Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
12.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Γιατί το βραδινό γεύμα παχαίνει περισσότερο από τα υπόλοιπα – Νέα έρευνα

Τι ρόλο παίζει η κατανάλωση γευμάτων αργότερα μέσα στη μέρα σε παράγοντες, όπως η καύδη λίπους ή η πείνα;

ΑρχικήΕπιστήμηΓιατί το βραδινό γεύμα παχαίνει περισσότερο από τα υπόλοιπα - Νέα έρευνα
spot_img

Η κατανάλωση γευμάτων αργά το βράδυ μπορεί να συντελέσει σε διάφορους παράγοντες ενίσχυσης της παχυσαρκίας, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η παχυσαρκία ταλαιπωρεί περίπου το 42% του ενήλικου πληθυσμού των ΗΠΑ και συμβάλλει στην εμφάνιση χρόνιων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη, του καρκίνου και άλλων παθήσεων. Μια αρκετά δημοφιλής πρακτική είναι να καταναλώνει κανείς ορισμένα γεύματα αργά μέσα στην ημέρα. Και ενώ-σαφώς- αυτό αφορά σε ένα βαθμό και τον τρόπο ζωής των ανθρώπων, είναι αμφίβολο κατά πόσο πράγματι βοηθά στη διατήρηση υγιών διατροφικών συνηθειών.

Μέχρι στιγμής, λίγες είναι οι μελέτες που έχουν διερευνήσει τις επιδράσεις του να τρώει κανείς αργά τόσο στο σωματικό βάρος όσο και τον λιπώδη ιστό. Αλλά μια νέα μελέτη από ερευνητές από το Brigham and Women’s Hospital, διαπίστωσε αυτή η πρακτική επηρεάζει σημαντικά την ενεργειακή μας δαπάνη, την όρεξη και τις μοριακές οδούς στον λιπώδη ιστό. Τα αποτελέσματά τους δημοσιεύτηκαν στο Cell Metabolism.

Το αντικείμενο διερεύνησης, σύμφωνα με τον ανώτερο συγγραφέα της μελέτης, Frank AJL Scheer, PhD ήταν ο εντοπισμός των μηχανισμών που μπορεί να εξηγήσουν γιατί η  κατανάλωση φαγητού αργά το βράδυ αυξάνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας. Σύμφωνα με μια άλλη συγγραφέα της μελέτης, την  Nina Vujovic, PhD, η μελέτη αποκάλυψε πως η κατανάλωση φαγητού τέσσερις ώρες αργότερα κάνει σημαντική διαφορά στα επίπεδα πείνας μας, στον τρόπο που καίμε θερμίδες μετά το φαγητό και στον τρόπο που αποθηκεύουμε λίπος.

Η ερευνητική ομάδα μελέτησε 16 ασθενείς υπέρβαρους ή παχύσαρκους. Κάθε συμμετέχων υποβλήθηκε σε δύο ρουτίνες: η μία περιελάμβανε ένα αυστηρά προγραμματισμένο πρόγραμμα πρώιμων γευμάτων και η άλλη τα ίδια ακριβώς γεύματα, αλλά το καθένα προγραμματισμένο περίπου τέσσερις ώρες αργότερα μέσα στην ημέρα.

Τις τελευταίες δύο έως τρεις εβδομάδες πριν από την έναρξη, οι συμμετέχοντες διατήρησαν σταθερά προγράμματα ύπνου και αφύπνισης και τις τελευταίες τρεις ημέρες προτού πάνε στο εργαστήριο, ακολούθησαν αυστηρά πανομοιότυπες δίαιτες και προγράμματα γευμάτων στο σπίτι, αναφέρει ο ιστότοπος Science Daily. Oι συμμετέχοντες κατέγραφαν τακτικά την πείνα και την όρεξή τους, παρείχαν συχνά μικρά δείγματα αίματος κατά τη διάρκεια της ημέρας και μετρούσαν τη θερμοκρασία του σώματός τους και την ενεργειακή τους δαπάνη.

Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι η κατανάλωση γευμάτων αργά μέσα στην ημέρα είχε βαθιές επιπτώσεις στην πείνα και στις ορμόνες που ρυθμίζουν την όρεξη, τη λεπτίνη και τη γκρελίνη, οι οποίες επηρεάζουν την επιθυμία μας για φαγητό. Επιπλέον, όταν οι συμμετέχοντες έτρωγαν αργότερα, έκαιγαν θερμίδες με πιο αργό ρυθμό και εμφάνισαν έκφραση γονιδίου λιπώδους ιστού προς αυξημένη λιπογένεση και μειωμένη λιπόλυση, που προάγουν την ανάπτυξη λίπους.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, τα αποτελέσματα, όχι μόνο συνάδουν με ένα μεγάλο σύνολο ερευνών που υποδηλώνουν ότι το να τρώει κάποιος αργότερα μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα εμφάνισης παχυσαρκίας, αλλά ρίχνουν νέο φως στο πώς μπορεί να συμβεί αυτό. Και οι δύο ερευνητές θα ήθελαν μελλοντικά να συμμετάσχουν σε μελέτες που συνυπολογίζουν άλλους παράγοντες, όπως για παράδειγμα χαρακτηριστικά που αποδίδονται στο φύλο.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Νέος κανονισμός για τις ειδικές απαιτήσεις υγιεινής για ορισμένα κρέατα, ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά

Ο νέος Καν. (ΕΕ) 2024/1141 που τροποποιεί τα παραρτήματα II και III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004.

ΕΕ: Μελέτη για το παρόν και το μέλλον των εναλλακτικών πρωτεϊνών στην Ευρώπη

Οι αυξημένες ανάγκες επισιτισμού στο μέλλον μπορεί να φέρουν νέα προϊόντα από φύκια, έντομα και κρέας εργαστηρίου στη διατροφή μας.

Ασφαλή από παθογόνα τα ψάρια υδατοκαλλιέργειας σύμφωνα με την EFSA

Η Ελλάδα στην πρώτη πεντάδα των χωρών που κοινοποίησαν στο RASFF μολυσμένα εισαγόμενα ψάρια.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα