Κυριακή, 13 Απριλίου, 2025
10.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Σορβικό οξύ

spot_img
Τι είναι το σορβικό οξύ; Το σορβικό οξύ είναι ένα φυσικό οργανικό οξύ που χρησιμοποιείται ευρέως στα βιομηχανοποιημένα τρόφιμα ως συντηρητικό. Στη στερεή του κατάσταση είναι λευκή σκόνη με ελαφριά οσμή.

Ιστορία. Η αντιμικροβιακή δράση του σοβικού οξέος ανακαλύφθηκε στην Γερμανία πριν από 80 χρόνια, το 1939. Το σορβικό οξύ έχει πάρει το όνομα του από το φυτό Sorbus aucuparia από τα μούρα του οποίου απομονώθηκε το 1859 από το Hofmann το σορβικό οξύ. Συγγενή είδη του φυτού υπάρχουν στην ελλάδα, όπως η μουσμουλιά και άλλα φυτά, με το κοινό όνομα σουρβιά. Χρησιμοποείται είτε ως ελεύθερο οξύ, είτε ως άλατα του καλίου και του ασβεστίου. Εμπορικά παρασκευάζεται με διάφορες χημικές διαδικασίες. Συχνά αποκαλείται το ΄΄αθώο” συντηρητικό. Από την άλλη έχει κατηγορηθεί η βιομηχανία τροφίμων για εκτεταμένη χρήση του για …προληπτικούς λόγους.

Τα συντηρητικά στα τρόφιμα χρησιμοποιούνται πλέον ως αναγκαία συστατικά για την συντήρηση των τροφίμων για μεγάλο χρονικό διάστημα μεγαλύτερο.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

Επόμενο άρθρο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ποια είναι η καλύτερη μαρινάδα για το κρέας σας – Τι αποκαλύπτει η επιστήμη για το μαρινάρισμα του κρέατος με οξέα

Μια σειρά πειραμάτων καταρρίπτει μύθους και επιβεβαιώνει ότι η επιλογή του σωστού οξέος μπορεί να κάνει τη διαφορά στην υφή, τη γεύση και τη ζουμερότητα του κρέατος.

Το φθηνό ψάρι στο “στόχαστρο” Οργανώσεων – Γιατί και ποιοι εξέδωσαν οδηγία να μην το τρώμε – Αντιδρά η ευρωπαϊκή Αλιεία

Η αλιευτική βιομηχανία της ΕΕ καταγγέλλει τη συμβουλή των ΜΚΟ προς τους καταναλωτές να σταματήσουν να αγοράζουν το ψάρι που αλιεύει ο στόλος της ΕΕ

Προσοχή – ΕΦΕΤ: «ΜΗΝ το φάτε» – Το ελληνικό κοτόπουλο που ανακαλείται από τα σουπερμάρκετ – Κίνδυνος δηλητηρίασης (Φωτο)

Ανάκληση κοτόπουλου ελληνικής εταιρείας μολυσμένου με το παθογόνο βακτήριο της σαλμονέλας
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα