ΑρχικήΝέαΕΕ: Αντισταθμίζει τη μείωση των εισαγωγών ουκρανικού αραβοσίτου και αυξάνει τις εξαγωγές...

ΕΕ: Αντισταθμίζει τη μείωση των εισαγωγών ουκρανικού αραβοσίτου και αυξάνει τις εξαγωγές αγροδιατροφικών προϊόντων στην Αφρική

3 λεπτά ανάγνωσης

Τα τελευταία στοιχεία της ΕΕ για το εμπόριο αγροδιατροφικών προϊόντων που δημοσιεύθηκαν εχθές, 28 Ιουλίου, δείχνουν ότι η συνολική αξία του εμπορίου αγροδιατροφικών προϊόντων της ΕΕ ανήλθε σε 31,4 δισ. ευρώ τον Απρίλιο του 2022, ποσό αυξημένο κατά 14% σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2021.

Οι εξαγωγές γεωργικών προϊόντων της ΕΕ μειώθηκαν κατά 5,4%, κυρίως λόγω της μείωσης των εξαγωγών προς τη Ρωσία (-26%) και την Κίνα (-11%). Η αξία των εισαγωγών γεωργικών προϊόντων της ΕΕ ανήλθε σε 13,5 δισ. ευρώ (1,2% χαμηλότερα απ’ ό,τι τον Μάρτιο), με αποτέλεσμα το εμπορικό ισοζύγιο αγροδιατροφικών προϊόντων να ανέλθει στα 4,4 δισ. ευρώ τον Απρίλιο του 2022. Πρόκειται για μηνιαία μείωση 16%. Συνολικά, οι εμπορικές ροές από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο του 2022 είναι σημαντικά υψηλότερες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, με τις εξαγωγές να αυξάνονται κατά 10% και τις εισαγωγές να αυξάνονται κατά 28% λόγω των υψηλών παγκόσμιων τιμών.

- Advertisement -

Η νέα έκθεση επικεντρώνεται επίσης στον αντίκτυπο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία όσον αφορά το εμπόριο αγροδιατροφικών προϊόντων τον Απρίλιο του 2022. Συνεπεία της εισβολής, οι εισαγωγές αραβοσίτου από την Ουκρανία μειώθηκαν δραματικά τον Μάρτιο και τον Απρίλιο (-35% σε διάστημα ενός έτους), όπως και οι εισαγωγές από τη Σερβία (-77%). Οι εισαγωγές αραβοσίτου από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Μολδαβία και τη Βραζιλία αντιστάθμισαν εν μέρει τη διαταραχή αυτή στην αλυσίδα εφοδιασμού. Σημαντικές μηνιαίες αυξήσεις παρατηρήθηκαν στις εξαγωγές προς την Ουκρανία και την υποσαχάρια Αφρική.

Στην Ουκρανία σημειώθηκε αύξηση κατά 93% σε σύγκριση με τον Μάρτιο, με ιδιαίτερα έντονη αύξηση των εξαγωγών χοιρινού κρέατος, πουλερικών, αλεύρων και νιφάδων. Η αύξηση των εξαγωγών προς την υποσαχάρια Αφρική αφορούσε τους ελαιούχους σπόρους (+83% σε όγκο), τα σιτηρά (+27%) και τα παρασκευάσματα δημητριακών (+14%). Όσον αφορά συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων, η αξία των εξαγωγών σιτηρών αυξήθηκε περισσότερο κατά το πρώτο τετράμηνο του έτους, σημειώνοντας αύξηση 26% ή 1 εκατ. ευρώ.

- Advertisement -

Σημαντική αύξηση σημειώθηκε επίσης στα παρασκευάσματα δημητριακών και τα προϊόντα αλευροποιίας (+15%), καθώς και στα γαλακτοκομικά προϊόντα (+13%). Ωστόσο, οι εξαγωγές χοιρινού κρέατος και οπωροκηπευτικών μειώθηκαν κατά 24% και 3% αντίστοιχα. Αυτό οφείλεται στη συνεχιζόμενη μείωση της ζήτησης για εξαγωγές χοιρινού κρέατος προς την Κίνα και στη μείωση της ζήτησης για οπωροκηπευτικά προϊόντα στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Ρωσία.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα τελευταία στοιχεία για το εμπόριο αγροδιατροφικών προϊόντων της ΕΕ είναι διαθέσιμες εδώ, ενώ περισσότερες πληροφορίες γενικά για το εμπόριο αγροδιατροφικών προϊόντων της ΕΕ είναι διαθέσιμες εδώ.  

- Advertisement -

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Πώς μία έτοιμη σάλτσα της αγοράς εξολοθρεύει επικίνδυνα βακτήρια αντί να τα αναπτύσσει σύμφωνα με πειραματική μελέτη

Οι ερευνητές παρακολούθησαν επί 14 ημέρες την πορεία 14 στελεχών λιστέριας και σαλμονέλας μετά την εισαγωγή τους σε τρόφιμα έτοιμα προς κατανάλωση

Η Φλόριντα μηνύει την OpenAI για πρόκληση βλάβης στους χρήστες – Πώς συνδέεται με τη βιομηχανία τροφίμων (Ολόκληρη η αγωγή)

Η υπόθεση ανοίγει νέο κεφάλαιο στη νομική ευθύνη των συστημάτων AI, με πιθανές επιπτώσεις σε μάρκετινγκ, συμμόρφωση και χρήση αλγορίθμων σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα τροφίμων.