Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου, 2023
1.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Αντιβιοτικά κτηνοτροφίας: Τεράστια μείωση στη χρήση αλλά και έλλειψη γνώσης και ευαισθητοποίησης στην Ευρώπη

ΑρχικήΝέαΑγρότεςΑντιβιοτικά κτηνοτροφίας: Τεράστια μείωση στη χρήση αλλά και έλλειψη γνώσης και ευαισθητοποίησης στην Ευρώπη
spot_img

Οι νέες απαιτήσεις της ΕΕ για τη χρήση κτηνιατρικών αντιβιοτικών που θα ισχύσουν από το 2023.

Παρά το γεγονός ότι οι πωλήσεις κτηνιατρικών αντιβιοτικών μειώθηκαν τα τελευταία δέκα χρόνια -κατά 50% σε Ελβετία και Βρετανία- σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), η εικόνα για την γνώση και την ευαισθητοποίηση του κοινού πάνω στο θέμα της μικροβιακής Αντίστασης είναι ανησυχητική.

Σύμφωνα με στοιχεία του EMA, από το 2011, οι 25 ευρωπαϊκές χώρες που εξετάστηκαν από την έκθεση έχουν μειώσει σημαντικά τις συνολικές πωλήσεις κτηνιατρικών αντιβιοτικών σε ζώα. Για ολόκληρη την περίοδο 2011-2021, παρατηρήθηκε μείωση της τάξης του 47%, φτάνοντας τη χαμηλότερη τιμή που έχει αναφερθεί ποτέ, ενώ ορισμένες μεγάλες αγορές κτηνοτροφικής παραγωγής μειώθηκαν κατά πάνω από 50% .

Όμως η τεράστια έλλειψη ευαισθητοποίησης για το θέμα φαίνεται από το γεγονός ότι σχεδόν 3 στους 5 Ευρωπαίους δεν γνωρίζουν την απαγόρευση της ΕΕ στα αντιβιοτικά για την προώθηση της ανάπτυξης των ζώων εκτροφής. Μόνο 1 στους 2 ερωτηθέντες γνώριζε ότι τα αντιβιοτικά είναι αναποτελεσματικά έναντι των ιών και μόνο 3 στους 10 Ευρωπαίους γνώριζαν ότι η περιττή χρήση αντιβιοτικών τα καθιστά αναποτελεσματικά, αυξάνοντας τον κίνδυνο ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά.

 Νωρίτερα φέτος, θεσπίστηκαν νέοι κανόνες της ΕΕ για να διασφαλιστεί ότι τα αντιμικροβιακά που είναι ζωτικής σημασίας για την ανθρώπινη ιατρική θα παραμείνουν αποτελεσματικά, απαγορεύοντας τη χρήση τους στην κτηνιατρική. Σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2019/6 , η υποβολή στοιχείων σχετικά με τις πωλήσεις και τη χρήση αντιμικροβιακών ουσιών σε ζώα θα καταστεί νομική υποχρέωση για τα κράτη μέλη της ΕΕ και τον Οργανισμό. Οι νέες απαιτήσεις θα ισχύουν για δεδομένα από το 2023 και μετά.

Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση σχετικά με την κατάλληλη χρήση αντιβιοτικών και την ανάγκη αντιμετώπισης της μικροβιακής αντοχής μέσω της προσέγγισης One Health , αναγνωρίζοντας τις διασυνδέσεις μεταξύ της ανθρώπινης υγείας, της υγείας των ζώων και του περιβάλλοντος.

Να σημειωθεί ότι  το 2019, η Ιταλία εφάρμοσε ένα ψηφιακό σύστημα ιχνηλασιμότητας κτηνιατρικών φαρμάκων με πραγματικά δεδομένα από εκμεταλλεύσεις, ενώ και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ένα λαμπρό παράδειγμα συνεχούς εργασίας για τη βελτίωση της υπεύθυνης χρήσης των αντιβιοτικών, επιτυγχάνοντας σημαντικές μειώσεις στη χρήση τους σε όλους τους τομείς της κτηνοτροφίας.

Ακολουθήστε μας στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσα φυτοφάρμακα έχει το Ελληνικό μέλι; Επιστημονική μελέτη του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου 

Τι έδειξε μελέτη Ελλήνων επιστημόνων για την παρουσία φυτοφαρμάκων σε δείγματα ελληνικού μελιού και για το πόσο επικίνδυνα είναι για την υγεία των καταναλωτών.

Kinder: Ο ισχυρισμός υγείας «βοηθά στην ανάπτυξη» που απέρριψε η EFSA

Η Ferrero προσπάθησε να εξασφαλίσει ισχυρισμό υγείας για τα παιδιά, με μελέτες που δεν είχαν σχέση με την ανάπτυξη των παιδιών!

Κλειστά αύριο καταστήματα και απαγόρευση ντελίβερι σε βόρεια και βορειοανατολική Αττική- Σημερινές εικόνες διανομέων στο χιόνι κάνουν το γύρο του διαδικτύου

Κλειστά αύριο τα καταστήματα στην βόρεια και βορειοανατολική Αττική και απαγορεύονται μετά τις 18.00 οι υπηρεσίες delivery ή courier στις ίδιες περιοχές. Συνεχίζουν σήμερα τις παραδόσεις φαγητού πολλές επιχειρήσεις, ακόμα και σε περιοχές με πολύ χιόνι.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα