Τι ρόλο παίζει η ώρα της ημέρας που γυμναζόμαστε στην καύση του λίπους;
H σωματική άσκηση είναι ένας θεμελιώδης λίθος στην απώλεια λίπους, η οποία με τη σειρά της θα οδηγήσει στο χτίσιμο μιας καλής φυσικής κατάστασης.
Μια νέα μελέτη από το Karolinska Institutet στη Σουηδία και το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης στη Δανία προσθέτει παραπάνω στοιχεία στο πώς η σωματική άσκηση θα συντελέσει ακόμα περισσότερο στην απώλεια λίπους: πρέπει να γίνεται συγκεκριμένες ώρες της ημέρας.
Σύμφωνα με αποτελέσματα της μελέτης, τα οποία δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό PNAS , η σωματική δραστηριότητα σε διαφορετικές ώρες της ημέρας μπορεί να επηρεάσει το σώμα με διαφορετικούς τρόπους αφού οι βιολογικές διεργασίες εξαρτώνται από τους κιρκάδιους ρυθμούς των κυττάρων.
Για να διαπιστώσουν πώς πράγματι η ώρα της ημέρας που γίνεται η άσκηση επηρεάζει την καύση λίπους, οι ερευνητές μελέτησαν τον λιπώδη ιστό ποντικών μετά από μια συνεδρία άσκησης υψηλής έντασης που πραγματοποιήθηκε σε δύο σημεία του ημερήσιου κύκλου.
Συγκεκριμένα, οι συνεδρίες πραγματοποιήθηκαν σε δύο φάσεις: μία πρώιμη ενεργός φάση και μία πρώιμης ανάπτυξης. Στον άνθρωπο, αυτό θα αντιστοιχούσε στις εξής ώρες τις ημέρας: αργά το πρωί και αργά το βράδυ, αντίστοιχα. Έπειτα, οι ερευνητές μελέτησαν διάφορους δείκτες για το μεταβολισμό του λίπους και ανέλυσαν ποια γονίδια ήταν ενεργά στον λιπώδη ιστό μετά την άσκηση.
Αυτό που παρατήρησαν οι επιστήμονες ήταν πως κατά την άσκηση στην πρώιμη ενεργό φάση, δηλαδή αργά το πρωί, η έκφραση των γονιδίων που εμπλέκονται στη διάσπαση του λιπώδους ιστού αυξήθηκε, όπως και η παραγωγή θερμότητας και τα μιτοχόνδρια στον λιπώδη ιστό. Αυτό σημαίνει πως ο μεταβολισμός τους κινούταν πολύ πιο έντονα, χωρίς η πρόσληψη τροφής να επηρεάζει τα αποτελέσματα.
Για τους ανθρώπους, αυτό σημαίνει πως η γυμναστική αργά το πρωί θα μπορούσε να είναι πιο αποτελεσματική από την αργά το βράδυ άσκηση, όσον αφορά την ενίσχυση του μεταβολισμού και την καύση του λίπους, λέει ο καθηγητής Juleen. R. Zierath από το Τμήμα Μοριακής Ιατρικής και Χειρουργικής και το Τμήμα Φυσιολογίας και Φαρμακολογίας, στο Karolinska Institutet. Με τη σειρά τους, τα ευρήματα θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ενισχυτικά ως προς την καταπολέμηση της παχυσαρκίας.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ποντίκια και οι άνθρωποι μοιράζονται πολλές βασικές φυσιολογικές λειτουργίες, οπότε τα ευρήματα αποτελούν ένα καλό μοντέλο για το πώς θα αντιδρούσε σε αυτό το μοτίβο ένας ανθρώπινος οργανισμός. Ωστόσο, υπάρχουν και σημαντικές διαφορές των δύο ειδών, όπως για παράδειγμα ότι τα ποντίκια είναι νυκτόβια.