Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
18.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τρόφιμα εργαστηρίου: Μελέτη για τους περιορισμούς και τις προϋποθέσεις επιτυχίας

ΑρχικήFuture Food TodayΤρόφιμα εργαστηρίου: Μελέτη για τους περιορισμούς και τις προϋποθέσεις επιτυχίας
spot_img

Οι παράγοντες που μπορεί να υπονομεύσουν την επιτυχία των τροφίμων FDFs.

Τρόφιμα που προέρχονται από ζύμωση (FDFs) όπως τα καλλιεργημένα ζωικά κύτταρα, η εδώδιμη μικροβιακή βιομάζα και οι ανασυνδυασμένες πρωτεΐνες τροφίμων, έχουν πρόσφατα μια αξιοσημείωτη αύξηση τόσο στις επενδύσεις όσο και στο δημόσιο ενδιαφέρον και οι ειδικοί του χώρου δεν αποκλείουν, η παγκόσμια κατά κεφαλήν καταναλωτική ζήτηση για FDF να ξεπεράσει πραγματικά τα τρέχοντα κατά κεφαλήν επίπεδα κατανάλωσης για το συμβατικό κρέας, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά.

Τα FDF δεν πρέπει να συγχέονται με τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση όπως η μπύρα, το κρασί, το γιαούρτι. Στην περίπτωση των τροφίμων που έχουν υποστεί ζύμωση, ένα προϋπάρχον υπόστρωμα τροφίμου, όπως το γάλα ή το λάχανο, εμβολιάζεται με μικροοργανισμούς που στη συνέχεια μεταβολίζουν ένα μέρος αυτού του υποστρώματος (συνήθως διαλυτά σάκχαρα) ενώ απελευθερώνουν μεταβολικά υποπροϊόντα όπως αιθανόλη ή γαλακτικό οξύ. Κατά τη διάρκεια αυτού του τύπου διαδικασίας ζύμωσης, το υπόστρωμα τροφίμου τροποποιείται σε σχέση με τη γεύση, την οσμή, την υφή ή/και την οπτική εμφάνιση, αλλά ο κύριος όγκος του τελικού προϊόντος τυπικά προέρχεται από το αρχικό υπόστρωμα. Τα FDF από την άλλη πλευρά μεταβολίζουν πλήρως το υπόστρωμα ανάπτυξής τους για να παράγουν εδώδιμη βιομάζα είτε με τη μορφή ολόκληρων κυττάρων (ζωικών ή μικροβιακών) είτε με τη μορφή εκκρινόμενων μορίων τροφής όπως πρωτεΐνη ή λίπη.

Τα FDF έχουν προωθηθεί ως μια πιο ηθική, ανθεκτική και περιβαλλοντικά βιώσιμη εναλλακτική τροφή σε σχέση με τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης όπως το κρέας, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά. Ωστόσο, ορισμένες από τις επιλογές της παραγωγικής διαδικασίας και τις κοινωνικοπολιτικές παραδοχές, θα μπορούσαν να διακινδυνεύσουν να υπονομεύσουν αυτούς τους στόχους. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο GEN Biotechnology υπογραμμίζει τις πτυχές των FDF που θα πρέπει να εξεταστούν προσεκτικά εάν πρόκειται να βοηθήσουν την ανθρώπινη κοινωνία να μεταβεί με επιτυχία σε ένα πιο ηθικό, βιώσιμο και ανθεκτικό σύστημα παραγωγής τροφίμων: (1) βιώσιμη δέσμευση και διαχείριση αζώτου, (2) μείωση της ζάχαρης ως πρώτη ύλη.

Τα FDF θεωρείται ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν πολλά από τα προβλήματα του τρέχοντος παγκόσμιου συστήματος παραγωγής τροφίμων. Η χρήση βιοαντιδραστήρα για την παραγωγή τροφίμων —αν και εντάσεως κεφαλαίου— εξασφαλίζει μεγαλύτερο έλεγχο των εισροών θρεπτικών ουσιών και των πιθανών μεταβολικών αποβλήτων. Αυτό με τη σειρά του μπορεί να ελαχιστοποιήσει τις διαρροές θρεπτικών ουσιών και τις σχετικές επιδράσεις κατάντη, όπως οι εκπομπές οξειδίου του αζώτου (N 2 O) και ο ευτροφισμός.

Μια σειρά από πρόσφατα δημοσιευμένες προκαταρκτικές εκτιμήσεις του κύκλου ζωής υποστηρίζουν ότι τα FDF μπορούν να παραχθούν με τρόπους που έχουν ως αποτέλεσμα χαμηλότερες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου (GHG) από πολλές μορφές συμβατικής παραγωγής τροφίμων. Επομένως, η ταχεία ανάπτυξη αυτής της τεχνολογίας θεωρητικά θα διασφάλιζε ότι τα τρόφιμα θα εξακολουθούν να παράγονται με προβλέψιμο τρόπο παρά την κλιματική αλλαγή και ίσως να παίζουν σημαντικό ρόλο στην αναστολή και ακόμη και στην αναστροφή της κλιματικής αλλαγής.

Το πιο προφανές και άμεσο πρακτικό εμπόδιο για την επίτευξη αυτού του προτεινόμενου στόχου είναι η τεράστια υποδομή ζύμωσης που θα έπρεπε να κατασκευαστεί για να αυξηθεί η ικανότητα παραγωγής FDF σε επίπεδο συγκρίσιμο με τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης που έχουν σχεδιαστεί να αντικαταστήσουν.  Αυτό το άρθρο επικεντρώνεται σε συγκεκριμένες πτυχές της παραγωγής FDF που ο συγγραφέας πιστεύει ότι έχουν παραμεληθεί στη μεγαλύτερη συζήτηση σχετικά με το ρόλο των FDF στο παγκόσμιο σύστημα τροφίμων του μέλλοντος.

Συμπερασματικά και σύμφωνα με τη μελέτη:

  • η βιώσιμη δέσμευση αζώτου πρέπει να είναι η μεγαλύτερη προτεραιότητα
  • τα FDF πρέπει να «απογαλακτιστούν» από τις πρώτες ύλες ζάχαρης καθώς η πλειονότητα της παραγωγής μυκοπρωτεϊνών και ανασυνδυασμένων πρωτεϊνών τροφίμων στηρίζεται στη ζάχαρη ως πρώτη ύλη άνθρακα
  • Δεν είναι σίγουρο πως η αποδοχή και η υιοθέτηση των FDF από τους καταναλωτές θα είναι ταχεία ή ολοκληρωμένη βραχυπρόθεσμα
  • Απαιτείται προώθηση της ευρύτερης χρήσης της τεχνολογίας για την παραγωγή FDF η οποία προς το παρόν προστατεύεται με πνευματικά δικαιώματα από μεγάλες εταιρείες που κυριαρχούν στον χώρο προκαλώντας δυσπιστία στους καταναλωτές
  • Ανάπτυξη μη φθαρτών με σωστές συνθήκες αποθήκευσης και προσιτών FDF για τους καταναλωτές στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Τα ζητήματα που επισημάνθηκαν παραπάνω καθιστούν σαφές ότι τα FDF δεν αποτελούν εγγυημένη λύση στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει αυτήν τη στιγμή το παγκόσμιο σύστημα παραγωγής τροφίμων. Πρέπει να εξεταστεί προσεκτικά ο τρόπος με τον οποίο κάθε τεχνολογία -καλλιεργημένα ζωικά κύτταρα, μικροβιακή βιομάζα ή ανασυνδυασμένες πρωτεΐνες τροφίμων- εφαρμόζεται τόσο στη διαμόρφωση της διαδικασίας όσο και στο κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο. Ο πειρασμός να επισπεύσουμε έναν ελαττωματικό σχεδιασμό διαδικασίας θα πρέπει να μετριαστεί από την πιθανότητα ότι μόλις μια τέτοια διαδικασία ενσωματωθεί στις αλυσίδες εφοδιασμού και στις δομές οικονομικών κινήτρων, μπορεί να μην είναι πλέον τετριμμένο έργο η αναδιαμόρφωσή της για ένα πιο βιώσιμο, ανθεκτικό και δίκαιο αποτέλεσμα.

Για να διαβάσετε τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Βραβεία FEA 2024: Δείτε τους νικητές των διαγωνιστικών κατηγοριών

Το Video της τελετής απονομής των Βραβείων FEA 2024 και όλοι οι νικητές των διαγωνιστικών κατηγοριών.

Ένας νεκρός από ψαροκεφτέδες που πωλούνται σε Lidl και Coop στη Δανία

Μολυσμένοι με listeria ψαροκεφτέδες, προκάλεσαν επτά ασθένειες και έναν θάνατο.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο