ΑρχικήΝέαΑλιείαΣαλαμίνα: Απαγόρευση αλιείας επειδή σταμάτησαν οι επίσημες δειγματοληψίες, όχι λόγω ρύπανσης!

Σαλαμίνα: Απαγόρευση αλιείας επειδή σταμάτησαν οι επίσημες δειγματοληψίες, όχι λόγω ρύπανσης!

3 λεπτά ανάγνωσης

Απαγόρευση της αλιείας στη Σαλαμίνα γιατί δεν είχε ανανεωθεί η σύμβαση με την εταιρεία δειγματοληψίας για την ανίχνευση επικίνδυνων τοξινών στη θάλασσα και στη σάρκα των οστράκων

Η Περιφέρεια Αττικής είχε επιβάλει στις 10/07/2025 άμεσα προληπτικά υγειονομικά μέτρα στην Περιοχή Παραγωγής Φανερωμένη (Ζώνη Ι) της νήσου Σαλαμίνας, απαγορεύοντας την αλιεία/συγκομιδή ζώντων δίθυρων μαλακίων. Η απαγόρευση δεν επιβλήθηκε επειδή ανιχνεύθηκαν κίνδυνοι στη θάλασσα, αλλά επειδή διεκόπη η διενέργεια των υποχρεωτικών δειγματοληψιών του επίσημου προγράμματος παρακολούθησης, λόγω μη ανανέωσης της σύμβασης του επίσημου δειγματολήπτη.

- Advertisement -

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πολλαπλές ανακλήσεις τυριών ΠΟΠ για Listeria και STEC E. coli – Δείτε τη λίστα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | RASFF: Υπολείμματα «βρωμιδίου» (bromide ion) σε ξηρούς καρπούς

- Advertisement -

Στη συνέχεια, με την επανεκκίνηση των δειγματοληψιών και βάσει πρόσφατων εργαστηριακών αποτελεσμάτων, η Περιφέρεια ήρε τα μέτρα χθες 1 Σεπτεμβρίου και επέτρεψε ξανά την αλιεία, τη συγκομιδή, τη διακίνηση και τη διάθεση στο εμπόριο για άμεση ανθρώπινη κατανάλωση των ειδών γυαλιστερές (C. chione) και μύδια (Mytilus galloprovincialis) από τη Ζώνη Ι – Φανερωμένη.

Εγγραφείτε στα FEA 2025 και ελάτε να γράψουμε μαζί μία ιστορία που αξίζει να ειπωθεί

Η απόφαση στηρίζεται σε τρία «σκέλη» ελέγχων που όλα κατέληξαν σε μη υπέρβαση κανονιστικών ορίων:

- Advertisement -
  • Θαλάσσιο νερό / μικροφύκη: Η Εργαστηριακή Μονάδα Θαλασσίων Τοξικών Μικροφυκών (Τμήμα Βιολογίας ΑΠΘ) ανέφερε (06/08, 20/08, 26/08, 27/08/2025) ότι δεν ανιχνεύθηκαν τοξικά ή/και δυνητικά τοξικά μικροφύκη σε επίπεδα λήψης μέτρων.
  • Βιοτοξίνες στη σάρκα οστράκων: Το Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς Θαλασσίων Βιοτοξινών (14/08, 20/08, 28/08, 01/09/2025) διαπίστωσε ότι δεν ανιχνεύονται βιοτοξίνες πάνω από τα κανονιστικά όρια σε γυαλιστερές και μύδια.
  • Μικροβιολογικοί δείκτες (E. coli): Η Διεύθυνση Κτηνιατρικού Κέντρου Αθηνών (21/08, 27/08/2025) κατέγραψε ότι στη σάρκα των δειγμάτων ζώντων δίθυρων μαλακίων δεν υπήρξε καταμέτρηση E. coli άνω των ορίων (≤230 MPN/100 g).

Με βάση τα παραπάνω, εκδόθηκε η απόφαση άρσης των μέτρων και επανέναρξης της δραστηριότητας.

- Advertisement -

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Ένα από τα πλέον διαδεδομένα πρόσθετα τροφίμων συνδέεται με φλεγμονή στο παχύ έντερο σε νέα μελέτη

Κοινό πρόσθετο που υπάρχει από παγωτά μέχρι σάλτσες και φυτικά ροφήματα, συνδέεται με φλεγμονώδεις αλλαγές στο έντερο.

Δημοφιλές καρύκευμα συνδέθηκε με αυξημένο κίνδυνο ενός θανατηφόρου καρκίνου – Μετα-ανάλυση 14 μελετών σε 11.310 άτομα

Δύο μεγάλες επιστημονικές ανασκοπήσεις εξέτασαν τη σχέση του με τον καρκίνο του οισοφάγου και άλλα νοσήματα.

EUDR: Οι αλλαγές που επηρεάζουν τις επιχειρήσεις τροφίμων – Οι νέες υποχρεώσεις για καφέ, σοκολάτα, κακάο, φοινικέλαιο, σόγια και κρέας

Οι αλλαγές στον EUDR επηρεάζουν καφέ, κακάο, φοινικέλαιο, σόγια και βοοειδή. Οι νέες υποχρεώσεις για εισαγωγείς και επιχειρήσεις τροφίμων.