Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου, 2024
27.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

5 άνθρωποι στη ΜΕΘ με αλλαντίαση από σάλτσα πέστο

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια Τροφίμων5 άνθρωποι στη ΜΕΘ με αλλαντίαση από σάλτσα πέστο
spot_img

Οι αρχές αναζητούν 600 βάζα με σάλτσα πέστο που έχουν διανεμηθεί σε όλη τη Γαλλία.

Μετά από λιγότερο από ένα χρόνο όπου  μια Ελληνίδα έχασε τη ζωή της και άλλα δεκαπέντε άτομα αρρώστησαν από αλλαντίαση στη Γαλλία, η Περιφερειακή Υπηρεσία Υγείας του Centre-Val-de-Loire έλαβε, στις 9 Σεπτεμβρίου 2024, την αναφορά 5 πιθανών περιπτώσεων αλλαντίασης, μετά από ένα οικογενειακό γεύμα και την κατανάλωση πέστο άγριου σκόρδου Bear, το σήμα «O Ptits Oignons». Αυτά τα άτομα που παρουσίασαν συμπτώματα που υποδηλώνουν αλλαντίαση νοσηλεύονται σε μονάδα εντατικής θεραπείας.

Η σάλτσα πέστο που ευθύνεται για 5 κρούσματα αλλαντίασης στη Γαλλία

Τα υπολείμματα φαγητού από αυτό το γεύμα, και συγκεκριμένα το πέστο άγριου σκόρδου που παρασκευάστηκε από τοπικό παραγωγό, στάλθηκαν στο Ινστιτούτο Παστέρ για ανάλυση. Τα αποτελέσματα αναμένονται εντός δύο ημερών. Ωστόσο οι έρευνα στον παραγωγό που έγινε άμεσα από τις αρχές, έδειξε ότι οι συνθήκες βιοτεχνικής παραγωγής δεν καθιστούν δυνατή την εγγύηση της αποστείρωσης των βάζων, επομένως αποφασίστηκε προληπτικά η ανάκληση όλων των βάζων που παρασκευάστηκαν (όλες οι ημερομηνίες παρασκευής και όλες οι ημερομηνίες “καλύτερα πριν από…”). Ο νομάρχης του Indre-et-Loire Patrice Latron εκτίμησε ότι αναζητούνται «600 βάζα» σε όλη τη Γαλλία.

Οι κονσέρβες του πέστο πωλήθηκαν σε τέσσερα φεστιβάλ τροφίμων στο στο Indre-et-Loire, με την πρώτη στα τέλη Μαρτίου 2024 και την τελευταία στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου.

Δεδομένου του χρόνου επώασης (από λίγες ώρες έως λίγες ημέρες) και της σοβαρής φύσης της νόσου, τα άτομα που έχουν καταναλώσει αυτά τα προϊόντα κλάθηκαν από τις αρχές να είναι σε επιφυλακή και να συμβουλευτούν αμέσως γιατρό σε περίπτωση συμπτωμάτων (διαταραχές της όραση, δυσκολία στην κατάποση, ξηροστομία, δυσκολία στην ομιλία). Επίσης έγινε σύσταση σε όσους έχουν ακόμα αυτά τα προϊόντα να μην τα καταναλώσουν, να μην τα ανοίξουν και να τα πετάξουν.

Τι είναι η αλλαντίαση;

Η αλλαντίαση είναι μια σοβαρή νευρολογική πάθηση που προκαλείται από μια πολύ ισχυρή τοξίνη που αναπτύσσεται ιδιαίτερα σε κακοδιατηρημένα τρόφιμα. Η τροφιμογενής αλλαντίαση είναι η πιο κοινή μορφή της νόσου ( που εμφανίζεται επίσης ως εντερική και αλλαντίαση τραύματος) και είναι μια σχετικά σπάνια αλλά σοβαρή ασθένεια στην ΕΕ/ΕΟΧ με υψηλή θνησιμότητα. Η τροφιμογενής αλλαντίαση συχνά προκαλείται από ανεπαρκή επεξεργασία, κονσερβοποιημένων στο σπίτι τροφίμων ή από κονσέρβες ή τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση (π.χ. λαχανικά, κρέας ή ψάρι). 

Στη Γαλλία, η πλειονότητα των περιπτώσεων αλλαντίασης συνδέεται με κονσερβοποιημένα τρόφιμα που δεν έχουν υποστεί εκτεταμένη διαδικασία αποστείρωσης: αλλαντικά ή και κονσέρβες οικογενειακής ή βιοτεχνικής προέλευσης.

Η ασθένεια εμφανίζεται γενικά 12 έως 72 ώρες μετά την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων και προκαλεί συμπτώματα ποικίλης σοβαρότητας: πρώιμα πεπτικά σημάδια που μπορεί να είναι φευγαλέα (κοιλιακό άλγος, ναυτία, έμετος και διάρροια), οφθαλμική βλάβη (αδυναμία προσαρμογής, θολή όραση), νευρολογικά συμπτώματα υπεύθυνα για κίνδυνο εισρόφησης, ξηροστομία που συνοδεύεται από ανεπάρκεια στην κατάποση ή ακόμα και ομιλία, περισσότερο ή λιγότερο σοβαρή παράλυση των μυών.

Η θεραπεία της αλλαντίασης είναι ουσιαστικά συμπτωματική και απαιτεί, σε σοβαρές μορφές, εντατική αναπνευστική φροντίδα με υποβοηθούμενο αερισμό. Η χορήγηση αντιβοτουλινικής τοξίνης τις ώρες ή τις πρώτες ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων μπορεί να συντομεύσει τον χρόνο νοσηλείας.

Η συντριπτική πλειονότητα των ασθενών που έλαβαν θεραπεία χωρίς καθυστέρηση αναρρώνουν χωρίς μετέπειτα αποτελέσματα, αλλά η διάρκεια της θεραπείας και η ανάρρωση μπορεί να διαρκέσουν αρκετούς μήνες.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ερευνητές εντόπισαν σχεδόν 200 ουσίες που συνδέονται με καρκίνο του μαστού σε συσκευασίες τροφίμων!

Νέα συγκλονιστική μελέτη δείχνει ότι παρά την αυστηρή νομοθεσία, οι καταναλωτές είναι ανυπεράσπιστοι απέναντι στα κενά των προτύπων που ρυθμίζουν τα υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα.

Δεκάδες κρούσματα με σπάνιο τύπο σαλμονέλας σε Δανία και Αυστρία

Ανάμεσα στα κρούσματα βρέφη κάτω του έτους και υπερήλικες

Υψηλά επίπεδα ακρυλαμιδίου σε πατατάκια – Εργαστηριακή μελέτη

Τα πατατάκια λαχανικών είναι σημαντικά πιο ευαίσθητα στο σχηματισμό ακρυλαμιδίου.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο