Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου, 2024
9.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

“Για πάντα χημικά”: Πώς oι PFAS μπορούν να εισέλθουν στις καλλιέργειες

ΑρχικήΕπιστήμη"Για πάντα χημικά": Πώς oι PFAS μπορούν να εισέλθουν στις καλλιέργειες
spot_img

Νέα έρευνα από το πανεπιστήμιο Penn State αποκαλύπτει πως οι PFAS μπορεί να παρουσιάζονται στα λύματα που χρησιμοποιούνται για άρδευση και να περνάνε στις καλλιέργειες.

Οι PFAS  (παραφορμαλδεΰδη) είναι μια ομάδα περισσότερων από 5.000 πλήρως συνθετικών ενώσεων που χρησιμοποιούνται ευρέως σε βιομηχανικές και κατασκευαστικές διαδικασίες και σε πολλά καταναλωτικά προϊόντα.

Οι ουσίες PFAS, που συχνά αναφέρονται ως “για πάντα χημικά”, χρησιμοποιούνται για την κατασκευή φθοροπολυμερών επικαλύψεων και προϊόντων που αντέχουν στη θερμότητα, το λάδι, τους λεκέδες, το λίπος και το νερό και βρίσκονται σε μια ποικιλία προϊόντων, από ρούχα και έπιπλα έως συσκευασίες τροφίμων. Δυστυχώς, οι χημικές ουσίες έχουν ενοχοποιηθεί για το ότι προκαλούν μια σειρά από προβλήματα στην υγεία, συμπεριλαμβανομένων και του καρκίνου και της χοληστερόλης.

Σύμφωνα με μια μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές στο Penn State και δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Agronomy Journal, οι PFAS είναι τόσο “επίμονες”, που παραμένουν στα λύματα σε επίπεδα που μπορεί να επηρεάσουν τη μακροπρόθεσμη σκοπιμότητα της ” ευεργετικής επαναχρησιμοποίησης των επεξεργασμένων λυμάτων”. Αυτό σημαίνει, ότι, σύμφωνα με τη μελέτη, τα χημικά μπορεί να περάσουν στις καλλιέργειες μη σκόπιμα απλά και μόνο από την άρδευση.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τις συγκεντρώσεις PFAS στο νερό που περνούσε μέσα από μια εγκατάσταση αποκατάστασης νερού. Συνέλεξαν δείγματα νερού δύο φορές το μήνα από το φθινόπωρο του 2019 έως το χειμώνα του 2021 πριν και μετά τη θεραπεία. Δεδομένου ότι το επεξεργασμένο νερό από τη μονάδα επεξεργασίας λυμάτων χρησιμοποιείται για την άρδευση κοντινών καλλιεργειών, η ομάδα συνέλεξε επίσης ιστούς από αυτές τις καλλιέργειες για να αξιολογήσει την παρουσία PFAS.

Η ομάδα εντόπισε 10 τύπους PFAS σε όλη την τοποθεσία, με μέσες συνολικές μετρούμενες συγκεντρώσεις 88 ng/L στα απόβλητα λυμάτων και συγκεντρώσεις έως και 155 ng/L (νανογραμμάρια ανά λίτρο) στα πηγάδια παρακολούθησης. Τα συμπεράσματα υποδηλώνουν ότι η εμφάνιση PFAS σε όλη την τοποθεσία είναι σχεδόν πανταχού παρούσα και ότι τα επίπεδα αυξάνονται με την κατεύθυνση της ροής των υπόγειων υδάτων.

Ενώ τα υπόγεια ύδατα κοντά στην περιοχή άρδευσης με ψεκασμό που μελέτησε η ομάδα δεν πίνονται και δεν είναι πιθανό να θέσουν σε κίνδυνο την ανθρώπινη υγεία από την άποψη αυτή, η ομάδα βρήκε αρκετές ενώσεις PFAS σε δείγματα ιστών καλλιεργειών που συλλέχθηκαν τόσο σε αρδευόμενα όσο και σε μη αρδευόμενα τμήματα του χώρου. Αυτό, όμως, υποδηλώνει πως αυτή η πανταχού παρουσία των PFAS θα μπορούσε δυνητικά να περάσει στη διατροφή, άρα και στον ανθρώπινο οργανισμό.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Coca Cola: Ανάκληση 28 εκατομμυρίων αναψυκτικών λόγω σοβαρού κινδύνου – 80 επιθεωρητές εν δράσει

Η μεγαλύτερη ανάκληση των τελευταίων 25 ετών στην Αυστρία που επηρέασε 18 χώρες.

Έκκληση προς την αλλαντοβιομηχανία: Μειώστε τα συντηρητικά για να αυξήστε την ασφάλεια – Προτεινόμενες λύσεις    

Τα μέτρα που προτείνουν ερευνητές για τη μείωση του κινδύνου λιστερίωσης στα τρόφιμα.

Κίνδυνος ασφυξίας από παιδικά ζελεδάκια! Πωλούνται και στην Ελλάδα

Η λίστα των προϊόντων που ανακαλούνται, μερικά από τα οποία πωλούνται και στην Ελλάδα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο