Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
14.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

ΕΕ: Αλλαγές στους ελέγχους εισαγωγής – Στο επίκεντρο η Τουρκία και τα εκχυλίσματα βανίλιας από ΗΠΑ

ΑρχικήΝέαΕΕ: Αλλαγές στους ελέγχους εισαγωγής - Στο επίκεντρο η Τουρκία και τα εκχυλίσματα βανίλιας από ΗΠΑ
spot_img

Τι αλλαγές έγιναν στην ευρωπαϊκή νομοθεσία για τους επίσημους ελέγχους εισαγωγών στην ΕΕ. Ποιες τροφές και ουσίες βρίσκονται στο στόχαστρο.

Η ανά εξάμηνο επικαιροποιημένη νομοθεσία σχετικά με το ποσοστό των επίσημων ελέγχων και των έκτακτων μέτρων για τρόφιμα μη ζωικής προέλευσης που εισάγονται στην Ευρώπη έφερε μερικές αλλαγές στους κανόνες.

Οι αλλαγές, οι οποίες βασίζονται στις ειδοποιήσεις της πύλης έγκαιρης ενημέρωσης για τα τρόφιμα, RASFF, σε στοιχεία, έγγραφα και φυσικούς ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν από τα ίδια τα κράτη μέλη της ΕΕ, έθεσαν κάποιες συγκεκριμένες ουσίες και τρόφιμα σε ασφυκτικό κλοιό ελέγχου, ενώ σε κάποια άλλα η αυστηρότητα της Ένωσης “χαλάρωσε”.

Τέλος οι έλεγχοι στα πεπόνια από την Ονδούρα

Όπως αναφέρει και ο ιστότοπος Food Safety News, μια πρώτη αλλαγή αφορά τα πεπόνια Galla από την Ονδούρα, στα οποία οι απαιτήσεις για ελέγχους καταργήθηκαν, ενώ προηγουμένως το απαιτούμενο ποσοστό ελέγχου ήταν 10%.

Να σημειωθεί ότι οι έλεγχοι στα πεπόνια Galia από την Ονδούρα, τέθηκαν σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2022 μετά το ξέσπασμα της Salmonella Braenderup σε πολλές χώρες, το οποίο είχε προκαλέσει την ασθένεια πάνω από 350 ανθρώπων σε Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ και Καναδά. 

Αίρεται, επίσης, ο έλεγχος των φιστικιών από την Αργεντινή (προϊόντα αραχίδας)- προηγουμένως σε επίπεδο 20%- για αφλατοξίνες. Οι έλεγχοι σε ορισμένες πιπεριές από την Ινδία επίσης για παρουσία αφλατοξίνης έχουν μειωθεί στο 10%.

Παραμένει στο στόχαστρο η Τουρκία για μυκοτοξίνες

Τα προϊόντα αποξηραμένων σύκων από την Τουρκία, τα οποία έχουν βεβαρυμένο ιστορικό παρουσίας αφλατοξινών θα αξιολογούνται από εδώ και στο εξής σε μια συχνότητα 30%, ενώ η ρίγανη και οι σπόροι κυμίνου από την ίδια χώρα θα αξιολογούνται σε επίπεδο 20%.

Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στη συχνότητα των ελέγχων στα φιστίκια, το φυστικοβούτυρο και την πάστα φυστικιών για αφλατοξίνες από τις Ηνωμένες Πολιτείες (20%).

Από την άλλη, οι ξηροί καρποί από τη Βραζιλία δεν χρειάζονται πλέον επίσημο πιστοποιητικό συμμόρφωσης, αλλά θα ελέγχονται σε ποσοστό 50% για αφλατοξίνη. Επίσης κατά 50% θα ελέγχονται και τα προϊόντα αραχίδας από τη Βολιβία για την ουσία, λόγω μη συμμόρφωσης με τους κανόνες της ΕΕ.

Ακόμη, η συχνότητα των ελέγχων στο ρύζι από το Πακιστάν για αφλατοξίνη και ωχρατοξίνη Α έχει αυξηθεί στο 10%. 

Αλλαγές στις εισαγωγές βανίλιας από τις ΗΠΑ- Αυξάνονται οι έλεγχοι

Αύξηση και αυστηροποίηση των ελέγχων του εκχυλίσματος βανίλιας από τις Ηνωμένες Πολιτείες ζητά η ΕΕ, καθώς όλες οι αποστολές θα πρέπει να συνοδεύονται από επίσημο πιστοποιητικό που να δηλώνει ότι τα αποτελέσματα της δειγματοληψίας δείχνουν συμμόρφωση με τους κανόνες της, σχετικά με τα μέγιστα επίπεδα υπολειμμάτων για το οξείδιο του αιθυλενίου. Αυτό σημαίνει ότι τα εκχυλίσματα βανίλιας που αποστέλλονται πριν από τα μέσα Φεβρουαρίου μπορούν να εισέλθουν στην ΕΕ έως τις 16 Οκτωβρίου χωρίς αυτό το πιστοποιητικό, αλλά, θα υπόκεινται σε ελέγχους με συχνότητα 20%, λέει το Food Safety News.

Στις υπόλοιπες αλλαγές που πραγματοποιούνται στους ελέγχους για το οξείδιο του αιθυλενίου περιλαμβάνουν συμπληρώματα διατροφής με βότανα από τη Νότια Κορέα, προϊόντα χαρουπιών από το Μαρόκο και τη Μαλαισία, κέτσαπ και σάλτσες ντομάτας από το Μεξικό και ανθρακικό ασβέστιο από την Ινδία.

Οι έλεγχοι στους οποίους υπόκεινται τα φύλλα Betel από την Ινδία, που θεωρούνται υψηλού κινδύνου για σαλμονέλα από τον Ιανουάριο του 2019, θα είναι πλέον 30%. Επίσης για σαλμονέλα θα ελέγχονται οι σπόροι σουσαμιού από την Νιγηρία (οι μισές αποστολές πρέπει να φέρουν επίσημο πιστοποιητικό) και την Τουρκία (20%).

Αλλαγές και στις τοξικές βαφές

Αξίζει να σημειωθεί πως οι έξτρα έλεγχοι στα γογγύλια από τον Λίβανο από Ιούλιο του 2018 λόγω του κινδύνου μόλυνσης από τη Rhodamine B, μια βαφή που θεωρείται ακατάλληλη για τρόφιμα από την ΕΕ, με το ποσοστό των ελέγχων να είναι στα 50% και να απαιτούνται πιστοποιητικά συμμόρφωσης με τους κανόνες σε όλες τις αποστολές. Καταργήθηκαν, όμως, οι αυστηρότεροι έλεγχοι στα γογγύλια από τη Συρία λόγω της Rhodamine B.

Τέλος, οι έλεγχοι στο φοινικέλαιο από την Ακτή Ελεφαντοστού για τις βαφές του Σουδάν έχουν οριστεί σε συχνότητα 20%. 

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Μελομακάρονα εμπορίου: Το συντηρητικό που περιέχουν και το “ψεύτικο” συστατικό

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα συντηρητικά και τα πρόσθετα στα μελομακάρονα εμπορίου.

Τα 8 πιο κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζει η σύγχρονη βιομηχανία τροφίμων

Ομάδα εμπειρογνωμόνων από την ακαδημαϊκή κοινότητα και τη βιομηχανία, ξεχώρισε τα πιο σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η βιομηχανία τροφίμων που σχετίζονται με την επιστήμη και την τεχνολογία των τροφίμων από ερευνητική σκοπιά.

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο