Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
16.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τέλος στη νοθεία μελιού χάρη στη φασματοσκοπία

ΑρχικήΕπιστήμηΤέλος στη νοθεία μελιού χάρη στη φασματοσκοπία
spot_img

Επιστήμονες από ακαδημαϊκά ιδρύματα της Κίνας ανέδειξαν τη φασματοσκοπία ως την πιο αποτελεσματική μέθοδο ανίχνευσης νοθείας μελιού από σιρόπι ζάχαρης.

Στην αγορά μελιού, είναι σύνηθες μερικοί έμποροι να προσπαθούν να επωφεληθούν οικονομικά από τις διαφορές στην τιμή, αραιώνοντας το μέλι με αυτά τα λιγότερο ακριβά σιρόπια ζάχαρης. Πέρα από το ότι η νοθεία του μελιού με αυτό τον τρόπο επηρεάζει κατά πολύ την ποιότητα, είναι αρκετά δύσκολο να εντοπιστεί. Επίσης, βλάπτει τη μελισσοκομική βιομηχανία, επηρεάζοντας αρνητικά τις πωλήσεις και τη φήμη του προϊόντος. Για όλους τους παραπάνω λόγους,  είναι απαραίτητο να βρεθούν αποτελεσματικές μέθοδοι για την ανίχνευση νοθευμένου με σιρόπι ζάχαρης μελιού, προκειμένου να καθησυχαστούν οι καταναλωτές και να διασφαλιστεί ο θεμιτός ανταγωνισμός

Για το σκοπό αυτό, απαιτείται μια γρήγορη, απλή και οικονομικά αποδοτική μέθοδος ανίχνευσης των νοθευτών στο μέλι. Και σε αυτό συνέβαλαν επιστήμονες από κινέζικα ακαδημαϊκά ιδρύματα, το Κολλέγιο Τεχνολογίας Τροφίμων, το Αγροτικό Πανεπιστήμιο Shanxi, το Ινστιτούτο Μελισσοκομικής Έρευνας, Κινεζική Ακαδημία Γεωργικών Επιστημών, το Ινστιτούτο Επιστήμης και Τεχνολογίας Επεξεργασίας Αγροτικών Προϊόντων και την Κινεζική Ακαδημία Γεωργικών Επιστημών. Στόχος, ήταν, όπως προαναφέρθηκε, η εξεύρεση μιας φτηνής, αποτελεσματικής μεθόδου ανίχνευσης νοθευμένου μελιού.

Κατά την έρευνά τους, ελήφθησαν φάσματα εκπομπής φθορισμού για σιρόπια μελιού και ζάχαρης μεταξύ 385 και 800 nm με διέγερση στα 370 nm. Βρήκαν σημαντικές διαφορές στα φάσματα εκπομπής μεταξύ πέντε τύπων μελιού και πέντε σιροπιών ζάχαρης, καθώς και  διαφορές στην έντασή τους με διπλή αιχμή συχνότητας (FDP) στα 740 nm. Η ένταση του FDP μειώθηκε σημαντικά όταν αρωματίζετε μέλι με σιρόπι ζάχαρης περίπου κατά 10%. Για την επικύρωση αυτής της μεθόδου, δοκιμάστηκαν 20 δείγματα μελιού θετικά για νόθευση και εντοπίστηκαν 15 που ήταν πάνω από το όριο ανίχνευσης.

Σε σύγκριση με άλλες πιο εξελιγμένες, εντατικές και ακριβές μεθόδους φασματοσκοπίας, ο χρόνος ανάλυσης ήταν μικρότερος από 1 λεπτό και μπορεί να λειτουργήσει με ελάχιστη εκπαίδευση και χωρίς μεταγενέστερες στατιστικές αναλύσεις για την ερμηνεία των δεδομένων. Σύμφωνα με τους ίδιους τους επιστήμονες, αυτή είναι η πρώτη έκθεση, εξ όσων γνωρίζουν, σχετικά με την εφαρμογή του FDP στην έρευνα για τη νοθεία τροφίμων και ωφελεί παραγωγούς μελιού και  ρυθμιστικούς φορείς.

Οι επιστήμονες αναφέρουν την φασματοσκοπία φθορισμού ως ένα οικονομικά αποδοτικό, γρήγορο εργαλείο διαλογής για τη νοθεία με σιρόπι ζάχαρης του μελιού, μέσω του χαρακτηρισμού των φασμάτων εκπομπής και της έντασης του FDP, το οποίο θα μπορούσε να υιοθετηθεί ευρέως.

Η έκθεση δημοσιεύτηκε στο Ειδικό Τεύχος Αξιολόγηση Ποιότητας Προϊόντων Μελισσών.

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη, πατήστε εδώ

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ποια τρόφιμα έχουν τα περισσότερα βαρέα μέταλλα και ποια χώρα μας “στέλνει” τα πιο πολλά

Συγκριτική μελέτη μεταξύ των έξι κορυφαίων βαρέων μετάλλων που εμπλέκονται στις κοινοποιήσεις RASFF της ΕΕ από το 2000 έως τος 2022.

Κατάσχεση “μαμούθ” γαλακτοκομικών στην Ιταλία – Νοθεία με καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου

Κατασχέθηκαν 200 τόνοι γάλακτος και γαλακτοκομικών - Χρησιμοποιούσαν καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου για τη διόρθωση της οξύτητας του χαλασμένου γάλακτος.

Τα «φάουλ» της Ελληνικής βιομηχανίας Τροφίμων το 2023 – Κατασχέθηκαν 128,8 τόνοι μη ασφαλών τροφίμων

Απολογισμός ελέγχων του ΕΦΕΤ για το 2023 - Οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών είχαν το υψηλότερο ποσοστό μη συμμορφούμενων εγκαταστάσεων.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα