Επιπτώσεις στη σκέψη και στις δεξιότητες μνήμης που οφείλονται είτε στα πρόσθετα, είτε στα μόρια που ελευθερώνονται από τη συσκευασία όταν θερμαίνεται
Ακαδημαϊκοί στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο Tianjin στην Κίνα διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση περισσότερων μη επεξεργασμένων τροφίμων, καθώς και η μείωση της κατανάλωσης υπερεπεξεργασμένων τροφών σχετίζεται με κατά 3% μειωμένο κίνδυνο άνοιας. Ως υπερεπεξεργασμένα ορίζονται εκείνα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, λίπος και αλάτι και χαμηλή σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, όπως αναψυκτικά, πατατάκια , σοκολάτα ή κοτόπουλο πανέ.
Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Neurology Journal, τόνισε ότι δεν βρέθηκε καμία απόδειξη ότι τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα προκαλούν άνοια, αλλά τα ευρήματά δείχνουν μία συσχέτιση. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η συσχέτιση αυτή οφείλεται εν μέρη στα πρόσθετα των τροφίμων ή στα μόρια από τη συσκευασία ή που παράγονται κατά τη θέρμανση, τα οποία έχουν αποδειχθεί σε άλλες μελέτες ότι έχουν αρνητικές επιπτώσεις στη σκέψη και τις δεξιότητες μνήμης.
Στη μελέτη συμμετείχαν 72.083 άτομα ηλικίας 55 ετών και άνω που δεν είχαν άνοια στην αρχή της μελέτης. Μετά από παρακολούθηση για 10 χρόνια κατά μέσο όρο, 518 διαγνώστηκαν με άνοια. Από την πλευρά τους οι ερευνητές προσδιόρισαν πόσα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα έτρωγαν οι άνθρωποι, υπολογίζοντας τα γραμμάρια την ημέρα και συγκρίνοντάς τα αντίστοιχα άλλων τροφών για να δημιουργήσουν ένα ποσοστό της καθημερινής τους διατροφής. Έπειτα, οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τέσσερις ίσες ομάδες από το χαμηλότερο ποσοστό κατανάλωσης υπερεπεξεργασμένων τροφίμων έως το υψηλότερο.
Διαπιστώθηκε πως η αύξηση των μη επεξεργασμένων ή ελάχιστα επεξεργασμένων τροφίμων κατά μόνο 50 γραμμάρια την ημέρα και ταυτόχρονα μείωση των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων κατά 50 γραμμάρια την ημέρα σχετίζεται με 3% μειωμένο κίνδυνο άνοιας. Να σημειωθεί πως αυτή η ποσότητα ελάχιστων ή μη επεξεργασμένων τροφίμων αντιστοιχεί στην πρόσληψη ενός μήλου την ημέρα.
Η έρευνα δείχνει, επίσης, ότι για κάθε 10% αύξηση στην ημερήσια πρόσληψη υπερεπεξεργασμένων τροφίμων, οι άνθρωποι είχαν 25% υψηλότερο κίνδυνο άνοιας, καθώς και ότι η αντικατάσταση μόνο του 10% των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων με μη επεξεργασμένα ή ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως φρέσκα φρούτα, λαχανικά, όσπρια, γάλα και κρέας, συσχετίστηκε με 19% χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας.
«Είναι ενθαρρυντικό να γνωρίζουμε ότι μικρές και διαχειρίσιμες αλλαγές στη διατροφή μπορεί να κάνουν τη διαφορά στον κίνδυνο άνοιας ενός ατόμου», αναφέρει ο κύριος συγγραφέας της μελέτης, Huiping Li, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του ιστοτόπου Daily Record.