Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
17.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Κτηνοτροφία: Συστάσεις από την EFSA για τη ευζωία των μοσχαριών

ΑρχικήΝέαΑγρότεςΚτηνοτροφία: Συστάσεις από την EFSA για τη ευζωία των μοσχαριών
spot_img

Οι ευρωπαϊκές υγειονομικές αρχές απευθύνουν σύσταση κατά της απομόνωσης των μοσχαριών και ζητούν να παραμένουν σε επαφή με τη μητέρα τους τουλάχιστον την πρώτη ημέρα μετά τη γέννηση τους.

Για να ευνοηθεί η ευζωία των μοσχαριών μετά τη γέννησή τους, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (ΕΑΑΤ, EFSA) συνέστησε σήμερα με επιστημονική γνωμοδότησή της να μην απομονώνονται σε ατομικά χωρίσματα και να παραμένουν σε επαφή με τη μητέρα τους για τουλάχιστον μία ημέρα.

Καθώς η ΕΕ ετοιμάζεται να αναθεωρήσει τη νομοθεσία της για την ευζωία των ζώων το δεύτερο εξάμηνο του 2023, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από την EFSA να «παράσχει μια ανεξάρτητη γνωμοδότηση για την ευζωία των μοσχαριών» και να αξιολογήσει τους κινδύνους στους οποίους τα ζώα αυτά είναι εκτεθειμένα στις κτηνοτροφικές μονάδες.

Στη γνωμοδότησή τους, οι επιστήμονες αναφέρουν πως τα μοσχάρια που έχουν «περιορισμένη επαφή» με τη μητέρα τους (από την οποία απομακρύνονται συχνά αμέσως μετά τον τοκετό) «πάσχουν συχνά από στρες, απομόνωση και ανικανότητα να θηλάσουν».

«Τα νεαρά ζώα πρέπει να παραμένουν με τη μητέρα τους τουλάχιστον μία ημέρα, αν και συνιστάται να έχουν μια πιο μακροχρόνια επαφή» για να ευνοηθεί η ευζωία του μοσχαριού και της αγελάδας, συμβουλεύουν.

Στη συνέχεια προτείνουν να τοποθετούνται τα νεαρά ζώα σε μικρές ομάδες δύο ως επτά μοσχαριών, ενώ «πρέπει να αποφεύγεται η χρήση ατομικών χωρισμάτων».

Η παραμονή των μοσχαριών σε ατομικά χωρίσματα είναι «μια πρακτική που εφαρμόζεται στις περισσότερες περιπτώσεις» μέχρι τουλάχιστον την όγδοη εβδομάδα της ζωής τους, αναφέρει εκφράζοντας τη λύπη της γι’ αυτό η ένωση για την υπεράσπιση των ζώων κτηνοτροφίας CIWF. Αυτή η πρακτική υιοθετήθηκε για να αποφεύγεται η μετάδοση ασθενειών μεταξύ των μοσχαριών και κάνει τα νεαρά ζώα «να υποφέρουν πολύ», σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση.

Εξάλλου τα μοσχάρια «έχουν ανάγκη ένα χώρο επαρκή για να αναπαύονται, να παίζουν» και πρέπει να έχουν μια άνετη αχυροστρωμνή, σύμφωνα με την EFSA, η οποία προτείνει μια επιφάνεια περίπου 20 τετραγωνικών μέτρων ανά μοσχάρι.

Δύο εβδομάδες μετά τη γέννησή τους, συνιστάται επίσης να αυξάνεται σταδιακά η ποσότητα των ινών στη διατροφή τους, χάρη σε τρόφιμα όπως ο σανός, με περίπου ένα κιλό την ημέρα, «ώστε να ευνοείται ο μηρυκασμός και να καλύπτονται οι ανάγκες τους σε σίδηρο». Τα ζώα αυτά έχουν συχνά «μια ελλιπή διατροφή ώστε το κρέας τους να είναι λευκό», εξηγεί η CWIF.

Η μη κυβερνητική οργάνωση επισήμανε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως αυτές οι νέες συστάσεις «στέλνουν ένα ισχυρό σήμα» στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στα κράτη μέλη.

Η ευρωπαϊκή υπηρεσία έχει ήδη δημοσιεύσει γνωμοδοτήσεις για την ευζωία των χοίρων, των κοτόπουλων και των ωοτόκων ορνίθων, καθώς και για τις συνθήκες μεταφοράς των ζώων κτηνοτροφίας.

«Οι επιστήμονές μας οριστικοποιούν επίσης τις εργασίες αξιολόγησης που αφορούν την ευζωία των γαλακτοπαραγωγών αγελάδων, των παπιών, των χηνών και των ορτυκιών», ανέφερε ακόμη.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καρκινογόνες ουσίες σε λαδόκολλα ψησίματος – Ευρήματα νέας μελέτης

Επιβραδυντικά φλόγας και καρκινογόνες ουσίες πάνω από τα ρυθμιστικά όρια σε ορισμένα «οικολογικά» χαρτιά ψησίματος.

Φυτοφάρμακα σε τρόφιμα: Δημοσιεύτηκε η έκθεση της EFSA για το 2022

Συστάσεις στους διαχειριστές κινδύνου για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των ευρωπαϊκών συστημάτων ελέγχου.

ΠΡΟΣΟΧΗ στο ραβέντι σε συνταγές – Σοβαρός κίνδυνος

Το υπουργείο τροφίμων, γεωργίας και αλιείας της Δανίας προειδοποιεί: Μη τρώτε τα φύλλα από ραβέντι.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα