Δευτέρα, 3 Οκτωβρίου, 2022
27.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Νέο χρωμόσωμα ζυμομύκητα ανακαλύφθηκε από Αυστραλούς επιστήμονες- Η αρχή για πολλές μελλοντικές καινοτομίες

ΑρχικήΕπιστήμηΝέο χρωμόσωμα ζυμομύκητα ανακαλύφθηκε από Αυστραλούς επιστήμονες- Η αρχή για πολλές μελλοντικές καινοτομίες
spot_img

Αυστραλοί επιστήμονες δημιούργησαν ένα νέο χρωμόσωμα ζυμομύκητα που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε μια σειρά βιομηχανικών εφαρμογών.

Επιστήμονες από το Αυστραλιανό Ινστιτούτο Ερευνών Οίνου (AWRI), το ARC Center of Excellence in Synthetic Biology και το Πανεπιστήμιο Macquarie ανακάλυψαν ένα γονιδίωμα   ζυμομύκητα, με ευρείες χρήσεις στη μηχανική.

Ο ερευνητικός διευθυντής του AWRI και επικεφαλής συγγραφέας, Δρ Άντονι Μπόρνμαν, χαρακτήρισε αυτό το νέο χρωμόσωμα ζυμομύκητα ως  «απόδειξη της ιδέας ότι μπορούμε να κατασκευάσουμε ολόκληρα νέα χρωμοσώματα για συγκεκριμένους βιομηχανικούς σκοπούς».

Σε αυτό το νέο χρωμόσωμα που δημιουργήθηκε στο εργαστήριό τους, συγκεντρωθηκαν «μοναδικές γονιδιωματικές αλληλουχίες από μια σειρά στελεχών ζύμης – συμπεριλαμβανομένων εκείνων που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή κρασιού, σάκε και βιοκαυσίμων», αναφέρει ο Μπόρνμαν.  Αυτό το πρόσθετο γενετικό υλικό προσέδωσε νέα χαρακτηριστικά, όπως το να επιτρέπει στο εργαστηριακό στέλεχος να ζυμώνει σάκχαρα που κανονικά δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει, διευρύνοντας τις πρώτες ύλες που είναι διαθέσιμες για βιομηχανικούς σκοπούς.

Το Saccharomyces cerevisiae, το στέλεχος ζύμης που χρησιμοποιείται σε αυτή την έρευνα, έχει χρησιμοποιηθεί στη ζυθοποιία, την απόσταξη, την οινοποιία και την αρτοποιία εδώ και χιλιάδες χρόνια. Πιο πρόσφατα, ήταν απαραίτητο για την παραγωγή αιθανόλης για τη βενζίνη E10 και για μια ποικιλία βιομηχανικών βιοχημικών.

Εκτός από το ότι η νέα μελέτη είναι πρωτοποριακή, ανοίγει, ταυτόχρονα, την πόρτα για το  σχεδιασμό νέων χρωμοσωμάτων, δήλωσε ο διευθυντής του Κέντρου Αριστείας στη Συνθετική Βιολογία του Πανεπιστημίου Macquarie ARC και συν-συγγραφέας Διακεκριμένος Καθηγητής Ίαν Πόλσεν, σύμφωνα με δημοσίευμα του Food Magazine. Έθεσε ως παράδειγμα τα έλαια που παράγουν μαγιά, καθώς και τη  βελτίωση της παραγωγής άλλων βιομηχανικά χρήσιμων ενώσεων.

Αυτό το σύνολο εργασιών αποτελεί επέκταση ενός παγκόσμιου έργου μηχανικής ζύμης, Sc2.0, το οποίο επιχειρεί να συνθέσει ολόκληρο το γονιδίωμα του ζυμομύκητα Saccharomyces cerevisiae. Το έργο στοχεύει να βοηθήσει τους ερευνητές να κατανοήσουν τον τρόπο οργάνωσης ενός γονιδιώματος ζυμομύκητα και πώς τα γονιδιώματα μπορούν να βελτιωθούν για τη δημιουργία πιο ανθεκτικών οργανισμών. Παρέχει, επίσης, μια βάση για μελλοντικούς συγκεκριμένους σκοπούς, όπως η δημιουργία νέων φαρμάκων ή βιοκαυσίμων.

Ο γενικός στόχος αυτής της εργασίας ήταν να αντιμετωπίσει την έλλειψη γενετικής διαφοροποίησης στο στέλεχος Sc2.0 που θα μπορούσε να περιορίσει τη μελλοντική βιομηχανική εφαρμογή.

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img

Must read

Μέλι σε ζεστό γάλα: Ωφέλιμο, άχρηστο ή μήπως… επικίνδυνο;

Το μέλι στο ζεστό γάλα είναι μια γλυκιά χειμωνιάτικη συνήθεια που επιπλέον μας ανακουφίζει στον πονόλαιμο και στο κρύωμα. Αλλά μήπως το μέλι χάνει τις ευεργετικές του ιδιότητες όταν ζεσταίνεται; Και έχουν δίκιο όσοι ισχυρίζονται ότι γίνεται τοξικό;

Η Ελλάδα ανάμεσα στους κορυφαίους 4 παραβάτες στην ΕΕ για παράνομη και λαθραία αλιεία

Παράνομα ψάρια στο "πιάτο" της Ευρώπης - Η παράνομη και αδήλωτη αλιεία εξακολουθεί να αποτελεί ένα μεγάλο πρόβλημα στην ΕΕ

Καφές: Οι διαφορές στο γευστικό προφίλ του ζεστού καφέ σε σχέση με τον κρύο

Πιο πικρός και στυφός ο ζεστός καφές φίλτρου, αλλά πιο γλυκός και φρουτώδης ο cold brew σύμφωνα με Κινεζική μελέτη
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα