Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου, 2022
29.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Όταν οι αγελάδες ζεσταίνονται: Επιστημονική λύση στη μείωση της παραγωγής γάλακτος 

ΑρχικήΕπιστήμηΌταν οι αγελάδες ζεσταίνονται: Επιστημονική λύση στη μείωση της παραγωγής γάλακτος 
spot_img

Ετησίως οι απώλειες λόγω θερμικής καταπόνησης των γαλακτοπαραγωγών αγελάδων εκτιμάται ότι ξεπερνούν το 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια, μόνο στις ΗΠΑ. Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Cornell βρήκαν ένα τρόπο να αλλάξουν τη γαλακτοπαραγωγική τους συμπεριφορά σε περιόδους υψηλών θερμοκρασιών μέσα από τη διατροφή.

Το καλοκαίρι είναι εκτός από περίοδος διακοπών εποχή δοκιμασίας για την γαλακτοβιομηχανία και όλη την αλυσίδα παραγωγής γάλακτος. Κι αυτό γιατί η θερμική καταπόνηση στην οποία υποβάλλονται κυρίως οι γαλακτοφόρες αγελάδες προκαλεί μείωση της παραγωγής γάλακτος έως και 70%. Αμερικανοί επιστήμονες, ωστόσο, έκαναν μια παρατήρηση που ίσως αποδειχθεί χρήσιμη σε όλους τους κτηνοτρόφους που εκτρέφουν γαλακτoπαραγωγικά ζώα.

Μελετώντας την παραγωγή γάλακτος σε αγελάδες  Holstein, που είναι η κυρίαρχη ράτσα στην αμερικανική και σε μεγάλο βαθμό και στην ευρωπαϊκή βιομηχανία του κλάδου, διαπίστωσαν αφενός την αιτία που η θερμική καταπόνηση των ζώων μειώνει την γαλακτοπαραγωγή, αφετέρου βρήκαν την κατάλληλη διατροφή που αποκαθιστά την ποσότητα ημερήσιας παραγωγής γάλακτος στις περιόδους υψηλής θερμοκρασίας. Εύρημα εξαιρετικά σημαντικό και για το μέλλον, αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη, με συχνότερες ξηρασίες.

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου Cornell επιβεβαίωσαν για πρώτη φορά ότι οι γαλακτοπαραγωγικές αγελάδες που υποβάλλονται σε θερμική καταπόνηση αναπτύσσουν έντονη διαπερατότητα εντέρου που οδηγούν σε ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος για την αντιμετώπιση φλεγμονών οι οποίες συμβάλλουν στη μείωση της παραγωγής γάλακτος. Όταν το έντερο γίνεται διαπερατό επιτρέπει σε βακτήρια να εισέλθουν στην αγελάδα προκαλώντας φλεγμονή. Αυτό είναι γνωστό, αλλά η μελέτη για πρώτη φορά διαπίστωσε ότι αυτό προκαλείται και όταν οι αγελάδες γαλακτοπαραγωγής υποστούν θερμική πίεση.

Οι ερευνητές του Cornell διαπίστωσαν επίσης ότι  η κατανάλωση οργανικών οξέων και καθαρών βοτάνων μείωσε τη διαπερατότητα του εντέρου της αγελάδας και αύξησε την πρόσληψη τροφής και την παραγωγή γάλακτος, ανακτώνυας περίπου τρία κιλά γάλακτος την ημέρα σε κάθε ζώο.

Προς το παρόν, οι αγελάδες γαλακτοπαραγωγής στα οργανωμένα βουστάσια δροσίζονται με  ψεκαστήρες και ανεμιστήρες χρησιμοποιούνται για τον μετριασμό του θερμικού στρες, αλλά πρόκειται αφενός για ενεργοβόρες μεθόδους, αφετέρου αποκαθιστούν μόνο το 60% περίπου της παραγωγής γάλακτος. Οι απώλειες λόγω θερμικής καταπόνησης των γαλακτοπαραγωγών αγελάδων εκτιμάται ότι ξεπερνούν το 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια ετησίως μόνο στις ΗΠΑ.

Οι επιστήμονες τώρα εστιάζουν το ενδιαφέρον τους στην ανάλυση του μικροβιώματος και του γαστρεντερικού σωλήνα της αγελάδας για να εμπλουτίσουν τις μεθόδους ενίσχυσης της αντοχής τους στη θερμική καταπόνηση. Ταυτόχρονα, θεωρείται βέβαιο ότι τα ευρήματα της μελέτης θα οδηγήσουν σε ριζικές αλλαγές στη διατροφή των γαλακτοπαραγωγών αγελάδων και όλων των  βοοειδών.

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img

Must read

Επιστήμη: Βρέθηκε το αλεύρι που… αδυνατίζει!

Μείωση του σωματικού βάρους και καλύτερη ανοχή στην ινσουλίνη υπόσχεται η χρήση οκτενυλοηλεκτρικού αμύλου στη βιομηχανία τροφίμων, σύμφωνα με νέα μελέτη

Σκουλήκι μέσα σε ελληνικές φρυγανιές ευρείας κατανάλωσης!

Χαρακτηριστικό παράδειγμα μη συμμορφούμενου προϊόντος πριν την ημερομηνία λήξης

Listeria στα Ιταλικά λουκάνικα ΑΙΑ: 6 θάνατοι και 61 ασθενείς – Διανομή σε περισσότερες από 30 ευρωπαϊκές χώρες

Πρόκειται για μία από τις πιο σοβαρές περιπτώσεις μόλυνσης τροφίμων στην Ιταλία τα τελευταία 50 χρόνια
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα