Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
15 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Σκληρό vs μαλακό νερό – Ποια η διαφορά

ΑρχικήΝέαΣκληρό vs μαλακό νερό - Ποια η διαφορά
spot_img

Το σκληρό και το μαλακό νερό είναι δύο πολύ διαφορετικοί τύποι νερού. Πώς όμως θα καταλάβετε ποιο είδος έχετε στο σπίτι σας ή ποια είναι η διαφορά;

Η σκληρότητα του νερού είναι μια παράμετρος της ποιότητας του και ορίζεται από την περιεκτικότητά του σε διαλυμένα ορυκτά μέταλλα όπως είναι το μαγνήσιο ή το ασβέστιο.
Αυτό εξαρτάται από την προέλευση του, για παράδειγμα πιο σκληρό είναι το νερό που πηγάζει κοντά σε ιζηματογενή πετρώματα ενώ το νερό της βροχής πιο μαλακό. Σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ, μετρώντας τα χιλιοστόγραμμα ανθρακικού ασβεστίου ανά λίτρο, κάτω από 60 mg/L είναι μαλακό, μέχρι 120 mg/L είναι μέτρια σκληρό, έως 180 είναι σκληρό, ενώ απο 180 και πάνω είναι πολύ σκληρό.

Το νερό υψηλής περιεκτικότητας μετάλλων, μπορεί να μην είναι άμεσα επιβλαβές για την υγεία, αλλά μπορεί να διαταράξει την φυσιολογική μικροχλωρίδα του δέρματος. Σύμφωνα με μελέτη του πανεπιστημίου του Sheffield και του King’s College London, η συγκεκριμένη ποιότητα νερο,ύ βλάπτει τον φραγμό του δέρματος και αυξάνει τις ευαισθησίες απέναντι σε εκζέματα, κυρίως σε οργανισμούς που είναι επιρρεπείς σε αυτά.

Ωστόσο, σύμφωνα με στοιχεία της Mental Flos, η κατανάλωση του είναι απόλυτα ασφαλής και ίσως και ωφέλιμη για κάποιον που έχει έλλειψη των συγκεκριμένων μετάλλων. Εκτός από πιθανούς ερεθισμούς στο δέρμα, το σκληρό νερό, προκαλεί αρκετά προβλήματα στις σωληνώσεις γι’ αυτό και πολλοί χρησιμοποιούν αποσκληρυντές νερού με τους οποίους απομακρύνουν τα μέταλλα. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της ρητίνης που διαθέτουν, η οποία ανταλλάσσει τα ιόντα μαγνησίου και ασβεστίου με ιόντα νατρίου και καλίου.

Ως εκ τούτου, οι περισσότεροι προτιμούν το μαλακό νερό που εκτός των άλλων, κατά το πλύσιμο απαιτεί λιγότερο απορρυπαντικό και μειώνει τη χρήση ενέργειας. Στο επίκεντρο των ειδικών βρίσκεται τα τελευταία χρόνια και η γεύση του νερού που όπως υποστηρίζουν, διαταράσσεται ελαφρώς από τα μέταλλα. Πολλοί είναι εκείνοι δε, που όπως αναφέρει Το Θέμα, εκπαιδεύουν το κοινό στο να αναγνωρίζουν τη γεύση του νερού, όπως ακριβώς και του κρασιού. Αν για παράδειγμα το νερό είναι πλούσιο σε ασβέστιο, έχει μια πιο γλυκιά γεύση ενώ αν είναι πλούσιο σε μαγνήσιο, πιο πικρή.

Πάντως όσοι θέλουν μπορούν να ενημερωθούν για την περιεκτικότητα μετάλλων στο νερό της περιοχής τους, μέσω της ΕΥΔΑΠ ή της ΕΥΑΘ.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πλαστικά καλαμάκια: Ποιος κοροϊδεύει ποιον; – Της Άννας Λεκατσά*

Επέμβαση διάσωσης του πλανήτη ξεκινώντας από τα πλαστικά καλάμια: "Η εγχείρηση πέτυχε αλλά ο ασθενής πέθανε..."

Ο κίνδυνος για την υγεία των καταναλωτών από απάτη τροφίμων – Περίπτωση χρήσης θειωδών στο κρέας

Διαχείριση κινδύνου παράνομης χρήσης θειωδών αλάτων σε παρασκευάσματα κρέατος.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα