Σάββατο, 1 Απριλίου, 2023
21.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαβεβαιώνει ότι τα έντομα είναι ασφαλή για κατανάλωση

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνH Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαβεβαιώνει ότι τα έντομα είναι ασφαλή για κατανάλωση
spot_img

Η Επιτροπή θέλοντας να καθησυχάσει τους καταναλωτές περιγράφει λεπτομερώς τη διαδικασία έγκρισης των εντόμων ως νέα τρόφιμα.

Τα τελευταία χρόνια έχει εγκριθεί η κατανάλωση νέων τροφίμων που είναι ή έχουν έντομα στη σύστασή τους και αυτό έχει δημιουργήσει ορισμένες αμφιβολίες στον πληθυσμό, σχετικά με την ασφάλεια της κατανάλωσής τους. Μέχρι στιγμής έχουν εγκριθεί για κυκλοφορία και κατανάλωση στην Ευρωπαϊκή αγορά τα εξής έντομα:

  • Προνύμφες MealwormTenebrio molitor ): σε κατεψυγμένη, αποξηραμένη και κονιοποιημένη μορφή.
  • Αποδημητική ακρίδαLocusta migratoria ): σε κατεψυγμένη, αποξηραμένη και κονιοποιημένη μορφή.
  • Οικιακός γρύλοςAcheta domesticus ): σε κατεψυγμένες, αποξηραμένες, κονιοποιημένες και μερικώς απολιπανμένες μορφές σκόνης.
  • Προνύμφες σκαθαριού κοπριάς Alphitobius diaperionus ): κατεψυγμένες, πάστας, αποξηραμένες και σε σκόνη.

Επιπλέον, η Επιτροπή ενέκρινε για πρώτη φορά την εμπορία μερικώς απολιπασμένης σκόνης, που λαμβάνεται από το Acheta domesticus (οικιακό γρύλο), ως νέας τροφής, ενώ εκκρεμούν οκτώ αιτήσεις για έντομα που προορίζονται για εμπορία σε διαφορετικές μορφές, οι οποίες επί του παρόντος υποβάλλονται σε αξιολόγηση ασφάλειας από την EFSA.

Είναι σημαντικό ο καταναλωτής να γνωρίζει ότι αυτό που τρώει είναι ασφαλές, ανεξάρτητα από την ελευθερία επιλογής του. Γι’ αυτό, προτού διατεθεί οποιοδήποτε νέο τρόφιμο στην αγορά, υπόκειται σε αυστηρή επιστημονική αξιολόγηση ασφάλειας από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA).

Με τον κανονισμό για τα νέα τρόφιμα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διασφαλίζει ότι τα νέα τρόφιμα, όπως τα έντομα, είναι ασφαλή για τους καταναλωτές και φέρουν κατάλληλη σήμανση. Αυτό αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι η ΕΕ διαθέτει μερικά από τα υψηλότερα πρότυπα ασφάλειας τροφίμων στον κόσμο.

Για να εγκριθεί ένα νέο τρόφιμο, το πρώτο πράγμα είναι μια εταιρεία τροφίμων να ζητήσει άδεια από την Επιτροπή. Μετά την παραλαβή της αίτησης και για να επιβεβαιώσει ότι τα νέα τρόφιμα είναι ασφαλή για τους καταναλωτές, η Επιτροπή ζητά από την EFSA να διενεργήσει αξιολόγηση ασφάλειας. Μόλις εκδοθεί η εν λόγω ευνοϊκή αξιολόγηση, η Επιτροπή ζητά τη γνώμη των κρατών μελών σχετικά με το σχέδιο πράξης εξουσιοδότησης. Εάν επιτευχθεί ειδική πλειοψηφία, το προϊόν μπορεί να διατεθεί στην αγορά. 

Η έγκριση νέου τροφίμου αναφέρεται στο προϊόν για το οποίο η εταιρεία υποβάλλει αίτηση, αλλά μπορεί επίσης να περιλαμβάνει ειδικούς όρους χρήσης (για παράδειγμα, σε ποια προϊόντα μπορεί να χρησιμοποιηθεί το νέο τρόφιμο και πόσα γραμμάρια μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως συστατικό σε αυτά τα προϊόντα), ειδικές απαιτήσεις για πρόσθετη επισήμανση και προδιαγραφές. Εάν η κατανάλωση του προϊόντος ενέχει κίνδυνο πρόκλησης αλλεργιών, αυτό πρέπει να αναφέρεται ξεκάθαρα στην ετικέτα.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, μπορούμε να δηλώσουμε με απόλυτη ηρεμία ότι τα επί του παρόντος εγκεκριμένα έντομα είναι ασφαλή. Επιπλέον, εάν ένα έντομο περιλαμβάνεται σε ένα προϊόν διατροφής, το όνομα του εντόμου πρέπει να είναι μέρος της λίστας συστατικών του τροφίμου που πρόκειται να αγοράσουμε.

Σύμφωνα με τον FAO, η κατανάλωση εντόμων ως τροφής είναι ολοένα και πιο σημαντική, δεδομένου του αυξανόμενου κόστους και των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της παραγωγής ζωικής πρωτεΐνης, της επισιτιστικής ανασφάλειας σε ορισμένα μέρη του κόσμου και της αύξησης του πληθυσμού. Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό να αναζητήσουμε εναλλακτικές λύσεις στα συμβατικά βοοειδή ή προϊόντα κρέατος που συνήθως καταναλώνουμε.

Σε αυτό το πλαίσιο, είναι σημαντικό ο καταναλωτής να λαμβάνει τεκμηριωμένες αποφάσεις σχετικά με την κατανάλωση εντόμων, λαμβάνοντας υπόψη ιδιαίτερα τις περιβαλλοντικές τους εκτιμήσεις.

Επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι τα έντομα είναι μια πολύ υγιεινή πηγή θρεπτικών συστατικών με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, πρωτεΐνες, βιταμίνες, φυτικές ίνες και μέταλλα. Ως εκ τούτου, αποτελούν μια εναλλακτική πηγή πρωτεΐνης που διευκολύνει την αλλαγή προς υγιεινές και πιο περιβαλλοντικά βιώσιμες δίαιτες.

Όσον αφορά την πιθανή αλλεργιογόνο δράση τους, η EFSA κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση των δοκιμασμένων πρωτεϊνών εντόμων μπορεί να οδηγήσει σε αλλεργικές αντιδράσεις, ειδικά σε άτομα με γνωστές αλλεργίες στα μαλακόστρακα, τα ακάρεα της σκόνης και, σε ορισμένες περιπτώσεις, στα μαλάκια. Υπό αυτή την έννοια, η ένδειξη στην ετικέτα: «Αυτό το συστατικό μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις σε καταναλωτές με γνωστές αλλεργίες στα καρκινοειδή, τα μαλάκια και τα προϊόντα τους και στα ακάρεα της σκόνης» είναι υποχρεωτική για τα τέσσερα εγκεκριμένα έντομα.

Οι υποχρεωτικές πληροφορίες για τα τρόφιμα πρέπει να είναι διαθέσιμες τόσο για συσκευασμένα όσο και για μη συσκευασμένα τρόφιμα. Η ένδειξη των αλλεργιογόνων είναι υποχρεωτική. Αυτό σημαίνει ότι στην περίπτωση μιας μπαγκέτας ή ενός ψωμιού που προέρχεται από το αρτοποιείο και επομένως δεν είναι συσκευασμένο, οι υποχρεωτικές πληροφορίες αλλεργιογόνων πρέπει να είναι διαθέσιμες και εύκολα προσβάσιμες στους καταναλωτές.

Περισσότερες πληροφορίες στις διαδικτυακές ερωτήσεις και απαντήσεις: έγκριση νέας τροφής για έντομα (europa.eu)

Πηγή: aesan

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img

Must read

Metro My market: Καταγγελία εναντίον της efood-market

Στο Συμβούλιο Ελέγχου Επικοινωνίας προσέφυγε η my market και η διαφημιστική MULLENLOWE για το διαφημιστικό βίντεο της efood market.

Έκρηξη λοιμώξεων σαλμονέλας στην Ευρώπη από κοτόπουλο σε εστιατόρια

Η πλειονότητα των περιπτώσεων έχει συνδεθεί με τοπικά εστιατόρια που σερβίρουν κεμπάπ κοτόπουλου. 

Μελέτη: Επικίνδυνα και τα «ασφαλέστερα» PFAS σε συσκευασίες τροφίμων

Ανάλυση σε 42 χάρτινες συσκευασίες fast food οι οποίες περιέχουν τα μεγαλύτερα πολυμερή PFAS που θεωρούνται πιο "ασφαλή".
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα