Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
15.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Αγρότες: Αντιμέτωποι με σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας – Καμία φροντίδα για τους Έλληνες αγρότες

ΑρχικήΝέαΑγρότεςΑγρότες: Αντιμέτωποι με σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας - Καμία φροντίδα για τους Έλληνες αγρότες
spot_img

Έρευνα για την ψυχική υγεία στην αγροτική κοινότητα σε όλη την Ευρώπη και την υποστήριξη που προσφέρεται.

Σύμφωνα με έρευνα του 2018 στη Γαλλία κάθε δύο ημέρες αυτοκτονεί ένας αγρότης ειδικά στις ηλικίες από 45 έως 54 ετών. Στην έρευνα Santé Publique France αναφέρεται: «το ποσοστό θνησιμότητας της αυτοκτονίας των Γάλλων αγροτών είναι 20% υψηλότερο από αυτό του γενικού πληθυσμού και 30% μόνο για τους κτηνοτρόφους γαλακτοπαραγωγών βοοειδών».

Μία άλλη πιο πρόσφατη έρευνα του Κέντρου Έρευνας Αγροτικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου του Έξετερ (CRPR) και της εθνικής φιλανθρωπικής οργάνωσης The Farming Community Network (FCN) έδειξε πως οι πολλές ώρες και η μοναχικότητα της εργασίας και το αίσθημα της υποτίμησης και της αποσύνδεσης από το ευρύτερο κοινό είναι μεταξύ των βασικών παραγόντων που προκαλούν μοναξιά στην αγροτική κοινότητα η οποία συνδέεται με προβλήματα ψυχικής υγείας όπως η κατάθλιψη και το άγχος.

Γενικότερα όμως και κυρίως σήμερα, οι Ευρωπαίοι αγρότες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας καθώς βρίσκονται αντιμέτωποι με μεγάλες οικονομικές δυσκολίες και εντατικούς ελέγχους από τις ελεγκτικές αρχές, σύμφωνα με δημοσίευμα του Euractiv.

H κακή ψυχική υγεία των αγροτών επιδεινώθηκε και από την πανδημία αλλά και από τον πόλεμο στην Ουκρανία ο οποίος προκάλεσε τεράστια αύξηση στις τιμές της ενέργειας, των ζωοτροφών και των λιπασμάτων.

Σύμφωνα με την έκδοση Special CAPitals του Agrifood Brief,  στην Ελλάδα δεν υπάρχει καμία φροντίδα ψυχικής υγείας για τους Έλληνες αγρότες. Ο ελληνικός αγροτικός πληθυσμός αποτελείται συχνά από πολύτεκνες οικογένειες, κάτι που μπορεί να επιδεινώσει προβλήματα ψυχικής υγείας, ιδιαίτερα στα μεγαλύτερα μέλη της οικογένειας, λόγω οικονομικών πιέσεων. Η αγροτική κοινότητα, ωστόσο, δεν τυγχάνει ιδιαίτερης προσοχής όσον αφορά την ψυχική της υγεία στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Euractiv, ο ιστότοπος του ελληνικού Υπουργείου Υγείας περιλαμβάνει μόνο γενικές συμβουλές και δράσεις για την ψυχική υγεία που απευθύνονται στον γενικό πληθυσμό –όπως η γραμμή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης που ξεκίνησε κατά τη διάρκεια της πανδημίας– αλλά πουθενά δεν γίνεται ειδική μνεία για τον αγροτικό πληθυσμό. 

Επιπλέον, το Ελληνικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας και Έρευνας είπε στο EURACTIV Greece ότι η ψυχική υγεία του αγροτικού τομέα δεν υπήρξε ποτέ αντικείμενο έρευνας, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπάρχουν δεδομένα για την ψυχική υγεία αυτής της κοινωνικής ομάδας.  

Τέλος, λόγω του ότι οι αγρότες ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές ή μακριά από πόλεις, δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε κέντρα ψυχικής υγείας ή ψυχολόγους. Η μόνη ιατρική βοήθεια που παρέχει το κράτος είναι ο λεγόμενος «αγροτικός γιατρός», με περιορισμένο ρόλο και καμία σχέση με την ψυχική υποστήριξη των αγροτών. 

Το ίδιο συμβαίνει και στην Βουλγαρία όπου και εκεί δεν υπάρχει καμία στοχευμένη φροντίδα για την ψυχική υγεία των αγροτών. Όσο για τους Γάλλους αγρότες τείνουν να αρνούνται ή να ελαχιστοποιούν τις δυσκολίες τους ενώ ο εαυτός τους έρχεται σε δεύτερη μοίρα… προτεραιότητα στη ζωή τους έχουν η φάρμα, τα ζώα και τα χωράφια τους. Όμως μετά τα στοιχεία για τις αυτοκτονίες των Γάλλων αγροτών στις αρχές του έτους, η κυβέρνηση ξεκίνησε ένα Σχέδιο για την “Πρόληψη της κακουχίας στη Γεωργία”, το οποίο στοχεύει να δώσει απαντήσεις σε αυτό το τραγικό φαινόμενο και να επεκτείνει την εφαρμογή μέτρων πρόληψης.

Στην Ιταλία η ψυχική υγεία παραμένει ταμπού στην κοινωνία και ο αγροτικός τομέας δεν αποτελεί εξαίρεση ενώ σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη για τις αυτοκτονίες στον τομέα της γεωργίας, στοιχεία όπως η ζωή σε απομονωμένες περιοχές και η έλλειψη οικογένειας, μπορούν να αυξήσουν την ψυχολογική ευθραυστότητα των αγροτών σε σύγκριση με τους εργαζόμενους σε άλλους τομείς. Η ίδια έρευνα διαπίστωσε επίσης υψηλό επιπολασμό άλλων προβλημάτων ψυχικής υγείας, συμπεριλαμβανομένων των συμπτωμάτων άγχους και κατάθλιψης, καθώς και κακή πρόσβαση σε υπηρεσίες ψυχολογικής προστασίας.

Στην Ισπανία, δεν υπάρχει επί του παρόντος συγκεκριμένο πρόγραμμα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων ψυχικής υγείας των παραγωγών γεωργικών προϊόντων. Στην Γερμανία  το 17% όλων των περιπτώσεων αγροτικών εργαζομένων που έλαβαν αναρρωτική άδεια το 2017 οφείλονταν σε προβλήματα ψυχικής υγείας, ενώ μελέτη που ανατέθηκε από το γερμανικό υπουργείο Γεωργίας και δημοσιεύτηκε στις 22 Σεπτεμβρίου διαπίστωσε ότι οι πιέσεις ψυχικής υγείας είναι ιδιαίτερα υψηλές για τις γυναίκες που εργάζονται στη γεωργία οι οποίες αναλαμβάνουν πρόσθετες ευθύνες, όπως η φροντίδα των μελών της οικογένειας, που συμβάλλουν στον φόρτο εργασίας τους και τις πιέσεις στην ψυχική τους ευεξία.

Πηγή: Euractiv

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Νέος κανονισμός για τις ειδικές απαιτήσεις υγιεινής για ορισμένα κρέατα, ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά

Ο νέος Καν. (ΕΕ) 2024/1141 που τροποποιεί τα παραρτήματα II και III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004.

ΕΕ: Μελέτη για το παρόν και το μέλλον των εναλλακτικών πρωτεϊνών στην Ευρώπη

Οι αυξημένες ανάγκες επισιτισμού στο μέλλον μπορεί να φέρουν νέα προϊόντα από φύκια, έντομα και κρέας εργαστηρίου στη διατροφή μας.

Ασφαλή από παθογόνα τα ψάρια υδατοκαλλιέργειας σύμφωνα με την EFSA

Η Ελλάδα στην πρώτη πεντάδα των χωρών που κοινοποίησαν στο RASFF μολυσμένα εισαγόμενα ψάρια.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα