Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025
10.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Εφαρμογή ιών για τον περιορισμό νόσων των καλλιεργειών

ΑρχικήΝέαΕφαρμογή ιών για τον περιορισμό νόσων των καλλιεργειών
spot_img

Η μετατροπή των ιών σε βιοελεγκτικούς παράγοντες για την καταπολέμηση των βακτηρίων, των μυκήτων και των εντόμων που επιτίθενται στις καλλιέργειες θα μπορούσε να μειώσει την εξάρτησή μας από τις χημικές ουσίες και να ανοίξει την πόρτα στα φυτοφάρμακα επόμενης γενιάς.

Οι ιοί θεωρούνται από τους περισσότερους ανθρώπους ως ένας απόλυτος κίνδυνος και απειλή. Εξάλλου, προκαλούν ασθένειες και, όπως είδαμε με την COVID-19, πανδημίες. Η πραγματικότητα, ωστόσο, είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ιογενών ειδών είναι εντελώς αβλαβή. Στην πραγματικότητα, ορισμένα μπορούν να είναι ευεργετικά και να διαδραματίσουν ουσιαστικό ρόλο σε πολλά οικοσυστήματα.

Ένας ιός για παράδειγμα δρα κατά μιας μυκητιασικής ασθένειας που επιτίθεται στις καστανιές. Αυτός ο ιός, ο οποίος είναι αβλαβής για το δέντρο, δρα ως ένα είδος φυσικού βιοελεγκτή, καθιστώντας τον μύκητα λιγότερο ικανό να προκαλέσει ασθένεια.

«Είμαι ιολόγος φυτών και με ενδιέφερε να δω αν υπήρχαν δυνατότητες χρήσης των ιών στη γεωργία», εξηγεί ο συντονιστής του έργου VIROPLANT Massimo Turina από το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας στην Ιταλία.

Η χρήση χημικών ουσιών στη γεωργία δεν είναι βιώσιμη, ειδικά σε πιο αστικοποιημένες περιοχές, και τα αντιβιοτικά κατά των βακτηρίων δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν λόγω μικροβιακής αντοχής. Η ΕΕ επιθυμεί επίσης τη σταδιακή κατάργηση της χρήσης χαλκού. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να βρούμε νέες προσεγγίσεις για την προστασία των καλλιεργειών”.

Ανάλυση οικολογικών εναλλακτικών

Στόχος του έργου VIROPLANT ήταν να εξετάσει τις δυνατότητες νέων παραγόντων βιοελέγχου με βάση ιούς, που επιτίθενται σε βακτήρια, μύκητες και έντομα παράσιτα. Ο Turina επισημαίνει ότι επί του παρόντος υπάρχουν μόνο πέντε προϊόντα βιολογικού ελέγχου με βάση ιούς στην αγορά της ΕΕ για τον έλεγχο των εντόμων.

«Έχει ήδη γίνει πολλή δουλειά για τον οικολογικό ρόλο των ιών στο θαλάσσιο περιβάλλον, με τη βοήθεια νέων τεχνικών αλληλουχίας υψηλής απόδοσης», λέει ο Turina. “Θέλαμε να μεταφράσουμε αυτή την προσέγγιση σε άλλες οικολογικές θέσεις”.

Για να γίνει αυτό, ο Turina και η ομάδα του εντόπισαν βλάβες στα φύλλα, όπου τα φυτά δέχονταν επίθεση. Μερικές από τις μελέτες περιπτώσεων στο έργο ήταν βακτηριακές ασθένειες που επιτίθενται σε ακτινίδια, φασόλια, ντομάτες και αγγούρια. Συμπεριλήφθηκαν επίσης έντομα παράσιτα που επίσης διανέμουν ιούς και φυτοπλάσμα σε σημαντικές καλλιέργειες όπως αμπέλια, πιπεριές και κρεμμύδια.

Αυτά τα δείγματα μεταφέρθηκαν πίσω στο εργαστήριο και αναλύθηκαν χρησιμοποιώντας τεχνολογία αλληλουχίας γονιδίων. Αυτό επέτρεψε στην ομάδα να αναζητήσει ιούς που θα μπορούσαν να μετατραπούν σε παράγοντες βιοελεγκτή. Οι ελπιδοφόροι υποψήφιοι χρησιμοποιήθηκαν στη συνέχεια σε δοκιμές.

Νέα εποχή βιοελέγχου

«Μπορέσαμε να περιγράψουμε λεπτομερώς το γονιδίωμα χιλιάδων νέων ιών από την εξέταση βακτηρίων, μυκήτων και εντόμων», προσθέτει ο Turina. “Βρήκαμε πολλούς υποψηφίους που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ενάντια σε συγκεκριμένες ασθένειες και θα μπορούσαν μια μέρα να μετατραπούν σε προϊόντα”.

Τα ευρήματα θα μπορούσαν επίσης να επηρεάσουν την ανθρώπινη ιατρική. Υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον για αυτούς τους βακτηριοφάγους – τους ιούς που επιτίθενται στα βακτήρια – ως βιώσιμη εναλλακτική λύση στα αντιβιοτικά.

«Η πρόοδος, η αντιμετώπιση της κοινωνικής αποδοχής των παραγόντων βιοελέγχου που βασίζονται σε ιούς θα είναι κρίσιμη», σημειώνει. “Πρέπει επίσης να εξετάσουμε το εμπορικό δυναμικό και να εργαστούμε για ένα πιο απλοποιημένο ρυθμιστικό πλαίσιο”. Ο Τουρίνα επισημαίνει ότι οι βιοελεγκτικοί παράγοντες αντιμετωπίζουν τα ίδια ρυθμιστικά βάρη με τα χημικά φυτοφάρμακα. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να εξεταστεί, πιστεύει.

Τέλος, ο Turina και η ομάδα του κατάφεραν να εντοπίσουν τύπους ιών που δεν είχαν ανακαλυφθεί προηγουμένως. «Βρήκαμε αυτό που θα μπορούσε να λείπει από τους δεσμούς στην ιογενή εξέλιξη», λέει. “Αυτό είναι πολύ ενδιαφέρον από μια θεμελιώδη επιστημονική άποψη. Με περαιτέρω έρευνα, αυτά θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα την προέλευση και την εξέλιξη των ιών.

Πηγή: CORDIS

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Χρήση χημικών: Καμπανάκι κινδύνου από Ομάδα επιστημόνων – Προκαλούν σοβαρές ασθένειες στα παιδιά

Ελάχιστοι νομικοί ή πολιτικοί περιορισμοί ισχύουν για τα παγκόσμια χημικά αποθέματα περίπου 350.000 προϊόντων.

Πόσιμο νερό: 6.800 περιπτώσεις καρκίνου το χρόνο από νερό μολυσμένο με χημικές ουσίες PFAS

Μελέτη δείχνει ότι σε περιοχές, όπου το πόσιμο νερό ξεπέρασε τα συνιστώμενα μέγιστα επίπεδα PFAS είχαν υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρκίνων του πεπτικού, του ενδοκρινικού, του αναπνευστικού και του στόματος και του λαιμού
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο