Δευτέρα, Ιανουάριος 13, 2025
8.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Glyphosate: Νέα παράταση από την ΕΕ στη χρήση του ζιζανιοκτόνου

ΑρχικήΝέαGlyphosate: Νέα παράταση από την ΕΕ στη χρήση του ζιζανιοκτόνου
spot_img

Η EFSA ανακοίνωσε ότι δεν θα μπορέσει να ολοκληρώσει την διαδικασία αξιολόγησης, εντός του χρονοδιαγράμματος.

Παρά τις αντιδράσεις από πολλές ευρωπαϊκές χώρες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέτεινε την Παρασκευή, την άδεια για τη χρήση του ζιζανιοκτόνου glyphosate έως το τέλος του 2023

Η έγκριση της δραστικής ουσίας glyphosate (γλυφοσάτη) κανονικά έληγε στις 15 Δεκεμβρίου 2022.  Νωρίτερα φέτος, η Επιτροπή ζήτησε από τις χώρες της ΕΕ να εγκρίνουν παράταση ενός έτους για την  πενταετή άδεια που λήγει,  αφού η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA)  ανακοίνωσε ότι δεν θα μπορέσει να ολοκληρώσει την διαδικασία αξιολόγησης κινδύνου εντός του χρονοδιαγράμματος. Τα συμπεράσματα της EFSA, τα οποία αρχικά αναμένονταν τον Σεπτέμβριο, είναι καίρια για την απόφαση της Επιτροπής και των χωρών της ΕΕ σχετικά με την επανέγκριση ή όχι του ζιζανιοκτόνου.

Η αμφιλεγόμενη χημική ουσία, η οποία σύμφωνα με τους επικριτές συνδέεται με τον καρκίνο και μπορεί να έχει επιζήμιες επιπτώσεις σε έντομα και θαλάσσια ασπόνδυλα , εγκρίθηκε για τελευταία φορά για χρήση στην ΕΕ το 2017. Τον Μάιο του τρέχοντος έτους, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Χημικών Προϊόντων (ECHA)  κατέληξε στο συμπέρασμα  ότι το glyphosate είναι δεν είναι καρκινογόνο, αλλά μπορεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη στα μάτια και είναι τοξικό για την υδρόβια ζωή.

Η Νέα έγκριση άδειας χρήσης της γλυφοσάτης θα λήξει στις 15 Δεκεμβρίου του 2023.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η δυσάρεστη “έκπληξη” που κρύβουν τα συκωτάκια – Ανατροπή στα έως τώρα δεδομένα φέρνει νέα έρευνα

Σχεδόν τα μισά από τα συκωτάκια από μοσχάρι, χοιρινό, κοτόπουλο και αρνί που αναλύθηκαν ήταν μολυσμένα με Campylobacter - Ποιο είδος είναι το πιο μολυσμένο.

Επανάσταση στην αντιμετώπιση των βιοφίλμ σε μονάδες επεξεργασίας – Επιστήμονες εντόπισαν τον “αδυσώπητο” εχθρό τους

Επιστήμονες ανακάλυψαν φυσική ουσία που εμποδίζει τον σχηματισμό βιοφίλμ.

Ποιο λάδι έχει τις περισσότερες δηλητηριώδεις μυκοτοξίνες – Ανάλυση 250 δειγμάτων

Για πρώτη φορά, έχουν θεσπιστεί από την ΕΕ ανώτατα...
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο