Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
14.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

13 μήνες φυλάκιση σε ιδιοκτήτη τυροκομείου για πέντε θανάτους από λιστέρια

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια Τροφίμων13 μήνες φυλάκιση σε ιδιοκτήτη τυροκομείου για πέντε θανάτους από λιστέρια
spot_img

5 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και έξι έμειναν με μόνιμα προβλήματα υγείας μετά την κατανάλωση τυριών από Αυστριακό τυροκομείο.

Για τις κατηγορίες ανθρωποκτονίας από βαριά αμέλεια και, βαριά σωματικής βλάβης από βαριά αμέλεια καταδικάστηκε ο ιδιοκτήτης του τυροκομείου Gloggnitz στην περιοχή Neunkirchen της Αυστρίας,μετά τον θάνατο πέντε ανθρώπων από λιστερίωση. Ο ιδιοκτήτης του τυροκομείου που πλέον  έχει κλείσει καταδικάστηκε σε φυλάκιση 13 μηνών και 25.000 ευρώ αποζημίωση σε τρεις ασθενείς.

Σύμφωνα με το δικαστήριο ο κατηγορούμενος αγνόησε τους κανονισμούς υγιεινής για παράδειγμα, αποτυχία διόρθωσης ελαττωμάτων που διέταξε ο επιθεωρητής τροφίμων, για οικονομικούς λόγους και αδυναμία συντήρησης του εξοπλισμού. Πέντε άνθρωποι πέθαναν λόγω μόλυνσης από λιστέρια στα γαλακτοκομικά προϊόντα και άλλοι έξι υπέστησαν επιπλοκές δια βίου, συμπεριλαμβανομένου ενός μωρού που έπασχε από λιστερίωση όταν γεννήθηκε το 2022.

Μετά από τις ασθένειες και τους θανάτους στη Βιέννη, ο Οργανισμός για την Ασφάλεια των Τροφίμων (AGES) εντόπισε το παθογόνα στα τυριά του Gloggnitz. Διαπιστώθηκε ότι το στέλεχος Listeria που εντοπίστηκε ήταν ανιχνεύσιμο μόνο στο τυροκομείο και στους άρρωστους. Η σύγκριση διεθνών βάσεων δεδομένων έδειξε επίσης ότι το συγκεκριμένο παθογόνο δεν εμφανίστηκε πουθενά αλλού. Αν και ο 39χρονος αρνήθηκε τις κατηγορίες για παρατυπίες και έλλειψη υγιεινής στο τυροκομείο, στο δικαστήριο παρουσιάστηκαν  έγγραφα 800 σελίδων από το 2018 με καταγγελίες από τον αρμόδιο επιθεωρητή τροφίμων. Επιπλέον και μάρτυρες πρώην εργαζόμενοι έκαναν λόγο για παράσιτα, αρουραίους, μαύρη μούχλα και μυρωδιά μούχλας. Στην τελική του κατάθεση εμφανίστηκε μετανιωμένος. «Το πιο τραγικό πράγμα στη διαδικασία είναι οι άνθρωποι που δεν ζουν πια μαζί μας, ανεξάρτητα από το δικό μου λάθος.» Ήταν «το χειρότερο πράγμα που θα μπορούσε να συμβεί» και «λυπήθηκα εξαιρετικά», είπε ο άνδρας.

Το τυροκομείο, το οποίο είχε εγγραφεί στο εμπορικό μητρώο το 2015 και απασχολούσε έως και πέντε εργαζόμενους, κήρυξε πτώχευση για δεύτερη φορά στα τέλη του 2022. Με απόφαση της 12ης Απριλίου 2023, η εταιρεία διατάχθηκε να κλείσει οριστικά

Πηγή: Kurier

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο