Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου, 2024
14.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Σφαγή αιγοπροβάτων: Η Ευρωπαϊκή γνωμοδότηση

ΑρχικήΝέαΑγρότεςΣφαγή αιγοπροβάτων: Η Ευρωπαϊκή γνωμοδότηση
spot_img

Έπειτα από αίτηση της Κομισιόν, δημοσιεύθηκε χθες 8 Νοεμβρίου η επιστημονική γνώμη της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) σχετικά με την καλή διαβίωση των αιγοπροβάτων στη σφαγή.

Η θανάτωση αιγοπροβάτων για κατανάλωση από τον άνθρωπο (σφαγή) μπορεί να πραγματοποιηθεί σε σφαγείο ή στη φάρμα.

Οι διαδικασίες σφαγής που αξιολογήθηκαν για την καλή διαβίωση, από την άφιξη αιγοπροβάτων μέχρι το θάνατό τους (συμπεριλαμβανομένης της σφαγής χωρίς αναισθητοποίηση), ομαδοποιήθηκαν σε τρεις κύριες φάσεις:

  • στάδιο πριν την αναισθητοποίηση: περιλαμβάνει τις ακόλουθες διαδικασίες με χρονολογική σειρά:
  • άφιξη,
  • εκφόρτωση των ζώων από το φορτηγό,
  • σημείο ξεκούρασης και
  • χειρισμός και μετακίνηση στην περιοχή αναισθητοποίησης·
  • αναισθητοποίηση (συμπεριλαμβανομένου του περιορισμού)· και
  • αιμορραγία.

Οι μέθοδοι αναισθητοποίησης ομαδοποιήθηκαν σε δύο κατηγορίες: μηχανικές και ηλεκτρικές.

Εντοπίστηκαν δώδεκα συνέπειες ευημερίας που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν τα αιγοπρόβατα κατά τη σφαγή: θερμική καταπόνηση, κρύο στρες, κόπωση, παρατεταμένη δίψα, παρατεταμένη πείνα, εμποδιζόμενη κίνηση, περιορισμός των μετακινήσεων, προβλήματα ανάπαυσης, κοινωνικό άγχος, πόνος, φόβος και αγωνία.

Συνολικά, εντοπίστηκαν και χαρακτηρίστηκαν 40 κίνδυνοι καλής διαβίωσης που θα μπορούσαν να εμφανιστούν κατά τη σφαγή, οι περισσότεροι από τους οποίοι σχετίζονται με την αναισθητοποίηση και την αιμορραγία.

Το προσωπικό αναγνωρίστηκε ως η προέλευση των 39 κινδύνων, οι οποίοι αποδόθηκαν στην έλλειψη των κατάλληλων συνολικών δεξιοτήτων που απαιτούνται για την εκτέλεση των καθηκόντων αυτών, ή και στην κόπωση.

Εντοπίστηκαν επίσης μέτρα πρόληψης και διόρθωσης των κινδύνων και εντοπίστηκαν διαρθρωτικά και διαχειριστικά μέτρα που θα έχουν κρίσιμο ρόλο στην πρόληψη. Για κάθε διαδικασία αναπτύχθηκαν πίνακες αποτελεσμάτων που συνδέουν τους κινδύνους, τις συνέπειες της καλής μεταχείρισης, τα μέτρα που βασίζονται στα ζώα, την προέλευση των κινδύνων και τα προληπτικά και διορθωτικά μέτρα.

Προτείνονται τέλος μέτρα μετριασμού για την ελαχιστοποίηση των συνεπειών της ευημερίας, με ιδιαίτερη έμφαση στην κατάλληλη εκπαίδευση του προσωπικού.

Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη επιστημονική γνώμη, μπορείτε να επισκεφθείτε τον πιο κάτω σύνδεσμο:

https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.2903/j.efsa.2021.6882

Δείτε επίσης:

EFSA: Η Γνωμοδότηση για το πρόσθετο Ε471 σε βρεφικά τρόφιμα

Η μεγαλύτερη και χειρότερη επιδημία λιστερίωσης στην παγκόσμια ιστορία

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.

Μήνυση στον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ για τη μη απαγόρευση των φθαλικών ενώσεων

Οι φθαλικές ενώσεις διαρρέουν από τις συσκευασίες και άλλα προϊόντα στα τρόφιμα και τα ποτά.

O ένας και μοναδικός τρόπος να αποφύγουμε τις βλαβερές ουσίες που υπάρχουν στο φαγητό μας – Του Δρ. Φ. Γαΐτη

Το αδιέξοδο ταξίδι στην αναζήτηση του απολύτως ασφαλούς τροφίμου.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο