Ιστορία. Η αντιμικροβιακή δράση του σοβικού οξέος ανακαλύφθηκε στην Γερμανία πριν από 80 χρόνια, το 1939. Το σορβικό οξύ έχει πάρει το όνομα του από το φυτό Sorbus aucuparia από τα μούρα του οποίου απομονώθηκε το 1859 από το Hofmann το σορβικό οξύ. Συγγενή είδη του φυτού υπάρχουν στην ελλάδα, όπως η μουσμουλιά και άλλα φυτά, με το κοινό όνομα σουρβιά. Χρησιμοποείται είτε ως ελεύθερο οξύ, είτε ως άλατα του καλίου και του ασβεστίου. Εμπορικά παρασκευάζεται με διάφορες χημικές διαδικασίες. Συχνά αποκαλείται το ΄΄αθώο” συντηρητικό. Από την άλλη έχει κατηγορηθεί η βιομηχανία τροφίμων για εκτεταμένη χρήση του για …προληπτικούς λόγους.
Τα συντηρητικά στα τρόφιμα χρησιμοποιούνται πλέον ως αναγκαία συστατικά για την συντήρηση των τροφίμων για μεγάλο χρονικό διάστημα μεγαλύτερο.