Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
19.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

5 παρενέργειες που μπορεί να προκαλέσει η υπερκατανάλωση κανέλας – Ποιοι πρέπει να αποφεύγουν την κανέλα

ΑρχικήΟικιακάΕπικινδυνότητα τροφίμων5 παρενέργειες που μπορεί να προκαλέσει η υπερκατανάλωση κανέλας - Ποιοι πρέπει να αποφεύγουν την κανέλα
spot_img

Η “πρόκληση κανέλας” και οι κίνδυνοι πνιγμού.

    Τους πρώτους μήνες του 2012, τα αμερικανικά κέντρα ελέγχου δηλητηριάσεων έλαβαν πάνω από εκατό τηλεφωνήματα ως αποτέλεσμα μιας πρόκλησης με κανέλα, που ήθελε τους συμμετέχοντες να καταπίνουν μια κουταλιά κανέλα χωρίς να πιουν νερό. Η τάση αυξήθηκε σε δημοτικότητα το 2007, ενώ έγινε γνωστή από το δωδέκατο κύκλο του τηλεοπτικού ριάλιτι Big Brother Βρετανίας.

   Έκτοτε αρκετά βίντεο δημοσιεύθηκαν σε μέσα όπως το youtube, με την τάση να αναζωπυρώνεται το 2012. Στο μεταξύ έρχονται στο προσκήνιο διάφοροι κίνδυνοι που εγκυμονεί η τάση αυτή, με τους ειδικούς να προειδοποιούν πως επειδή η κανέλα καλύπτει και στεγνώνει το στόμα και το λαιμό, μπορεί να προκαλέσει φίμωση, ακόμη και πνιγμό. Μπορεί ακόμη να προκαλέσει εμετό και η εισπνοή κανέλας, τα οποία με τη σειρά τους μπορούν να οδηγήσουν σε ερεθισμό του λαιμού, δυσκολία στην αναπνοή και κίνδυνο πνευμονίας. Παράλληλα, καθώς η κανέλα είναι πλούσια στην ένωση κινναμαλδεΰδης που μπορεί να ερεθίσει το δέρμα και τους ιστούς, η πρόκληση οδηγεί συχνά σε σημαντικό ερεθισμό, ενόχληση, κάψιμο ή φαγούρα του προσβεβλημένου ρινικού ιστού και των ρουθουνιών. Προκλινικές μελέτες σε αρουραίους έχουν δείξει ότι οι ίνες κυτταρίνης που περιλαμβάνουν κανέλα είναι επίσης υπεύθυνες για την πρόκληση αλλεργικών αντιδράσεων υπερευαισθησίας.

   Έκτος όμως από τους κινδύνους που συνδέονται με αυτήν την τάση, σημαντικοί κίνδυνοι μπορούν να παρατηρηθούν και κατόπιν υπερκατανάλωσης κανέλας. Η διατροφολόγος Manisha Chopra, λέει στο HealthShots πώς η υπερβολική κατανάλωση κανέλας έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία μας, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς της σε κουμαρίνη, μια αρωματική οργανική χημική ένωση, η οποία συμβάλλει στην ηπατική βλάβη και τον καρκίνο.

   Παρακάτω αναφέρει πέντε παρενέργειες της κατανάλωσης υπερβολικής κανέλας:

1. Μπορεί να οδηγήσει σε αναπνευστικά προβλήματα

“Μερικές φορές τείνουμε να εισπνέουμε αλεσμένη κανέλα ενώ τρώμε ή ακόμα και ετοιμάζουμε γεύματα. Μπορεί να προκαλέσει βήχα, φτέρνισμα και δυσκολία στην αναπνοή. Τα άτομα με άσθμα θα πρέπει επίσης να είναι προσεκτικά όταν τη χρησιμοποιούν”, λέει.

2. Μπορεί να οδηγήσει σε αλλεργίες

Η κανέλα μπορεί επίσης να προκαλέσει αλλεργίες όπως ερεθισμό του δέρματος και προβλήματα στο στομάχι σε μερικούς ανθρώπους. Επομένως, να είστε προσεκτικοί όταν τρώτε κανέλα και να παρατηρείτε τα διατροφικά σας πρότυπα για να γνωρίζετε εάν είστε αλλεργικοί στην κανέλα.

3. Μπορεί να σας ζαλίσει

“Η υπερβολική κατανάλωση κανέλας μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο σώμα σας. Εξαιτίας αυτού μπορεί να αισθανθείτε ζάλη, κόπωση και άγχος”, προειδοποιεί ο Manisha.

4. Μπορεί να προκαλέσει πεπτικά προβλήματα

Σε μερικούς ανθρώπους, η υπερβολική κατανάλωση κανέλας μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αίσθημα καύσου στο στομάχι. Δεν είναι απλώς επώδυνο, αλλά μπορεί ακόμη και να προκαλέσει έλκος στομάχου και καρκίνο. Συνολικά, εμποδίζει τις πεπτικές διαδικασίες, οπότε να είστε πολύ προσεκτικοί!

5. Μπορεί να προκαλέσει στοματικές πληγές

Η κανέλα περιέχει κινναμαλδεΰδη και αυτός είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο μερικοί άνθρωποι εμφανίζουν στοματικά έλκη. Μερικοί άνθρωποι παραπονιούνται επίσης για κάψιμο και αίσθηση κνησμού στη γλώσσα ή στα ούλα. «Θα συνιστούσα 2 έως 4 γραμμάρια ή περίπου 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα την ημέρα. Οτιδήποτε περισσότερο μπορεί να είναι προβληματικό. Επίσης, εάν παίρνετε κάποιο φάρμακο, τότε πρέπει να είστε προσεκτικοί, καθώς μπορεί επίσης να αντιδράσει με αυτό », προτείνει.

Ποιοι πρέπει να αποφεύγουν την κανέλα

  • Εάν έχετε ήδη ή είχατε στο παρελθόν ηπατική νόσο
  • Εάν έχετε στοματικά έλκη
  • Η κανέλα μπορεί να προκαλέσει πρόωρο τοκετό ή συσπάσεις της μήτρας. Έτσι, οι έγκυες και οι θηλάζουσες γυναίκες θα πρέπει να αποφεύγουν την υπερβολική κατανάλωση κανέλας.
  • Οι ασθενείς με γαστροπάρεση θα πρέπει επίσης να περιορίσουν την κατανάλωση κανέλας καθώς το σώμα τους δεν είναι σε θέση να την αφομοιώσει σωστά.
  • Οι ενώσεις που υπάρχουν στην κανέλα έχουν ιδιότητες που ενοχλούν τους διαβητικούς ασθενείς.
  • Οι ασθενείς με άσθμα πρέπει να είναι προσεκτικοί όταν χρησιμοποιούν κανέλα. Θα πρέπει να φροντίσουν να μην εισπνεύσουν κατά λάθος κανέλα γιατί προκαλεί στιγμιαίο βήχα και προβλήματα αναπνοής.

    Δεν είναι ότι απορρίπτουμε τα οφέλη που έχει να προσφέρει η κανέλα, αλλά η υπερβολική ποσότητα της μπορεί να είναι επιβλαβής για εσάς. Επομένως, προσέξτε την ποσότητα εάν θέλετε να παραμείνετε ασφαλείς.

https://en.wikipedia.org/wiki/Cinnamon_challenge

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Άρχισαν οι εγγραφές στα FEA 2024, τον θεσμό επιβράβευσης της αριστείας στον κλάδο των τροφίμων

Διάκριση, προβολή και σημαντικά έπαθλα που προσφέρουν οι χορηγοί των FΕΑ 2024 στους νικητές.

Απογοητευτικά τα αποτελέσματα της παγκόσμιας έρευνας του Campden BRI για την εκπαίδευση ασφάλειας τροφίμων στη Βιομηχανία

Αυτή είναι η 8η παγκόσμια έρευνα κατάρτισης για την ασφάλεια τροφίμων που διοργανώθηκε με την Intertek Alchemy σε συνεργασία με τις BRCGS, BSI, Intertek, SGS, SQF, TSI.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα