Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024
25.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

H ΠΕΤΕΤ παίρνει θέση για το Nutriscore

ΑρχικήΝέαH ΠΕΤΕΤ παίρνει θέση για το Nutriscore
spot_img

Δημοσιεύθηκε πριν λίγες μέρες η θέση της ΠΕΤΕΤ σχετικά με την προτεινόμενη αναθεώρηση ΕΚ 1169/2011 για την υποχρέωση αναγραφής στο κύριο οπτικό πεδίο της συσκευασίας, διατροφικής δήλωσης μέσω εικόνων ή/και συμβόλων (NutriScore).

Όπως αναφέρεται, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, επιτρέπεται σε όλα τα τρόφιμα να φέρουν ισχυρισμούς διατροφής ή/και υγείας ανεξάρτητα από το περιεχόμενό τους, π.χ. λιπαρά, κορεσμένα λιπαρά, σάκχαρα ή/και αλάτι στο βαθμό που συμμορφώνονται με τις νομικές απαιτήσεις των κανονισμών.

Τα προφίλ θρεπτικών ουσιών (Nutrient profiles) ορίζουν το κατώφλι των θρεπτικών ουσιών (όπως λίπη, σάκχαρα ή/και αλάτι) πάνω από το οποίο απαγορεύονται οι ισχυρισμοί διατροφής και υγείας, αποτρέποντας έτσι ένα θετικό μήνυμα υγείας σε τρόφιμα με μη υγιές προφίλ. Καθώς τα προφίλ θρεπτικών ουσιών δεν έχουν ακόμη υιοθετηθεί, οι καταναλωτές εξακολουθούν να εκτίθενται σε τέτοια τρόφιμα που φέρουν ισχυρισμούς διατροφής η και υγείας, τα οποία στο σύνολο τους δεν αποτελούν υγιεινή επιλογή.

Σύμφωνα με την πρόταση για τροποποίηση της νομοθεσίας τέθηκε η σκέψη για εναρμονισμένη υποχρεωτική διατροφική επισήμανση στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας και η υποχρεωτική υιοθέτηση των διατροφικών προφίλ. Και οι δύο δράσεις αποσκοπούν στην διευκόλυνση των καταναλωτών να κάνουν πιο υγιεινές επιλογές.

Τέσσερεις εναλλακτικές προτάσεις αξιολογούνται στην Ε.Ε. και είναι σε επίπεδο διαβούλευσης έτσι ώστε το τέταρτο τρίμηνο του 2022 να αναθεωρηθεί η υπάρχουσα νομοθεσία:

Επιλογή 1: Ετικέτες για θρεπτικά συστατικά – αριθμητικά

Επιλογή 2.: Ετικέτες για θρεπτικά συστατικά – κωδικοποιημένα με χρώμα

Επιλογή 3.: Συνοπτικές ετικέτες με λογότυπα χαρακτηρισμού

Επιλογή 4.: Συνοπτικές ετικέτες – διαβαθμισμένοι δείκτες

Η ΠΕΤΕΤ, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, θεωρεί ότι ο καταναλωτής έχει μεγαλύτερη ανάγκη να εκπαιδευτεί σε ορθές διατροφικές επιλογές, παρά να λαμβάνει την πληροφορία επεξεργασμένη. Προτείνει την εκπαίδευση των καταναλωτών (και κυρίως των παιδιών, από την ηλικία την οποία μπορούν να αντιληφθούν το ειδικό βάρος και την σημασία κάθε θρεπτικού συστατικού που περιλαμβάνει ένα τρόφιμο).

Γίνεται δε αναφορά, στους πολύ σημαντικούς εξατομικευμένους παράγοντες, όπως σωματική δραστηριότητα (η οποία αποκλίνει πλέον πολύ από τη συχνή σωματική άσκηση), ηλικία, βάρος κ.α που καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τις διατροφικές ανάγκες κάθε ενήλικα.

Η ΠΕΤΕΤ τονίζει πως απορρίπτει λύσεις του τύπου NUTRISCORE, τουλάχιστον όπως προτείνεται στην παρούσα φάση, και προκρίνει την εφαρμογή ενός πιο σύνθετου συστήματος, με συνδυασμό ετικετών, χωρίς χρωματικούς κώδικές, μια και αυτοί οδηγούν σε υπεραπλουστεύσεις και τον ουσιαστικό αποκλεισμό συγκεκριμένων τροφίμων, βάσει ενός τρόπου αξιολόγησης εξηρτημένης αντίδρασης του καταναλωτή, του τύπου

«ΚΟΚΚΙΝΟ=ΚΑΚΟ=ΑΠΟΡΡΙΨΗ».

Το σύστημα που προτείνει η ΠΕΤΕΤ θα βασίζεται σε πιο εκτεταμένη πληροφόρηση, σε συνδυασμό με τις τιμές Προσλαμβανόμενης Ποσότητας Αναφοράς, όχι μόνο όσον αφορά τα θεωρούμενα «δυσμενή» στοιχεία ενός τροφίμου (π.χ. αλάτι, ζάχαρη, λίπος, θερμίδες), αλλά και άλλων θρεπτικών συστατικών και χαρακτηριστικών , και κλίνει στην άποψη πως η ΠΡΟΤΑΣΗ 1, ίσως με κάποιες βελτιώσεις, μπορεί να προσφέρει σφαιρικότερη και ουσιαστικότερη αντίληψη του τι τρώμε.

Για να δείτε ολόκληρη τη θέση της ΠΕΤΕΤ, μπορείτε να επισκεφθείτε το παρακάτω σύνδεσμο: https://petet.org.gr/pages/?p=6016

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καταγγελίες στο cibum για απάτες σε ελληνικά σούπερ μάρκετ

Παραπλανητικές προσφορές και ψευδείς εκπτώσεις.

Για πρώτη φορά: Ποια πρόσθετα τροφίμων συνδέονται με διαβήτη τύπου 2

Πειραματική μελέτη σε 104.139 ενήλικες στη Γαλλία.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα