Οι ερευνητές λένε ότι τα τρία τέταρτα ενός φλιτζανιού μάνγκο περιέχουν 70 θερμίδες και περισσότερες από 20 βιταμίνες και μέταλλα.
Στο Ετήσιο Συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Διατροφής, το Εθνικό Συμβούλιο Mango παρουσίασε δύο χρηματοδοτούμενες μελέτες, οι οποίες κατάφεραν να αποδείξουν τις ιδιότητες των μάνγκο στην μείωση των αγγειακών προβλημάτων σε παχύσαρκους ενήλικες.
Το μάνγκο εξαιτίας των πολλών θρεπτικών συστατικών του θεωρείται superfood, μιας και είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά ενώ είναι χαμηλό σε θερμίδες.
Οι ερευνητές λένε ότι τα τρία τέταρτα ενός φλιτζανιού μάνγκο περιέχουν 70 θερμίδες και περισσότερες από 20 βιταμίνες και μέταλλα.
Σύμφωνα με δηλώσεις του Δρ. Mee Young Hong, κύριος ερευνητής και για τις δύο μελέτες, στον ιστότοπο Food Ingredients First, «oρισμένες από τις βιταμίνες και τις βιοδραστικές ενώσεις που κάνουν τα μάνγκο ωφέλιμα περιλαμβάνουν: βιταμίνες C και A, μαγγιφερίνη, γαλλοταννίνες, κερκετίνη, ανθοκυανίνες, χαλκό και καροτενοειδή. Τα φρούτα αυτά διαθέτουν, επίσης, πολλές φυτικές ίνες και μέταλλα, όπως το μαγνήσιο και το κάλιο».
«Τα μάνγκο έχουν αποδειχθεί ότι βελτιώνουν τον γλυκαιμικό έλεγχο, μειώνουν τη φλεγμονή, αυξάνουν την ποικιλότητα του μικροβιώματος του εντέρου και διευκολύνουν τη διαχείριση του βάρους προάγοντας τον κορεσμό. Όλα αυτά, μπορούν αναμφίβολα να συμβάλλουν στην βελτίωση της υγείας ασθενών με χρόνιες ασθένειες, όπως ο διαβήτης και οι καρδιαγγειακές παθήσεις», αναφέρει ο Young Hong.
Στους συμμετέχοντες δόθηκε είτε ένα σνακ μάνγκο με 100 θερμίδες ή μια ισοδύναμη ποσότητα μπισκότων με χαμηλά λιπαρά για 12 εβδομάδες. Μετά τις 12 εβδομάδες, έκαναν ένα διάλειμμα διάρκειας τεσσάρων εβδομάδων και έπειτα οι ομάδες άλλαξαν το καθημερινό τους σνακ.
Δώδεκα εβδομάδες κατανάλωσης μάνγκο και πλέον, τα αποτελέσματα παρουσίασαν λιγότεροοξειδωτικό στρες και μειωμένο μόριο-1 προσκόλλησης αγγειακών κυττάρων (VCAM-1) και αυξημένη δισμουτάση υπεροξειδίου (SOD). Η δεύτερη μελέτη έδειξε αύξηση του αντιοξειδωτικού ενζύμου υπεροξειδάση της γλουταθειόνης (GPX).
«Το SOD και το VCAM-1 παίζουν αντίθετους ρόλους ως παράγοντες κινδύνου για αγγειακά προβλήματα. Ενώ το ένζυμο SOD μειώνει τον κίνδυνο διασπώντας φορτισμένα μόρια οξυγόνου που ονομάζονται ρίζες υπεροξειδίου, οι οποίες είναι τοξικές, το γονίδιο VCAM-1 προκαλεί τη συγκόλληση των κυττάρων κατά μήκος της αγγειακής επένδυσης, οδηγώντας σε αυξημένο κίνδυνο για προβλήματα», αναφέρει ο Young Hong στο Food Ingredients First. «Για να επιτύχουμε καλή αγγειακή υγεία, θέλουμε να δούμε αυτές τις δύο ενώσεις να κινούνται προς αντίθετες κατευθύνσεις… Επιπλέον, το GPX δρα μετατρέποντας το υπεροξείδιο του υδρογόνου σε νερό στο σώμα, μειώνοντας έτσι τις βλαβερές οξειδωτικές επιδράσεις του υπεροξειδίου του υδρογόνου», συμπληρώνει.
Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ηλεκτρονικό τεύχος του ιατρικού περιοδικού «Neurology» της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, οι θάνατοι παγκοσμίως από ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, τον πιο κοινό τύπο εγκεφαλικού επεισοδίου, ήταν 2,04 εκατομμύρια το 1990 και αυξήθηκαν σε 3,29 εκατομμύρια το 2019, ενώ προβλέπεται ότι θα αυξηθούν δραματικά ως το 2030. Ως εκ τούτου, με τα εγκεφαλικά να συγκαταλέγονται στις αγγειακές παθήσεις, η συμπερίληψη περισσότερων φρούτων που μειώνουν τους κινδύνους, όπως το μάνγκο, μπορεί να σώσει πολλές ζωές.