ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΚαι... μυαλό δεν βάζουν - Η Γαλλία ενημέρωσε την RASFF για αφλατοξίνες...

Και… μυαλό δεν βάζουν – Η Γαλλία ενημέρωσε την RASFF για αφλατοξίνες σε σύκα από Τουρκία

2 λεπτά ανάγνωσης

Νέο περιστατικό ανίχνευσης αφλατοξινών σε προϊόντα από την Τουρκία.

Η Γαλλία χθες 9 Ιανουαρίου, ενημέρωσε την Ευρωπαϊκή πύλη έγκαιρης ειδοποίησης RASFF, για τον εντοπισμό αυξημένου επιπέδου αφλατοξινών σε αποξηραμένα σύκα προέλευσης Τουρκίας. Οι αφλατοξίνες εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια ελέγχου στα σύνορα και το φορτίο με τα επικίνδυνα σύκα δεσμεύτηκε από τις Γαλλικές αρχές. Η πύλη RASFF χαρακτηρίζει σοβαρό τον κίνδυνο.

- Advertisement -

Να σημειωθεί ότι εντοπίστηκαν Αφλατοξίνη Β1: 29 ± 9  μg/kg  με μέγιστο επιτρεπτό 6 μg/kg και Ολικές αφλατοξίνες 40±10 μg/kg με μέγιστο επιτρεπτό 10,0 μg/kg.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο μήνα η Ελλάδα επέστρεψε στην Τουρκία αποξηραμένα σύκα λόγω υψηλής ανίχνευσης αφλατοξινών, ενώ τον περασμένο Οκτώβριο, 1 στις 3 ενημερώσεις RASFF για αφλατοξίνες αφορούσε τουρκικά προϊόντα.

- Advertisement -

Η χρόνια έκθεση σε αφλατοξίνες μπορεί να οδηγήσει σε ηπατική βλάβη ή καρκίνο του ήπατος, ειδικά σε άτομα με προϋπάρχουσες παθήσεις όπως η λοίμωξη από ηπατίτιδα Β. Η αναπνοή στα σπόρια του μύκητα του ασπεργίλλου μπορεί επίσης να προκαλέσει ερεθισμό ή βλάβη στους πνεύμονες, και πάλι, ειδικά σε άτομα με προϋπάρχουσα πνευμονική νόσο, όπως η φυματίωση ή η ΧΑΠ. Επιπλέον η κατανάλωση αφλατοξινών μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση που λέγεται αφλατοξίνωση, με εμετό και κοιλιακό άλγος.

Τα φιστίκια βρίσκονται στην κορυφή της λίστας μολύνσεων από αφλατοξίνες αλλά και τα αποξηραμένα φρούτα  μπορούν να φέρουν αυτές τις τοξίνες με πιο ευπαθές το αποξηραμένο σύκο το οποίο χαρακτηρίζεται από υψηλή συχνότητα εμφάνισης αφλατοξινών και κυρίως σε προϊόντα όπου εξακολουθούν να εφαρμόζονται φυσικές μέθοδοι στεγνώματος στον ήλιο.

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Ελληνικά κοτόπουλα: Πάνω από 4 στα 10 δείγματα θετικά σε Salmonella και σχεδόν 6 στα 10 σε Campylobacter – Μελέτη ΑΠΘ

Μελέτη του ΑΠΘ σε 233 κοτόπουλα βρήκε Salmonella στο 42,5% και Campylobacter στο 57,5% των δειγμάτων. Τι έδειξαν οι αναλύσεις.

Γαύρος και σαρδέλα στην Ελληνική αγορά: Πόσο πληρώνεται ο αλιέας και πόσο πληρώνει ο καταναλωτής – Έρευνα

Νέα μελέτη φωτίζει τις τιμές πρώτης πώλησης – Στα 1,86 ευρώ ο γαύρος έναντι 5,30 ευρώ στη λιανική.

Ελλάδα: Έξι έφηβοι με συμπτώματα δηλητηρίασης στο Νοσοκομείο Κατερίνης – Είχαν φάει σάντουιτς με κοτόπουλο

Με ελικόπτερο απομακρύνθηκαν οι έξι μαθητές από την Πετρόστρουγκα του Ολύμπου και στη συνέχεια παραλήφθηκαν από ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ.