Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
14.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα αυξάνουν τον κίνδυνο άνοιας

ΑρχικήΕπιστήμηΣταγόνες επιστήμηςΤα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα αυξάνουν τον κίνδυνο άνοιας
spot_img

Επιπτώσεις στη σκέψη και στις δεξιότητες μνήμης που οφείλονται είτε στα πρόσθετα, είτε στα μόρια που ελευθερώνονται από τη συσκευασία όταν θερμαίνεται

Ακαδημαϊκοί στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο Tianjin στην Κίνα διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση περισσότερων μη επεξεργασμένων τροφίμων, καθώς και η μείωση της κατανάλωσης υπερεπεξεργασμένων τροφών σχετίζεται με κατά 3% μειωμένο κίνδυνο άνοιας. Ως υπερεπεξεργασμένα ορίζονται εκείνα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, λίπος και αλάτι και χαμηλή σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, όπως αναψυκτικά, πατατάκια , σοκολάτα ή κοτόπουλο πανέ.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Neurology Journal, τόνισε ότι δεν βρέθηκε καμία απόδειξη ότι τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα προκαλούν άνοια, αλλά τα ευρήματά δείχνουν μία συσχέτιση. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η συσχέτιση αυτή οφείλεται εν μέρη στα πρόσθετα των τροφίμων ή στα μόρια από τη συσκευασία ή που παράγονται κατά τη θέρμανση, τα οποία έχουν αποδειχθεί σε άλλες μελέτες ότι έχουν αρνητικές επιπτώσεις στη σκέψη και τις δεξιότητες μνήμης.

Στη μελέτη συμμετείχαν 72.083 άτομα  ηλικίας 55 ετών και άνω που δεν είχαν άνοια στην αρχή της μελέτης. Μετά από παρακολούθηση για 10 χρόνια κατά μέσο όρο, 518 διαγνώστηκαν με άνοια. Από την πλευρά τους οι ερευνητές προσδιόρισαν πόσα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα έτρωγαν οι άνθρωποι, υπολογίζοντας τα γραμμάρια την ημέρα και συγκρίνοντάς τα αντίστοιχα άλλων τροφών για να δημιουργήσουν ένα ποσοστό της καθημερινής τους διατροφής. Έπειτα, οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τέσσερις ίσες ομάδες από το χαμηλότερο ποσοστό κατανάλωσης υπερεπεξεργασμένων τροφίμων έως το υψηλότερο.

Διαπιστώθηκε πως η αύξηση των μη επεξεργασμένων ή ελάχιστα επεξεργασμένων τροφίμων κατά μόνο 50 γραμμάρια την ημέρα και ταυτόχρονα μείωση των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων κατά 50 γραμμάρια την ημέρα σχετίζεται με 3% μειωμένο κίνδυνο άνοιας. Να σημειωθεί πως αυτή η ποσότητα ελάχιστων ή μη επεξεργασμένων τροφίμων αντιστοιχεί στην πρόσληψη ενός μήλου την ημέρα.

Η έρευνα δείχνει, επίσης, ότι για κάθε 10% αύξηση στην ημερήσια πρόσληψη υπερεπεξεργασμένων τροφίμων, οι άνθρωποι είχαν 25% υψηλότερο κίνδυνο άνοιας, καθώς και  ότι η αντικατάσταση μόνο του 10% των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων με μη επεξεργασμένα ή ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως φρέσκα φρούτα, λαχανικά, όσπρια, γάλα και κρέας, συσχετίστηκε με 19% χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας.

«Είναι ενθαρρυντικό να γνωρίζουμε ότι μικρές και διαχειρίσιμες αλλαγές στη διατροφή μπορεί να κάνουν τη διαφορά στον κίνδυνο άνοιας ενός ατόμου», αναφέρει ο κύριος συγγραφέας της μελέτης, Huiping Li, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του ιστοτόπου Daily Record.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

7 νεκροί από την μαγιά στο ψωμί – Συνεχιζόμενη μόλυνση της γραμμής παραγωγής

Έκρηξη λιστερίωσης που σχετίζεται με προϊόντα μαγιάς Baker's, στην Ελβετία.

Ενθουσιασμός και χαρά στην τελετή απονομής των βραβείων FEA 2024

Με μεγάλη επιτυχία και πλήθους κόσμου, ολοκληρώθηκε η τελετή βράβευσης των βραβείων Food Experts’ Awards 2024 στο πλαίσιο της έκθεσης τροφίμων Food&Drink της ΔΕΘ HELEXPO.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο