Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
15.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Εγκρίθηκε από την Κομισιόν η 9η τροποποίηση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης

ΑρχικήΝέαΑγρότεςΕγκρίθηκε από την Κομισιόν η 9η τροποποίηση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης
spot_img

Το «πράσινο φως» στην 9η τροποποίηση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020 έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω του οποίου δεσμεύονται οι πρόσθετοι πόροι της μεταβατικής περιόδου 2021-2022 ύψους πάνω από 2 δισ. ευρώ σε όρους δημόσιας δαπάνης (1,6 δισ. ευρώ κοινοτικής συμμετοχής).

Όπως δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός «Η έγκριση της 9ης τροποποίησης του ΠΑΑ από την ΕΕ αποτελεί το επισφράγισμα μιας εντατικής και πολύμηνης προσπάθειας που καταβάλλαμε προκειμένου να σχεδιάσουμε ένα φιλόδοξο και ταυτόχρονα ρεαλιστικό πλάνο αξιοποίησης των πρόσθετων πόρων ύψους 2 δισ. ευρώ δημόσιας δαπάνης της μεταβατικής περιόδου 2021-2022».

Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για «ένα πλάνο που αποσκοπεί στην άμεση και στοχευμένη στήριξη της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας του πρωτογενή μας τομέα σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία, μέσα από μέτρα πολιτικής που θα διασφαλίσουν την ομαλή μετάβαση και προσαρμογή στο νέο παραγωγικό μοντέλο της ΚΑΠ 2023-2027 προς μια περισσότερο ανθεκτική, βιώσιμη, πράσινη και ψηφιακή γεωργία».

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ, η κατανομή των νέων πόρων θα κατευθυνθούν σε σημαντικές μεταρρυθμιστικές και αναπτυξιακές παρεμβάσεις του ΠΑΑ με ισχυρό περιβαλλοντικό και κοινωνικό πρόσημο, στη βάση μια ολοκληρωμένης πρότασης που κατέθεσε το ΥΠΑΑΤ στις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΕ.

Συγκεκριμένα θα χρηματοδοτηθούν μέτρα του ΠΑΑ που έχουν ως στόχο:

– Την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας του πρωτογενή τομέα, όπως οι νέοι γεωργοί που ήδη προκηρύχθηκαν, τα σχέδια βελτίωσης, τα μικρά εγγειοβελτιωτικά έργα υποδομής, η αγροτική οδοποιία, η ενίσχυση της ποιότητας στην παραγωγή, καθώς και νέα ευέλικτα χρηματοδοτικά εργαλεία.

– Την προστασία του περιβάλλοντος, το μετριασμό και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, όπως η βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία, η μείωση των νιτρικών στη γεωργία, η δάσωση γεωργικών γαιών, η ευζωία των ζώων, η πρόληψη και η αποκατάσταση του παραγωγικού δυναμικού από καταστροφικά συμβάντα.

– Την τόνωση του γεωργικού εισοδήματος και τη συνολικότερη ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών, όπως η πιλοτική εφαρμογή μέτρου διαχείρισης κινδύνων, η εξισωτική αποζημίωση για τη συνέχιση στήριξης της γεωργικής δραστηριότητας στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές, καθώς και η χρηματοδοτική ενίσχυση των τοπικών προγραμμάτων LEADER.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο