Εισαγωγές τροφίμων: Σε υψηλό όλων των εποχών ο παγκόσμιος “λογαριασμός”. Θα ξεπεράσει τα 1,75 τρισεκατομμύρια δολάρια
Το παγκόσμιο εμπόριο τροφίμων έχει επιταχυνθεί και πρόκειται να σημειώσει ρεκόρ σε όρους όγκου και αξίας, σύμφωνα με μια νέα έκθεση του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO).
Το Food Outlook του FAO εκδίδεται δύο φορές το χρόνο και, προσφέρει τις αξιολογήσεις του Οργανισμού για τις τάσεις προσφοράς και ζήτησης στην αγορά για τα σημαντικότερα τρόφιμα στον κόσμο, όπως δημητριακά, φυτικά έλαια, ζάχαρη, κρέας, γαλακτοκομικά προϊόντα και ψάρια. Εξετάζει επίσης τις τάσεις στις προθεσμιακές αγορές και το κόστος αποστολής για τρόφιμα.
Ο FAO αναμένει ότι ο παγκόσμιος λογαριασμός για τις εισαγωγές τροφίμων θα φτάσει σε υψηλό όλων των εποχών το 2021 και θα ξεπεράσει τα 1,75 τρισεκατομμύρια δολάρια, σημειώνοντας αύξηση 14% από το προηγούμενο έτος και 12% υψηλότερη από την προηγούμενη πρόβλεψη τον Ιούνιο του 2021.
Η αύξηση οφείλεται στα υψηλότερα επίπεδα τιμών των διεθνών εμπορευμάτων τροφίμων και στην τριπλάσια αύξηση του κόστους ναύλων.
Το παγκόσμιο εμπόριο τροφίμων έχει δείξει ανθεκτικότητα στις διαταραχές καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19. Ωστόσο, η ραγδαία άνοδος των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας θέτουν σημαντικές προκλήσεις για τις φτωχότερες χώρες και τους καταναλωτές, οι οποίοι ξοδεύουν μεγάλα μερίδια του εισοδήματός τους σε αυτές τις βασικές ανάγκες, αναφέρει ο FAO στο νέο Food Outlook του.
Οι αναπτυσσόμενες περιοχές αντιπροσωπεύουν το 40% του συνόλου και ο συνολικός λογαριασμός τους για τις εισαγωγές τροφίμων αναμένεται να αυξηθεί κατά 20% σε σύγκριση με το 2020.
Αναμένεται ακόμη ταχύτερη ανάπτυξη για τις Χώρες με Χαμηλό Εισόδημα Επισιτιστικού Ελλείμματος λόγω του υψηλότερου κόστους περισσότερο από τον υψηλότερο όγκο εισαγωγών τροφίμων.
Αύξηση των βασικών προϊόντων
Οι αναπτυσσόμενες περιοχές αντιμετωπίζουν απότομες αυξήσεις στις τιμές των βασικών βασικών προϊόντων, όπως τα δημητριακά, τα ζωικά λίπη, τα φυτικά έλαια και οι ελαιούχοι σπόροι, ενώ τα τρόφιμα υψηλής αξίας, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, τα αλιευτικά προϊόντα και τα ποτά, οδηγούν το μεγαλύτερο μέρος των αυξήσεων για αναπτυγμένες περιοχές.
Δημητριακά, ελαιούχοι σπόροι, ζάχαρη
Οι προοπτικές παγκόσμιας παραγωγής για τα κύρια δημητριακά παραμένουν ισχυρές, με ρεκόρ συγκομιδών να αναμένονται το 2021 για τον αραβόσιτο και το ρύζι. Ωστόσο, η χρήση των δημητριακών για ανθρώπινη κατανάλωση και ζωοτροφές προβλέπεται να αυξηθεί ταχύτερα.
Μετά από ένα στενό ισοζύγιο το 2020/21, οι προκαταρκτικές προβλέψεις για την περίοδο 2021/22 υποδεικνύουν ορισμένες βελτιώσεις στη συνολική κατάσταση εφοδιασμού για ελαιούχους σπόρους και παράγωγα προϊόντα, αλλά τα αντίστοιχα αποθέματά τους στο τέλος της σεζόν θα μπορούσαν να παραμείνουν κάτω από το μέσο όρο.
Η παγκόσμια παραγωγή ζάχαρης το 2021/22 προβλέπεται να ανακάμψει μετά από τρία χρόνια συρρίκνωσης, αλλά εξακολουθεί να υπολείπεται της παγκόσμιας κατανάλωσης. Το παγκόσμιο εμπόριο ζάχαρης προβλέπεται να μειωθεί ελαφρά λόγω της μειωμένης διαθεσιμότητας σε βασικές χώρες εξαγωγής και της αύξησης των τιμών.
Κρέας
Η παγκόσμια παραγωγή κρέατος το 2021 προβλέπεται να επεκταθεί, κυρίως λόγω της ταχείας ανάκαμψης της παραγωγής στην Κίνα, ιδιαίτερα του χοιρινού κρέατος.
Αναμένονται αξιοσημείωτες επεκτάσεις της παραγωγής λόγω ζήτησης σε όλες τις μεγάλες παραγωγικές περιοχές, εκτός από την Ωκεανία.
Μια επιβράδυνση της ανάπτυξης στο παγκόσμιο εμπόριο κρέατος είναι πιθανό να οφείλεται στην αναμενόμενη μείωση των εισαγωγών από τις κορυφαίες περιοχές εισαγωγής, ιδίως την Ασία και την Ευρώπη.
Γάλα
Η παγκόσμια παραγωγή γάλακτος το 2021 προβλέπεται να επεκταθεί, με αναμενόμενες αυξήσεις σε όλες τις μεγάλες περιοχές παραγωγής, με επικεφαλής την Ασία και τη Βόρεια Αμερική. Το παγκόσμιο εμπόριο γαλακτοκομικών προϊόντων προβλέπεται επίσης να επεκταθεί εν μέσω της συνεχιζόμενης οικονομικής ανάκαμψης από τις διαταραχές της αγοράς COVID-19.
Ωστόσο, ο ρυθμός αύξησης των εισαγωγών επιβραδύνθηκε τους τελευταίους μήνες λόγω της αύξησης της εγχώριας παραγωγής και της υποτονικής καταναλωτικής ζήτησης.
Αλιεία
Η παραγωγή αλιείας και υδατοκαλλιέργειας το 2021 προβλέπεται να αυξηθεί κατά 2,0% από το επίπεδο του 2020, σηματοδοτώντας ότι η νέα δυναμική της αγοράς που προέκυψε από την πανδημία –η οποία επέφερε βαρύ τίμημα σε αυτόν τον τομέα– φαίνεται πιθανό να διαρκέσει μακροπρόθεσμα. Το εμπόριο ψαριών ανακάμπτει παρά τα υψηλά κόστη ναύλων και τις υλικοτεχνικές καθυστερήσεις.
Τιμές γεωργικών εισροών
Οι ειδικοί του FAO κατασκεύασαν έναν Παγκόσμιο Δείκτη Τιμών Εισροών (GIPI) για να βοηθήσουν στην εξέταση των επιπτώσεων των ταχέως αυξανόμενων τιμών των εισροών, ειδικά της ενέργειας που προέρχεται από ορυκτά καύσιμα, στις τιμές των τροφίμων, στις μελλοντικές εξελίξεις των τιμών και στις πιθανές συνέπειές τους στην παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια.
Η άσκηση αποκαλύπτει ότι ο GIPI – που περιλαμβάνει τιμές ενέργειας, λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων, ζωοτροφών και σπόρων – και ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων του FAO (FFPI) – που παρακολουθεί τις διεθνώς διαπραγματεύσιμες τιμές των μεγάλων γεωργικών προϊόντων διατροφής και έφτασε σε υψηλό 10ετίας τον Αύγουστο του 2021 – κινούνται ταυτόχρονα από το 2005, υποδεικνύοντας ότι το υψηλότερο κόστος των εισροών μεταφράζεται εύκολα σε υψηλότερες τιμές των τροφίμων.
Φέτος έως τον Αύγουστο του 2021, ο δείκτης FFPI αυξήθηκε κατά 34% και ο GIPI αυξήθηκε συνολικά κατά 25%, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2020.
Σημειώθηκε τέλος ότι σε μερικά προϊόντα υπάρχουν μεγάλες διαφορές κόστους – κέρδους στη γεωργία. Οι παραγωγοί σόγιας, για παράδειγμα, αντιμετωπίζουν χαμηλότερες ανάγκες σε ακριβά επί του παρόντος αζωτούχα λιπάσματα, επομένως θα πρέπει να επωφεληθούν από τις υψηλότερες τιμές των προϊόντων.
Οι παραγωγοί χοίρων, αντίθετα, αντιμετωπίζουν υψηλό κόστος ζωοτροφών και χαμηλές τιμές κρέατος, και επίσης χαμηλά περιθώρια κέρδους.
Πηγή: Food inredients