Οι νέες απαιτήσεις της ΕΕ για τη χρήση κτηνιατρικών αντιβιοτικών που θα ισχύσουν από το 2023.
Παρά το γεγονός ότι οι πωλήσεις κτηνιατρικών αντιβιοτικών μειώθηκαν τα τελευταία δέκα χρόνια -κατά 50% σε Ελβετία και Βρετανία- σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), η εικόνα για την γνώση και την ευαισθητοποίηση του κοινού πάνω στο θέμα της μικροβιακής Αντίστασης είναι ανησυχητική.
Σύμφωνα με στοιχεία του EMA, από το 2011, οι 25 ευρωπαϊκές χώρες που εξετάστηκαν από την έκθεση έχουν μειώσει σημαντικά τις συνολικές πωλήσεις κτηνιατρικών αντιβιοτικών σε ζώα. Για ολόκληρη την περίοδο 2011-2021, παρατηρήθηκε μείωση της τάξης του 47%, φτάνοντας τη χαμηλότερη τιμή που έχει αναφερθεί ποτέ, ενώ ορισμένες μεγάλες αγορές κτηνοτροφικής παραγωγής μειώθηκαν κατά πάνω από 50% .
Όμως η τεράστια έλλειψη ευαισθητοποίησης για το θέμα φαίνεται από το γεγονός ότι σχεδόν 3 στους 5 Ευρωπαίους δεν γνωρίζουν την απαγόρευση της ΕΕ στα αντιβιοτικά για την προώθηση της ανάπτυξης των ζώων εκτροφής. Μόνο 1 στους 2 ερωτηθέντες γνώριζε ότι τα αντιβιοτικά είναι αναποτελεσματικά έναντι των ιών και μόνο 3 στους 10 Ευρωπαίους γνώριζαν ότι η περιττή χρήση αντιβιοτικών τα καθιστά αναποτελεσματικά, αυξάνοντας τον κίνδυνο ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά.
Νωρίτερα φέτος, θεσπίστηκαν νέοι κανόνες της ΕΕ για να διασφαλιστεί ότι τα αντιμικροβιακά που είναι ζωτικής σημασίας για την ανθρώπινη ιατρική θα παραμείνουν αποτελεσματικά, απαγορεύοντας τη χρήση τους στην κτηνιατρική. Σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2019/6 , η υποβολή στοιχείων σχετικά με τις πωλήσεις και τη χρήση αντιμικροβιακών ουσιών σε ζώα θα καταστεί νομική υποχρέωση για τα κράτη μέλη της ΕΕ και τον Οργανισμό. Οι νέες απαιτήσεις θα ισχύουν για δεδομένα από το 2023 και μετά.
Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση σχετικά με την κατάλληλη χρήση αντιβιοτικών και την ανάγκη αντιμετώπισης της μικροβιακής αντοχής μέσω της προσέγγισης One Health , αναγνωρίζοντας τις διασυνδέσεις μεταξύ της ανθρώπινης υγείας, της υγείας των ζώων και του περιβάλλοντος.
Να σημειωθεί ότι το 2019, η Ιταλία εφάρμοσε ένα ψηφιακό σύστημα ιχνηλασιμότητας κτηνιατρικών φαρμάκων με πραγματικά δεδομένα από εκμεταλλεύσεις, ενώ και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ένα λαμπρό παράδειγμα συνεχούς εργασίας για τη βελτίωση της υπεύθυνης χρήσης των αντιβιοτικών, επιτυγχάνοντας σημαντικές μειώσεις στη χρήση τους σε όλους τους τομείς της κτηνοτροφίας.