Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, 2024
22.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Σιγκαπούρη: Έγκριση 16 τύπων εντόμων για ανθρώπινη κατανάλωση

ΑρχικήFuture Food TodayΣιγκαπούρη: Έγκριση 16 τύπων εντόμων για ανθρώπινη κατανάλωση
spot_img

Η Σιγκαπούρη πρωτοστατεί ξανά- Μεταξύ αυτών και ένα είδος μέλισσας.

   Ως ασφαλή για ανθρώπινη κατανάλωση έχει χαρακτηρίσει η Σιγκαπούρη 16 είδη εντόμων, συμπεριλαμβανομένων των ακρίδων, πέντε είδη σκαθαριών και ένα είδος μέλισσας, μετά από απόφαση τον Ιούλιο, σύμφωνα με το PositiveNews. Η Υπηρεσία Τροφίμων της Σιγκαπούρης έχει επίσης δώσε το πράσινο φως σε εισαγωγές ζυμαρικών, ράβδων σοκολάτας και κράκερ που περιέχουν έντομα ως συστατικά.    

   Ένα εστιατόριο, το House of Seafood, έχει προσθέσει 30 πιάτα με έντομα στο μενού του, που κυμαίνονται από σούσι με μεταξοσκώληκες μέχρι ζυμαρικά με μελάνι καλαμαριού πασπαλισμένα με οικιακούς γρύλους. «Είναι καλά νέα», λέει ο Nick Rousseau, ιδρυτής του UK Edible Insect Association. «Τα έντομα είναι καταπληκτικά. Συνεχώς ψάχνουμε να δούμε πώς προχωρούν άλλες χώρες στο άνοιγμα της αγοράς για αυτές τις δυνητικά πολύτιμες πηγές διατροφής και αυτό μας δίνει ενθάρρυνση να σκεφτούμε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να ακολουθήσει το παράδειγμά του μια μέρα».

   Η φιλική προς τον πλανήτη πρωτεΐνη εντόμων έχει διαφημιστεί εδώ και καιρό ως βιώσιμη εναλλακτική λύση στα δυτικά βασικά προϊόντα όπως το βόειο κρέας και το κοτόπουλο, και μια απάντηση στο αυξανόμενο αίνιγμα της διασφάλισης της επισιτιστικής ασφάλειας. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε νωρίτερα φέτος εντόπισε 2.205 είδη εντόμων, σχεδόν τα μισά από αυτά στην Ασία, που τρώγονται σε 128 χώρες παγκοσμίως. Εν τω μεταξύ, ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών δεσμεύει τα έντομα ως βιώσιμο τρόπο για να λαμβάνουμε ποιοτική πρωτεΐνη στη διατροφή μας. Η παραγωγή ενός κιλού πρωτεΐνης εντόμων εκπέμπει 1.800 φορές λιγότερα αέρια θερμοκηπίου από το βόειο κρέας και 700 φορές λιγότερα από το χοιρινό, αλλά απαιτεί ένα κλάσμα της πρώτης ύλης. Είναι επίσης πολύ βρώσιμα: περίπου το 80% του σωματικού τους βάρους μπορεί να καταναλωθεί, σε σύγκριση με το 55% για το κοτόπουλο και το χοιρινό και μόλις το 40% για τα βοοειδή 

   «Η πρωτεΐνη εντόμων μοιάζει πολύ με τη ζωική πρωτεΐνη, καθώς έχει όλα τα αμινοξέα, πολλά αντιοξειδωτικά, πολλά μικροθρεπτικά συστατικά και είναι καλύτερη πηγή διατροφής από πολλές φυτικές πρωτεΐνες», λέει ο Rousseau. «Αλλά τα έντομα μπορούν επίσης να τραφούν με απόβλητα, έχουν πολύ μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, επομένως δεν χρησιμοποιούν τόσο πολύ νερό ή γη και δεν εκπέμπουν μεθάνιο με τον τρόπο που κάνουν πολλά ζώα».

   Στο Ηνωμένο Βασίλειο, μόνο τέσσερα είδη εντόμων, συμπεριλαμβανομένων δύο τύπων γρύλων, μπορούν επί του παρόντος να πωληθούν ως τροφή, ενώ η ευρωπαϊκή ένωση έχει εγκρίνει μέχρι στιγμής τις Προνύμφες Mealworm ( Tenebrio molitor ): σε κατεψυγμένη, αποξηραμένη και κονιοποιημένη μορφή, την Αποδημητική ακρίδα ( Locusta migratoria ): σε κατεψυγμένη, αποξηραμένη και κονιοποιημένη μορφή, τον οικιακό γρύλο ( Acheta domesticus ): σε κατεψυγμένες, αποξηραμένες, κονιοποιημένες και μερικώς απολιπανμένες μορφές σκόνης και τις προνύμφες σκαθαριού κοπριάς ( Alphitobius diaperionus ): κατεψυγμένες, πάστας, αποξηραμένες και σε σκόνη.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Food crime: Τι έδειξε νέα έκθεση για τους τύπους εγκλήματος στα τρόφιμα

Στρατηγική αξιολόγηση του εγκλήματος κατά των τροφίμων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Α. Ζαμπέλας (ΕΦΕΤ) για τις ετικέτες τροφίμων: “Η γνώση είναι δύναμη”

Αποκλειστική συνέντευξη του προέδρου του ΕΦΕΤ, Αντώνη Ζαμπέλα για την εκστρατεία «Safe2Eat» που στόχο έχει την προστασία των καταναλωτών από λάθος επιλογές.

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: «Ναι» στη χρήση των όρων μπιφτέκι και μπριζόλα στα προϊόντα φυτικής προέλευσης

Οι όροι που παραδοσιακά συνδέονται με το κρέας δεν μπορούν να αποκλειστούν από την περιγραφή των vegan προϊόντων, έκρινε το δικαστήριο
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο