Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου, 2023
1.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

ΕΕ: Αναποτελεσματικές οι πρακτικές της Τουρκίας για την αντιμετώπιση μυκοτοξινών στα τρόφιμα

ΑρχικήΝέαΕΕ: Αναποτελεσματικές οι πρακτικές της Τουρκίας για την αντιμετώπιση μυκοτοξινών στα τρόφιμα
spot_img

Παρουσία αφλατοξινών και άλλων μυκοτοξινών βρήκε έλεγχος της υπηρεσίας υγείας και ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ΓΔ Sante, σε Τουρκικά αποξηραμένα σύκα και φιστίκια.

Ανεπαρκείς και αποτελεσματικές βρήκε η υπηρεσία υγείας και ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ΓΔ Sante, τις εθελοντικές προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση ορισμένων μυκοτοξινών στα αποξηραμένα σύκα και τα φιστίκια στην Τουρκία, η οποία έχει βεβαρυμένο ιστορικό παρουσίας αφλατοξινών στα προϊόντα της.

Σε απομακρυσμένος έλεγχο της υπηρεσίας τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2022 σε εργαστήρια, παραγωγούς και εξαγωγείς, καθώς και κοινοποιήσεις της πύλης RASFF, βρέθηκε πως μόνο το 2021 υπήρξαν 53 αναφορές για αφλατοξίνες στα ξερά σύκα και 27 για τα φιστίκια. 

Οι κανόνες της ΕΕ ορίζουν ότι κάθε αποστολή αποξηραμένων σύκων και φιστικιών από την Τουρκία ή μέσω αυτής, πρέπει να φέρει υγειονομικό πιστοποιητικό που έχει εκδοθεί από τις αρχές της χώρας εξαγωγής και αποτελέσματα επίσημης δειγματοληψίας που να αποδεικνύει τη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις για τα μέγιστα επίπεδα αφλατοξινών. Τα σύκα υπόκεινται επίσης σε 20% φυσικούς ελέγχους και ελέγχους ταυτότητας στα σύνορα από χώρες της ΕΕ, ενώ τα φιστίκια σε ποσοστό 50%.

Ωστόσο, παρά τους σαφείς κανονισμούς της ΕΕ, το 2021, συνολικά 7.670 δείγματα αποξηραμένων σύκων συμμορφώνονταν με αφλατοξίνες, ενώ 87 όχι, σε δοκιμές πριν από την εξαγωγή. Ο αριθμός μεταβλήθηκε μέχρι το τέλος Μαΐου 2022, με 2.088 δείγματα συμμορφωμένα με τους κανονισμούς και 33 όχι.

 Για τα φιστίκια, το 2021, 1.919 δείγματα συμμορφώνονταν με 28 περιπτώσεις μη συμμόρφωσης και το 2022, 712 δείγματα ήταν συμμορφούμενα ενώ 14 όχι. Οι αριθμοί αυτοί κάνουν τις αρχές να αμφισβητούν τις πρακτικές ασφάλειας τροφίμων της Τουρκίας.

 Τούρκοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι έχει δοθεί έμφαση στα φιστίκια για να διασφαλιστεί ότι οι εκθέσεις έρευνας περιέχουν λεπτομερείς πληροφορίες. Θα παρέχεται, επίσης, εκπαίδευση σε παραγωγούς που υπόκεινται σε κοινοποίηση RASFF.

Τα φιστίκια βρίσκονται στην κορυφή της λίστας μολύνσεων από αφλατοξίνες αλλά και τα αποξηραμένα φρούτα  μπορούν να φέρουν αυτές τις τοξίνες με πιο ευπαθές το αποξηραμένο σύκο το οποίο χαρακτηρίζεται από υψηλή συχνότητα εμφάνισης αφλατοξινών και κυρίως σε προϊόντα όπου εξακολουθούν να εφαρμόζονται φυσικές μέθοδοι στεγνώματος στον ήλιο.

Η χρόνια έκθεση σε αφλατοξίνες μπορεί να οδηγήσει σε ηπατική βλάβη ή καρκίνο του ήπατος, ειδικά σε άτομα με προϋπάρχουσες παθήσεις όπως η λοίμωξη από ηπατίτιδα Β.  Επιπλέον η κατανάλωση αφλατοξινών μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση που λέγεται αφλατοξίνωση, με εμετό και κοιλιακό άλγος.

Ακολουθήστε μας στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσα φυτοφάρμακα έχει το Ελληνικό μέλι; Επιστημονική μελέτη του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου 

Τι έδειξε μελέτη Ελλήνων επιστημόνων για την παρουσία φυτοφαρμάκων σε δείγματα ελληνικού μελιού και για το πόσο επικίνδυνα είναι για την υγεία των καταναλωτών.

Kinder: Ο ισχυρισμός υγείας «βοηθά στην ανάπτυξη» που απέρριψε η EFSA

Η Ferrero προσπάθησε να εξασφαλίσει ισχυρισμό υγείας για τα παιδιά, με μελέτες που δεν είχαν σχέση με την ανάπτυξη των παιδιών!

Κλειστά αύριο καταστήματα και απαγόρευση ντελίβερι σε βόρεια και βορειοανατολική Αττική- Σημερινές εικόνες διανομέων στο χιόνι κάνουν το γύρο του διαδικτύου

Κλειστά αύριο τα καταστήματα στην βόρεια και βορειοανατολική Αττική και απαγορεύονται μετά τις 18.00 οι υπηρεσίες delivery ή courier στις ίδιες περιοχές. Συνεχίζουν σήμερα τις παραδόσεις φαγητού πολλές επιχειρήσεις, ακόμα και σε περιοχές με πολύ χιόνι.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα