Ένα νέο γονίδιο, που ανακαλύφθηκε με τη βοήθεια επιστημόνων του Πανεπιστημίου του Λίνκολν και της Plant and Food Research, θα μπορούσε να είναι ένα σημαντικό βήμα προς τη διατροφή ενός αυξανόμενου παγκόσμιου πληθυσμού.
Ο επιστήμονας έρευνας φυτών και τροφίμων Δρ Ross Bicknell αναφέρει ότι η ανακάλυψη θα μπορούσε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της αποστολής για την διατροφή ενός αυξανόμενου πληθυσμού.
“Ενώ ο ρυθμός αύξησης του πληθυσμού επιβραδύνεται, είναι σαν να πήραμε το πόδι από το γκάζι. Ακόμα προχωράμε μπροστά. Οι καλύτερες εκτιμήσεις που έχουμε δείχνουν ότι θα πρέπει να βρούμε αρκετό φαγητό για 1000 εκατομμύρια περισσότερους ανθρώπους τα επόμενα 30 περίπου χρόνια. Πρέπει να κινηθούμε γρήγορα.”
Το γονίδιο PAR ελέγχει την παρθενογένεση, μια διαδικασία με την οποία τα φυτικά ωάρια αναπτύσσονται αυθόρμητα σε έμβρυα χωρίς γονιμοποίηση.
Στη φύση, το γονίδιο PAR ενεργοποιείται με γονιμοποίηση, αλλά σε φυτά που αναπαράγονται με απομείξη – έναν τύπος αναπαραγωγής που δεν απαιτεί γονιμοποίηση – το γονίδιο PAR ενεργοποιείται αυθόρμητα, οπότε τα ωάρια ενεργοποιούνται για να αρχίσουν να διαιρούνται προς ένα νέο έμβρυο.
Το γονίδιο επιτρέπει τη φυσική αναπαραγωγή κάνοντας κλωνοποίηση στα φυτά, επιτρέποντας εξαιρετικά επιθυμητά χαρακτηριστικά να μεταφέρονται στην επόμενη γενιά αντί να χάνονται όταν τα φυτά αναπαράγονται μέσω επικονίασης.
Το έργο που οδήγησε σε αυτή την ανακάλυψη, πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες στη Νέα Ζηλανδία, επιστήμονες στην Ολλανδία στην εταιρεία ερευνών KeyGene and Wageningen University &Research (WUR), και στην Ιαπωνία στην εταιρεία αναπαραγωγής Takii, για να εντοπίσουν τρόπους παραγωγής φυτικών σπόρων γενετικά πανομοιότυπων με το μητρικό φυτό.
Ο Bicknell λέει ότι αυτή η ανακάλυψη θα μπορούσε επίσης να αλλάξει το παιχνίδι για τους αγρότες παγκοσμίως.
“Για τους αγρότες αυτό θα ήταν επαναστατικό. Αντί να πρέπει πάντα να αγοράζουν σπόρους θα ήταν τώρα σε θέση να σώσουν τους δικούς τους και να το χρησιμοποιήσουν αυτό για να καλλιεργήσουν φυτά με τα ίδια ελίτ χαρακτηριστικά χρόνο με το χρόνο, χωρίς να χάσουν την ποιότητα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο όλο αυτό έχει τη δυνατότητα να είναι μια πραγματικά ενδυναμωτική τεχνολογία, δίνοντας αυτονομία σε ανθρώπους που έχουν λιγότερα εφόδια.
“Αυτό με ώθησε να κάνω αυτή τη δουλειά για 30 χρόνια. Αν μπορέσουμε να δώσουμε μια ευκαιρία και να την παραδώσουμε σε ανθρώπους που την χρειάζονται πραγματικά, τότε βοηθά τους πάντες.
“Εάν μπορούμε να βελτιώσουμε την παραγωγικότητα από τις καλλιέργειες σπόρων, τότε όποιος εργάζεται σε καλλιέργειες σπόρων θα πρέπει να επωφεληθεί από αυτό” όπως δηλώνει ο ίδιος στο Food Technology.
Τα φυτά που αναπαράγονται φυσικά από την απομείξη βρέθηκαν να έχουν μια μεταφορά (ένα μικρό κομμάτι DNA που μπορεί να πηδάει γύρω από το DNA του φυτού) στον υποστηρικτή του γονιδίου PAR. Ο υποστηρικτής είναι το μέρος ενός γονιδίου που ρυθμίζει τη δραστηριότητα αυτού.
Οι ερευνητές στο KeyGene ερευνούν τώρα αν το γονίδιο PAR μπορεί να προκαλέσει παρθενογένεση σε φυτά που κανονικά δεν αναπαράγονται από απομείξη, όπως το μαρούλι και ο ηλίανθος, για να κατανοήσουν περαιτέρω πώς αυτό το γονίδιο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στην αναπαραγωγή φυτών καλλιέργειας.