Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
25 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μελέτη: Σε ποιες θερμοκρασίες ζει o SARS-CoV-2 στα τρόφιμα και ποια απολυμαντικά τον σκοτώνουν

ΑρχικήΝέαΜελέτη: Σε ποιες θερμοκρασίες ζει o SARS-CoV-2 στα τρόφιμα και ποια απολυμαντικά τον σκοτώνουν
spot_img

Μια νέα μελέτη εξετάζει τη αντοχή του SARS-CoV-2 σε τρόφιμα σε διαφορετικές θερμοκρασίες.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η ασφάλεια των τροφίμων έχει τοποθετηθεί αρκετά ψηλά στη λίστα ανησυχιών στους καταναλωτές, καθώς υπήρχε μια συνεχής ανησυχία για τη σχέση μεταξύ της μετάδοσης του SARS-CoV-2 και των τροφίμων. Ωστόσο, υπάρχουν λίγες μελέτες σχετικά με την αντοχή και την απομάκρυνση των τροφίμων που μεταδίδουν τον ιό.

 Μια νέα μελέτη αξιολογεί τη βιωσιμότητα του SARS-CoV-2 στο εσωτερικό των τροφίμων ανάλογα τη θερμοκρασία αποθήκευσης, ουτωσώστε να βρεθούν τρόποι απομάκρυνσης του ιού από αυτά, χρησιμοποιώντας απολυμαντικά. Ένας επιπλέον βασικός στόχος της μελέτης ήταν με αυτό να ενημερώσει για το ποια είναι η σωστή θερμοκρασία αποθήκευσης τροφίμων, με σκοπό να αποφεύγεται η μόλυνση.

Για τις ανάγκες της μελέτης, χρησιμοποιήθηκαν δύο στελέχη SARS-CoV-2 (τύποι L και S). Με αυτά, οι επιστήμονες μόλυναν τρόφιμα, όπως μαρούλι κοτόπουλο και σολομός, τα οποία στη συνέχεια αποθηκεύτηκαν στους 20,4 και στους -40 °C.

Ο χρόνος ημιζωής του SARS-CoV-2 στους 20 °C ήταν 3–7 ώρες, αλλά αυξήθηκε σε 24–46 ώρες στους 4 °C και ξεπέρασε τις 100 ώρες στους -40 °C. Επιπλέον, ο ιός παρέμεινε περισσότερο στο κοτόπουλο ή στο σολομό παρά στο μαρούλι.

Όσον αφορά στη δράση των απολυμαντικών, εφαρμόστηκε θεραπεία με αιθανόλη 70% για ένα λεπτό, η οποία αδρανοποίησε κατά 3,25 log τον SARS-CoV-2 που εμβολιάστηκε σε μαρούλι, αλλά όχι σε κοτόπουλο και σολομό. Ακόμη, το ClO2 απενεργοποίησε έως και 2 log μείωση του SARS-CoV-2 στα τρόφιμα, ενώ το υπεροξικό οξύ ήταν σε θέση να εξαλείψει τον SARS-CoV-2 από όλα τα τρόφιμα.

Η ιοκτόνος δράση όλων των απολυμαντικών που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτή τη μελέτη δεν διέφερε μεταξύ των δύο στελεχών SARS-CoV-2. Ως εκ τούτου, θα μπορούσαν επίσης να είναι αποτελεσματικά έναντι άλλων παραλλαγών του ιού.

Με βάση όλα τα παραπάνω, τα βασικά συμπεράσματα της μελέτης έδειξαν πως η βιωσιμότητα του SARS-CoV-2 μπορεί να επεκταθεί στους 4 και στους -40 °C και πως υπεροξικό οξύ μπορεί να απενεργοποιήσει τον SARS-CoV-2 στο εσωτερικό τροφίμων.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καρκινογόνες ουσίες σε λαδόκολλα ψησίματος – Ευρήματα νέας μελέτης

Επιβραδυντικά φλόγας και καρκινογόνες ουσίες πάνω από τα ρυθμιστικά όρια σε ορισμένα «οικολογικά» χαρτιά ψησίματος.

Φυτοφάρμακα σε τρόφιμα: Δημοσιεύτηκε η έκθεση της EFSA για το 2022

Συστάσεις στους διαχειριστές κινδύνου για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των ευρωπαϊκών συστημάτων ελέγχου.

ΠΡΟΣΟΧΗ στο ραβέντι σε συνταγές – Σοβαρός κίνδυνος

Το υπουργείο τροφίμων, γεωργίας και αλιείας της Δανίας προειδοποιεί: Μη τρώτε τα φύλλα από ραβέντι.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα