Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
19.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

4 μύθοι στη διαχείριση τροφίμων που απειλούν την υγεία

ΑρχικήΝέα4 μύθοι στη διαχείριση τροφίμων που απειλούν την υγεία
spot_img

Οι ειδικοί επισημαίνουν πως πρέπει να ακολουθούνται μόνο πιστοποιημένες μέθοδοι.

Στην εποχή του διαδικτύου ο καθένας γίνεται ειδικός, ικανός να εμπνεύσει εκατομμύρια ανθρώπους, αρκεί να διαθέτει στοιχεία επιρροής. «Αυθεντίες» σε θέματα κουζίνας και διατροφής που μεταδίδουν λανθασμένες πληροφορίες για τη διαχείρηση τροφίμων και χρήστες που είναι ικανοί να «καταπιούν αμάσητο» οτιδήποτε τους παρουσιάζεται.

Από την άλλη, είναι και οι ειδικοί της κουζίνας που παραθέτουν κατά καιρούς συνταγές, παραλείποντας βασικά στάδια όσον αφορά την υγιεινή, θεωρώντας τα δεδομένα. Ωστόσο κάποιοι τομείς όπως αυτός των τροφίμων, είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την υγεία και μια λάθος κίνηση μπορεί να αποβεί μοιραία.

«Οι άνθρωποι έχουν διδαχθεί με έναν συγκεκριμένο τρόπο ή απλώς δεν γνωρίζουν ορισμένους κινδύνους για την ασφάλεια και μετά αρχίζουν να αναδημοσιεύουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κάτι που μεταδίδεται σε πολλούς άλλους ανθρώπους», δήλωσε η Meredith Carothers, ειδικός στην ασφάλεια τροφίμων του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ, στην Washington Post.

Η Carothers είπε ότι κατά την εμπειρία της, οι περισσότερες κακές συμβουλές να εμφανίζονται στο διαδίκτυο, ειδικά καθώς οι πλατφόρμες επιτρέπουν μικρής έκτασης κείμενα και αφήνουν ελάχιστο χώρο για συμβουλές ασφαλούς χειρισμού. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα βιβλία μαγειρικής και οι τηλεοπτικές εκπομπές συχνά υπολείπονται και στην ασφάλεια των τροφίμων.

Καθώς εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από τροφιμογενείς ασθένειες κάθε χρόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Carothers είπε ότι είναι συχνά δύσκολο να συνδεθεί κάθε περίπτωση με μια ακριβή αιτία γι΄αυτο θα πρέπει να ακολουθούνται τακτικές που είναι πιστοποιημένα ασφαλείς.

 Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, είναι καταγεγραμμένα περισσότερα από 250 διαφορετικά τροφιμογενή νοσήματα.

Η Washington Post παραθέτει τέσσερεις διαδεδομένες τακτικές που λανθασμένα χρησιμοποιούνται στην κουζίνα και μπορεί βλάψουν την υγεία.

1 Το ξέπλυμα του κοτόπουλου

Για να εξουδετερωθούν όλα τα επιβλαβή μικρόβια, όπως η σαλμονέλα, από το κοτόπουλο, θα πρέπει κατά το μαγείρεμα να φτάσει τους 74 βαθμούς κελσίου περίπου, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Αυτό μπορεί να ελεγχθεί μέσω του θερμομέτρου που χρησιμοποιείται στα τρόφιμα. Συνεπώς, κανένα πλύσιμο δεν θα καθαρίσει το κοτόπουλο από τα μικρόβια, τουναντίον θα εξαπλώσει την ενδεχόμενη μόλυνση και σε άλλα σημεία.

Οι ειδικοί στην ασφάλεια των τροφίμων έχουν αποθαρρύνει εδώ και καιρό το ξέπλυμα του κοτόπουλου, αλλά μια έρευνα της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ το 2016 διαπίστωσε ότι το 67% των καταναλωτών εξακολουθούν να πλένουν το κοτόπουλο πριν το μαγείρεμα.

2 Παραμονή τροφίμων εκτός ψυγείου πριν την ψύξη

Υπάρχει άλλος ένας μύθος, που προτάσσει την παραμονή των ζεστών φαγητών σε θερμοκρασία περιβάλλοντος πριν να μπουν στο ψυγείο. Οι ειδικοί, ωστόσο, προτείνουν, μόλις τελειώνουμε με ένα ζεστό φαγητό, να μπαίνει αμέσως στο ψυγείο.

 Τα επιβλαβή για την υγεία βακτήρια, ευδοκιμούν σε αυτό που οι ειδικοί αποκαλούν «επικίνδυνη ζώνη», μεταξύ 40 και 140 βαθμών Κελσίου. Αλλά ένας τύπος βακτηρίων που προκαλεί μια κοινή τροφιμογενή ασθένεια αναπτύσσεται ιδιαίτερα γρήγορα μεταξύ 80 και 120 βαθμών, δήλωσε ο Don Schaffner, μικροβιολόγος τροφίμων στο Πανεπιστήμιο Rutgers. «Όσο περισσότερα μπορείτε να κάνετε για να μην φτάσετε στην ανώτερη δυνατή θερμοκρασία της επικίνδυνης ζώνης όσο το δυνατόν γρηγορότερα, τόσο το καλύτερο», είπε ο Schaffner.

Παράλληλα τονίζεται πως μια βαθιά κατσαρόλα που μπαίνει στο ψυγείο σκεπασμένη, είναι άλλη μια λάθος τακτική καθώς εμποδίζεται η θερμοκρασία να εισέλθει στο εσωτερικό. Η λύση είναι να μεταφέρεται το φαγητό σε πιο ρηχά πιάτα, έπειτα να μπαίνει στο ψυγείο και στη συνέχεια να σκεπάζεται αφού κρυώσει.

3 Μαγείρεμα μέχρι να φύγει το ροζ χρώμα στο κρέας

Εσφαλμένα πιστεύεται, πως κριτήριο για την απομάκρυνση ιογενή μικροβίων από το κρέας, είναι το ψήσιμο του μέχρι να εξαφανιστεί το ροζ χρώμα. «Ο μόνος τρόπος για να γνωρίζουμε εάν κάτι έχει μαγειρευτεί με ασφάλεια είναι να χρησιμοποιήσουμε ένα θερμόμετρο», είπε ο Chapman, σημειώνοντας ότι οι καθαροί χυμοί, το χρώμα και η υφή δεν είναι επαρκείς δείκτες. «Αν κάποιος σας λέει σε μια συνταγή ότι υπάρχει κάποιος άλλος αντιπρόσωπος για την ετοιμότητα, δεν βασίζεται σε καμία επιστήμη».

Για παράδειγμα, για να σκοτωθούν παθογόνα μικρόβια όπως το E. coli, τα μπιφτέκια χάμπουργκερ πρέπει να φτάσουν σε εσωτερική θερμοκρασία 160 βαθμών Κελσίου, ενώ ένα μπιφτέκι μπορεί να χάσει το ροζ χρώμα και κάτω από αυτήν.

Να σημειωθεί σε αυτό το σημείο πως αυτό το ροζ χρώμα στα κρέατα προέρχεται από τη μυοσφαιρίνη, μια πρωτεΐνη που αποθηκεύει οξυγόνο που μπορεί να κάνει το ωμό βόειο κρέας να φαίνεται μοβ, κόκκινο ή καφέ. Η μυοσφαιρίνη συνήθως μετουσιώνεται και ροδίζει κοντά σε μια ασφαλή για τα τρόφιμα θερμοκρασία.

 4 Σπιτικά αποστάγματα λαδιού

 Συχνά, πολλοί άνθρωποι δημιουργούν σπιτικά εκχυλίσματα με λάδι και διάφορα άλλα βότανα ή σκόρδο για να κάνουν το φαγητό πιο μυρωδάτο και στην συνέχεια το αποθηκεύουν προς χρήση.

 Σε αυτό το σπιτικό μείγμα, όμως, μπορούν να ευδοκιμήσουν επιβλαβή μικρόβια. «Αν δεν ακολουθήσετε μια επικυρωμένη συνταγή βήμα προς βήμα… μπορείτε να προκαλέσετε δυνητικές ασθένειες ή ακόμα και να σκοτώσετε κάποιον», είπε η Carla Schwan, διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου για τη Συντήρηση Τροφίμων στο Σπίτι. Επειδή το λάδι και το σκόρδο αποθηκεύονται σε θερμοκρασία δωματίου, οι άνθρωποι μπορεί να πιστεύουν λανθασμένα ότι μπορούν να αναμειχθούν και να αποθηκευτούν σε ένα ντουλάπι.

Αλλά τα βακτήρια που προκαλούν αλλαντίαση είναι κοινά και παρατηρούνται συχνά σε τροφές όπως το σκόρδο και τα βότανα.  Η αλλαντίαση είναι σοβαρή, αλλά, ευτυχώς, είναι επίσης σπάνια. Τα προϊόντα σκόρδου που διατίθενται στο εμπόριο πρέπει να συμμορφώνονται με αυστηρές οδηγίες που έχουν σχεδιαστεί για την πρόληψη της ανάπτυξης βακτηρίων, λέει η Schwan.

Επιπλέον, στις περισσότερες συνταγές που κυκλοφορούν, δεν αναφέρεται το αυτονόητο πλύσιμο των χεριών. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι όταν οι συνταγές περιλαμβάνουν βήματα για την ασφάλεια των τροφίμων, οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να λαμβάνουν προφυλάξεις. Το Partnership for Food Safety Education προσφέρει έναν «οδηγό στυλ ασφαλούς συνταγής».

Οι άνθρωποι που ασχολούνται με την ασφάλεια των τροφίμων θα πρέπει να προσέχουν τα εξής:

• Να χρησιμοποιούν ένα θερμόμετρο για να βεβαιωθούν ότι τα τρόφιμα φθάνουν σε ασφαλή θερμοκρασία.

• Να αποφεύγεται τη διασταυρούμενη μόλυνση. Εάν μια επιφάνεια ή ένα σκεύος αγγίζει ωμό κρέας, πουλερικά, θαλασσινά ή αυγά, θα πρέπει να πλυθεί πριν από την επόμενη χρήση. Το ίδιο και τα χέρια αυτού που μαγειρεύει ή προετοιμάζει τα φαγητά.

• Να χρησιμοποιούνται παστεριωμένα αυγά σε πιάτα όπου τα αυγά δεν έχουν ψηθεί πλήρως.

 Στην Ελλάδα, ένας εργαζόμενος σε χώρους που αφορούν τα τρόφιμα, θα πρέπει να διαθέτει πιστοποίηση από τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ). Μέσω των σεμιναρίων διατίθεται μια σειρά από διαδικασίες που αφορούν την αποθήκευση και την επεξεργασία τροφίμων καθώς και όλους τους κανόνες υγιεινής που τα διέπουν, προς αποφυγή την μετάδοση μολύνσεων.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

“ΟΧΙ” της EFSA σε ισχυρισμό υγείας για το συμπλήρωμα κρεατίνης

Απορρίφθηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ο ισχυρισμός υγείας «Η καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων κρεατίνης μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας».

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο