Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
20.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Οι θερμοκρασίες στο “κόκκινο” λυγίζουν την παραγωγή ντομάτας

ΑρχικήPicksNews LineΟι θερμοκρασίες στο "κόκκινο" λυγίζουν την παραγωγή ντομάτας
spot_img

Η Ευρώπη υποφέρει από τη χειρότερη ξηρασία εδώ και πάνω από 500 χρόνια, ενώ η Βόρεια Αμερική υποφέρει από τη χειρότερη ξηρή περίοδο εδώ και πάνω από χιλιετίες, με αποτέλεσμα αυτή η έλλειψη νερού να περιορίζει την παραγωγή ντομάτας στο ένα τέταρτο της παγκόσμιας παραγωγής.

Η καλλιέργεια ντομάτας στην Καλιφόρνια αναμένεται να είναι περίπου 10,6 εκατομμύρια τόνοι, πολύ κάτω από το πικ που επιτεύχθηκε το 2015 των 13,06 εκατομμυρίων μετρικών τόνων, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA). Οι προβλέπεις αναφέρουν πως η παραγωγή ντομάτας το 2022 θα μοιάζει με την παραγωγή του 2020.

Η διαθεσιμότητα νερού είναι το κύριο ζήτημα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί βιομηχανικής τομάτας, που απειλούνται από ένα ακόμη έτος χαμηλότερων από τον μέσο όρο βροχοπτώσεων και ελάχιστης ή καθόλου κατανομής νερού, όπως εξηγεί το USDA.

Η προβλεπόμενη παραγωγή ντομάτας στο Βόρειο Μεξικό προβλέπεται να φτάσει τους 3,7 εκατομμύρια μετρικούς τόνους φέτος (σε σύγκριση με 3,03 εκατομμύρια μετρικούς τόνους το 2021) «παρά τις ασυνήθιστα ξηρές συνθήκες σε ορισμένες περιοχές» χωρίς «σημαντικές ελλείψεις παραγωγής λόγω καιρού που υπάρχουν αυτή τη στιγμή», σύμφωνα με το USDA.

Από την άλλη, η Ιταλική ντομάτα υποφέρει. Η ANICAV, μια ένωση που εκπροσωπεί περισσότερες από 100 ιταλικές εταιρείες επεξεργασίας ντομάτας, προειδοποιεί ότι η σεζόν έχει ξεκινήσει με αυξήσεις κόστους, ξηρασία και κίνδυνο κερδοσκοπίας. Η οργάνωση λέει ότι η σεζόν ξεκινά με μείωση 8,5% των εκταρίων που συγκομίζονται.

«Οι αυξήσεις, οι οποίες έχουν φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα όχι μόνο όσον αφορά την ποσότητα αλλά κυρίως για τη γενικότητα των στοιχείων κόστους που εμπλέκονται, έχουν προκαλέσει τεράστια αύξηση του κόστους παραγωγής», λέει στο Food Ingredients First ο Marco Serafini, πρόεδρος της ANICAV.

Η παραγωγός εταιρεία ντομάτας Coldiretti διεξήγαγε μια μελέτη που εκτίμησε ότι η συγκομιδή ντομάτας μειώθηκε κατά 11% φέτος, καθώς οι κλιματολογικές συνθήκες έχουν επιταχύνει τις διαδικασίες ωρίμανσης του καρπού και θέτουν την παραγωγή σε κίνδυνο.

Ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στο Nature υποστηρίζει ότι λόγω της συγκέντρωσης της παραγωγής ντομάτας σε μικρό αριθμό περιοχών, οι οποίες επηρεάζονται ιδιαίτερα από την κλιματική αλλαγή, η παραγωγή ντομάτας θα μειωθεί κατά 6% το 2050 σε σύγκριση με την περίοδο αναφοράς 1980-2009. Η Καλιφόρνια και η Ιταλία σηματοδοτούνται ως οι δύο περιοχές που θα επηρεαστούν αρνητικά από τις προβλεπόμενες περιβαλλοντικές αλλαγές.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Νέος κανονισμός για τις ειδικές απαιτήσεις υγιεινής για ορισμένα κρέατα, ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά

Ο νέος Καν. (ΕΕ) 2024/1141 που τροποποιεί τα παραρτήματα II και III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004.

ΕΕ: Μελέτη για το παρόν και το μέλλον των εναλλακτικών πρωτεϊνών στην Ευρώπη

Οι αυξημένες ανάγκες επισιτισμού στο μέλλον μπορεί να φέρουν νέα προϊόντα από φύκια, έντομα και κρέας εργαστηρίου στη διατροφή μας.

Ασφαλή από παθογόνα τα ψάρια υδατοκαλλιέργειας σύμφωνα με την EFSA

Η Ελλάδα στην πρώτη πεντάδα των χωρών που κοινοποίησαν στο RASFF μολυσμένα εισαγόμενα ψάρια.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα