όταν διπλασιάζεται, βοηθά στη μείωση της απορρόφησης του καδμίου από το βλαστό του ρυζιού. Οι ερευνητές μετέφεραν το γονίδιο αυτό σε μία άλλη ποικιλία ρυζιού (Koshihikari) που καταναλώνεται ευρέως στην Ιαπωνία, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μία νέα υβριδική ποικιλία που συσσωρεύει πολύ χαμηλότερες ποσότητες καδμίου χωρίς να επηρεάζεται η ποιότητα ή η παραγωγή του ρυζιού.

Ο καθηγητής Ma σχολιάζει: «Εντοπίσαμε ένα γονίδιο υπεύθυνο για τη συσσώρευση καδμίου στους κόκκους του ρυζιού με βάση τις φυσικές παραλλαγές που παρατηρούνται στην ποικιλία Pokkali. Στη συνέχεια, μεταφέραμε αυτό το γονίδιο για την επιτυχή αναπαραγωγή ποικιλιών ρυζιού με χαμηλή συσσώρευση καδμίου στους κόκκους τους». Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Food, και αποτελεί ένα επίτευγμα της γενετικής με στόχο τη μεγαλύτερη ασφάλεια των τροφίμων για τους καταναλωτές.

 Διαβάστε όλη την έρευνα εδώ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο